FIFA odložila odluku o nastupima fudbalske reprezentacije Kosova

Na sastanku u sedištu Međunarodne fudbalske federacije donešena odluka da se rasprava o nastupima Kosova odlože za neki drugi put

  • 0

Čelnici Fudbalskog saveza Srbije sastali su se u Cirihu sa čelnicima FIFE i predstavnikom takozvanog Fudbalskog saveza Kosova i Metohije gde se raspravljalo o mogućnosti da Kosovo igra prijateljske mečeve, međutim, odluka će biti donesena na nekim narednim sastancima.

Samo par sati ranije premijer Srbije Ivica Dačić je istakao da će na državu biti vršeni pritisci vezani za fudbalsko Kosovo, a saopštenje FSS posle sastanka u sedištu FIFE prenosimo u celosti:

- U sedištu Svetske fudbalske federacije (FIFA) u Cirihu danas je održan sastanak između čelnika FIFA, Fudbalskog saveza Srbije i predstavnika takozvanog FS Kosova i Metohije. Sastankom su predsedavali predsednik FIFA Jozef Blater i generalni sekretar ove organizacije Žerom Valk.

Predstavnici FS Srbije su ovom prilikom prisutnima preneli zajednički usaglašene stavove, dobijene od nadležnih iz Vlade Republike Srbije, kao i predstavnika tri ministarstva Vlade - Ministarstva za Kosovo i Metohiju, Ministarstva omladine i sporta i Ministarstva inostranih poslova. Čelnici naše organizacije su uvek u prošlosti naglašavali značaj zajedničkog delovanja po ovom pitanju, tako da su na današnjem sastanku u Cirihu nastupali sa instrukcijama dobijenim od strane državnog vrha Srbije.

Principijelno, stavovi koje su predstavnici FS Srbije danas saopštili se svode na nemogućnost i neprihvatanje prijema takozvanog FS Kosova i Metohije u FIFA i UEFA, sve dok se ne reši status južne pokrajine u Ujedinjenim nacijama.

Dalje, neprihvatljivo je odigravanje bili kakvih zvaničnih utakmica klubova ili reprezentacija sa teritorije Kosova i Metohije u medjunarodnim okvirima. Na kraju, naša strana zahteva zabranu odigravanja bilo kakvih utakmica sa republikama bivše Jugoslavije a danas međunarodno priznatim zemljama, kako na Kosovu i Metohiji tako i na teritorijama tih država.

Podsećamo da su članovi Izvršnog komiteta FIFA pre godinu dana dozvolili mlađim selekcijama sa teritorije Kosova i Metohije da igraju prijateljske utakmice bez bilo kakvih obeležja. FS Srbije se i danas zalagao da, u slučaju odigravanja nekih prijateljskih susreta sa zemljama čije su vlade priznale Kosovo i Metohiju, na njima ne budu isticana bilo kakva nacionalna obeležja - zastava, himna, grb... Takođe, ukoliko se bilo gde bude obeležavalo ime Kosovo i Metohija, onda se mora postaviti i zvezdica pored imena veličine slova "o".

Posle iznošenja stavova od strane predstavnika dve delegacije, čelnici FIFA su obavestili prisutne da će odluka po ovom pitanju biti razmatrana i donesena na narednim sastancima najviših tela organizacije - Odbora za hitna pitanja FIFA koji će biti održan sledeće nedelje i Izvršnog komiteta FIFA, zakazanog za sredinu marta.

Predstavnici FS Srbije ističu zadovoljstvo održanim sastankom i uverenje da će članovi Odbora za hitna pitanja FIFA i Izvršnog komiteta FIFA doneti odluku baziranu na predstavljenim okvirima naše strane, što predstavlja uverenje da u narednom periodu ne treba očekivati nepovoljne vesti iz FIFA po ovom pitanju.

Sportske vesti iz zemlje i sveta možete pratiti i na našoj Fejsbuk stranici Telegraf Sport!

Takođe nas možete pratiti i na našem Tviter nalogu @TelegrafSport

(Telegraf.rs/FSS)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Teme

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA