Aršavinov dres ide kao alva

Zenitovi navijači "otkinuli" na svetlo-plavu majicu s brojem 29, a petrogradski komunisti smatraju da "bludnom sinu" u prvo vreme ne treba dati ni kopejku, pošto je izneverio otadžbinu i klub

  • 0

Štancovanje dresa s brojem 29 kao da je počelo istog časa kad je postignut trojni dogovor Arsenala, Zenita i samog Andreja Aršavina. S povratkom kapitena ruske fudbalske reprezentacije u redove ruskog prvaka krenula je da se puni kasa u klupskom dućanu, a Aršavinov dres je atraktivni suvenir i mnogobrojnim stranim turistima u prelepom Petrogradu. Svetlo-plavi dres u kojem Zenit igra kod kuće košta 2.613 rublji, a 1 rublja je skoro 3 dinara.

Navijači su "otkinuli", ali ima i drukčijih viđenja. Sergej Malinkovič, generalni sekretar "Komunista Peterburga i Lenjingradske oblasti", regionalne organizacije nacionalno-sovjetskog kova, ogorčeno smatra da "bludnom sinu" u prvo vreme ne treba dati ni kopejku.

Aršavina su u Engleskoj iscedili kao limun, a onda su ga šutnuli kao prebijenog psa. Bez otadžbine i podrške navijača igrao je sve lošije. Vraća se kao pokajnik i zato je kriv pred Zenitom i svojom zemljom. Neka sada odere kolena za svoj klub, neka na igralištu pusti krv, neka besplatno daje golove zapadnim timovima. Tek će tako da dokaže ljubav prema domovini i da zasluži platu - predlaže taj aktivista, dodajući da je Aršavin "doživotno odgovoran za moralnu štetu koju je naneo Rusiji bekstvom u Englesku".

Aršavin je prvo stigao u Moskvu, pošto Rusija u sredu igra prijateljsku utakmicu kao gost Danske (obe reprezentacije su učesnici Evropskog prvenstva). Sutradan se priključuje starom jatu, nadajući se da će italijanski trener Lučano Spaleti da mu ukaže priliku već u derbiju sa CSKA na "Lužnjikima" u subotu, kada se nastavlja rusko prvenstvo (vodeći Zenit ima šest bodova više od drugoplasiranih "armejaca").

Broj 29 nema veze s rođendanom

Aršavin, koji je u matičnom klubu pre odlaska u London nosio "desetku" (u Arsenalu 23), kaže da je novi broj izabrao slučajno, ne dovodeći ga u vezu s datumom svog rođenja (29. maj 1981). Sada dres s brojem 10 ima portugalski reprezentativac Dani, najskuplji igrač u istoriji ruskog fudbala (u avgustu 2008. plaćen Dinamu iz Moskve 30 miliona evra), koji se ozbiljno povredio, a Aršavin je doveden iz Arsenala na pozajmicu do kraja sezone, da nadomesti odsustvo važnog igrača.

Šava, kako je nadimak ruskog fudbalskog asa, nema pravo da igra u Ligi šampiona, pošto je u najjačem evropskom klupskom takmičenju četiri puta bio u Arsenalovom timu. Zenit iduće nedelje ide na revanš Benfiki u osmini finala, s prednošću od 3:2 iz prvog meča.

Zanimljiv je fakat da je trojni dogovor postignut 40 sekundi pre isteka prelaznog roka, koji je u Rusiji trajao do 24. februara u ponoć. Do tada se nagađalo da Spaleti, koji je Zenitov trener od decembra 2009, dovodi i ovog i onog. Italijanski mediji su nekoliko puta "selili" srpskog reprezentativca Miloša Krasića iz Juventusa nazad u Rusiju, kao i Interovu uzdanicu Holanđanina Veslija Snajdera i mnoge druge, a izgleda da je posle Danijeve povrede postojala samo jedna prava meta.

Ukupni trošak 2,7 miliona evra

Aršavin je u Arsenal prešao u samom finišu zimskog prelaznog roka 2009. za 15 miliona funti. Trener "tobdžija" Francuz Arsen Venger, koji ga je zbog loše forme prebacio u drugi tim, nema ništa protiv da ga proda i za 8 miliona, ali je i njemu i Zenitu jasno da će dobre igre u Rusiji da povećaju tu cenu, ako Spaleti na leto odluči da da otkup.

Aršavinu ugovor ističe na kraju iduće sezone. Pozajmica košta Zenit (čitaj: "Gasprom") milion funti (oko 1,2 miliona evra), a ruski prvak je dužan i da mu daje nedeljnu platu koji je imao u Arsenalu, a to je 80.000 funti (94.000 evra). Četiri meseca x četiri nedelje x 94.000 evra = 1,5 miliona evra pride iz klupske kase.

(Telegraf.rs / G. A. / Foto: fc-zenit.ru)

 

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA