Fudbalski svet odaje poštu Euzebiju (VIDEO)

Slavni Portugalac poznat pod nadimkom "Crna perla" umro je od posledica srčanog udara u 71. godini života

  • 1

Legendarni Portugalac i jedan od najboljih fudbalera svih vremena Euzebio preminuo je u 71. godini života od posledica srčanog udara.

Euzebio je pre šest godina imao operaciju na srcu, a krajem 2011. je dva puta bio u bolnici zbog problema sa upalom pluća. Prošle godine je takođe bio hospitalizovan zbog srčanih smetnji.

Euzebio da Silva Fereira je prvi osvajač Zlatne kopačke 1968. godine. Bio je najbolji strelac Svetskog prvenstva 1966. godine sa devet golova.

Ukupno je za reprezentaciju Portugala odigrao 64 utakmice i 41 put se upisao u strelce. Dobio je nadimke "Crna perla" i "Crni panter", a rođen je 25. januara 1942. godine u Mozambiku.

Tokom klupske karijere najveće uspehe ostvario je kao igrač Benfike. Boje tog kluba branio je od 1960. do 1975. godine, odigrao je 301 utakmicu i postigao 317 golova.

Sa Benfikom je osvojio Kup evropskih šampiona 1962. godine, 10 titula prvaka Portugalije i pet nacionalnih kupova.

Bio je najbolji strelac Svetskog prvenstva 1966. godine u Engleskoj, a za reprezentaciju Portugalije odigrao je 64 utakmice i postigao 41 gol. Tokom Mondijala 1966. postigao je devet golova, od toga četiri na utakmici sa Severnom Korejom.

Za najboljeg evropskog fudbalera proglašen je 1965. godine, a Svetska fudbalska federacija proglasila ga je devetim najboljim igračem svih vremena, dok je 2003. godine poneo titulu najboljeg fudbalera Portugalije u proteklih 50 godina.

Menadžer Čelsija Žoze Murinjo istakao je da je Euzebio bio jedan od velikana Portugalije.

- Euzebio je besmrtan. Svi znamo kakav je doprinos imao fudbalu, posebno portugalskom. Nije bio samo velika inspiracija, već i važna ličnost u poštovanju vrednosti, načela i shvatanju fudbala, čak i posle igračke karijere - rekao je Murinjo za nacionalnu televiziju.

Smrt legendarnog Euzebija pogodila je i kapitena fudbalske reprezentacije Porugalije i zvezdu madridskog Reala Kristijana Ronalda.

"Počivaj u u miru, uvek večni Euzebio", napisao je na Ronaldo na Tviteru.

"Poštovanje prema čoveku koji je toliko značio igri koju volimo. Euzebio, jedan od najvećih svih vremena, sada može da počiva u miru", napisao je Vinsent Kompani na Tviteru.

Saučešće porodici Euzebio, Benfiki i celokupnom portuglaskom fudbalu uputili su i čelnici madridskog Reala.

Sportske vesti iz zemlje i sveta možete pratiti i na našoj Fejsbuk stranici Telegraf Sport!

Takode nas možete pratiti i na našem Tviter nalogu @TelegrafSport

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Teme

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA