Osam postulata za dobro zdravlje kada u januaru otputujete u Australiju

Nekoliko dana pre puta pokušajte da imitirate ciklus budnost-san i ritam obedovanja u skladu sa tim kakvi će ovi ritmovi biti na odredištu.

  • 0

Suština prevencije je sprečavanje ili smanjenje poremećaja koji mogu biti posledica džet lega.

Postoji nekoliko praktičnih uputstava putnicima kako da ubrzaju prilagođevanje svog unutrašnjeg sata i smanje ili izbegnu simptome džet lega:

1. Odmah po polasku na putovanje podesiti svoje ručne časovnike na aktuelno vreme vremenske zone u koju dolazite.

2. Po prispeću na odredište, provesti nekoliko sati napolju, na dnevnom svetlu (naravno, ukoliko ste doputovali u toku dana, a najveći broj aviokompanija praktikuje dnevne letove), uz laganu fizičku aktivnost kao što su šetnja, vežbe istezanja, plivanje i sl. Najbolje bi bilo da odmah pošto se smestite odete u jednosatnu šetnju.

3. Prilagoditi odlazak na spavanje i vreme obroka ravnajući se prema novopodešenom (lokalnom) vremenu na ručnom časovniku, a u skladu sa uobičajenim navikama odlaska na spavanje i obedovanja.

4. Planirajte obaveze (ako putujete poslom) za uveče ukoliko putujete na istok, za ujutru, ukoliko putujete na zapad.

5. Izbegavajte alkohol tokom leta, pogoršaće simptome džet lega kad sletite.

6. Nekoliko dana pre puta pokušajte da imitirate ciklus budnost-san i ritam obedovanja u skladu sa tim kakvi će ovi ritmovi biti na odredištu.

7. Nikako ne uzimajte lekove za spavanje da bi na odredištu uspostavili ritam spavanja. Ovakvi postupci samo će odložiti prilagođavanje.

8. Nekoliko dana pre puta uključite u ishranu hranu bogatu triptofanom, kao što su ćuretina i mlečni proizvodi. Pomoći će da se vaš unutrašnji sat brže resinhronizuje.

Dr Olga Hadžić specijalista higijene

Dom zdravlja Dr Ristić

Članica MEDIGROUP

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Teme

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA