Najbolje i najgore u Šumijeve dve decenije u F1! (VIDEO)

Veliki šampion, ali i vozač koji je često izazivao kontroverze svojim ponašanjem na stazi, Nemac skoro nikog nije ostavljao ravnodušnim u vreme dok se takmičio

  • 5

Dok legendarni sedmostruki šampion Formule 1 Mihael Šumaher vodi bitku za život posle nesreće na skijanju u Francuskoj, podsetimo se najvažnijih momenata njegove bogate karijere koja se protegla na više od dve decenije, uz prekid od 2007. do početka 2010.

Nesumnjivo veliki as automobilskog sporta, rekorder u nebrojenim kategorijama u F1, Šumi je i kontroverzna ličnost i nije mnogo mario za fer-plej.

Prvu pobedu Nemac je ostvario na Velikoj nagradi Belgije 1992. na stazi Spa-Frankošamp na kojoj je ukupno šest puta pobeđivao, uz još tri druga mesta, zbog čega je prozvan "kralj Ardena".

Šumaher je prvu titulu 1994. osvojio pod sumnjivim okolnostima, mnogi  smatraju da je namerno izazvao incident sa Dejmonom Hilom koji je rezultirao odustajenjem obojice pretendenata na tron. Nemac je u poslednju trku sezone, Veliku nagradu Australije, ušao sa 92 boda, Hil je imao 91 i pošto su u Adelaidi rivali ostali bez bodova titula je pripala Šumiju.

Tri godine kasnije Šumaher je ponovo pokušao nešto slično na poslednjoj trci, ali ovog puta nije imao uspeha. Na Velikoj nagradi Evrope u Herezu u Španiji Šumaher se potrudio da izazove incident kojim bi iz trke izbacio Žaka Vilneva, nad kojim je imao bod prednosti u generalnom plasmanu. Pokušaj je rezultirao time da je Nemac ispao iz trke, a Vilnev osvojio treće mesto koje mu je bilo dovoljno za titulu. Šumaher je zbog incidenta diskvalifikovan i bio je na "stubu srama" širom sveta, pa ni nemačka javnost u tom trenutku nije imala mnogo simpatija za njega.

Šumi se načekao  pet godina da osvoji treću titulu, to se konačno desilo 2000, a možda bi i ranije da 1999. nije imao udes u kojem je slomio nogu. To se deseilo u Silverstonu, a u istoj sezoni Mihael je imao udes i u Kanadi.

Ovde imate i kompilaciju Šumijevih udesa.

Od 2000. do 2004. Šumaher je bio neprikosnoven u Ferariju, a ovo su neki od naj momenata.

Sportske vesti iz zemlje i sveta možete pratiti i na našoj Fejsbuk stranici Telegraf Sport!

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • lives schumi

    30. decembar 2013 | 22:54

    Bez obzira na sve jedan je kralj u f1 a to je upravo sumi

  • Susi

    20. februar 2014 | 23:57

    Ja mu zelim oporavak,a titila kad je izbacio Hila prljava,baricelo usporava na cilju i pusta ga,a ferari ima najbolji bolid,sto nije u mercedesu.Da je Montoja imao onakvu ekipu bolid i vozaca koji vozi za njega osvojio bi barem jednu titulu.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA