SRPKINJA SUDI U AUSTRALIJI: Neki igrači nisu džentlmeni!

Kragujevčanka koja već četiri godine sudi na najvećim svetskim turnirima od početka ove godine postala je isključivo sudija u stolici * Jednom mi se dogodilo da igrač ne pruži ruku posle meča -rekla je Marijana Veljović

  • 3

Srbija na Australijan Openu osim tenisera ima predstavnika i među sudijama. Kragujevčanka Marijana Veljović (26) već četiri godine deli pravdu na najvećim turnirima širom sveta, a od početka ove godine isključivo radi kao sudija u stolici.

- Prvo sam radila na turnirima u Srbiji, a potom sam počela da putujem na ATP turnire! Početkom 2009. sam radila u Dohi što je moje prvo međunarodno iskustvo - rekla je Veljovićeva i dodala da su zatim usledili pozivi i na ostale turnire:

- Rad svakog sudije se ocenjuje, a ukoliko iskoristite šansu dobijate poziv i za ostale turnire. Jednom kada dođete na Gren slem velike su šanse da u kontinuitetu sudite na najvećim teniskim spektaklima - rekla je 26-godišnja Kragujevčanka i dodala:

- Ja sam debitovala na Vimbldonu zbog čega mi je taj turnir poseban, a najviše mi se sviđaju i njihove uniforme, izgledaju lepo, svedeno i elegantno.

U toku dosadašnje karijere mlada devojka iz Srbije delila je pravdu i na mečevima neki od najvećih tenisera sveta.

- Na Hopman kupu sam sudila mečeve Congi, Tomiću što je zaista sjajno iskustvo - rekla je Marijana, a zatim i objasnila kroz koje sve nivoe teniski sudija mora da prođe kako bi stigao do vrha.

- Postoji gradacija u svetu teniskih sudija. Kreće se od belog bedža, što je i prva internacionalna škola, zatim se polaže za bronzani bedž, a ko se dokaže dobija srebrni i dalje zlatni bedž za šta se ne polažu ispiti već jednostavno organizacija prepozna kvalitet i odlikuje te tim priznanjem - rekla je Marijana.

Iako je običaj da se teniseri pozdrave sa sudijama po završetku meča, Srpkinja je u toku karijeru doživela i jednu neprijatnost.

- Jednom mi se dogodilo da igrač nesportski postupi i ne pozdravi se sa mnom! Meni to ne smeta, ali sigurno da nije prijatno. Možda je neko iznerviran zbog nekih odluka, ali lepše je i kulturnije kada se pozdravom rastanemo sa terena. Treba biti džentlmen, a to pojedinci nisu - zaključila je nasmejana Marijana.

Sportske vesti iz zemlje i sveta možete pratiti i na našoj Fejsbuk stranici Telegraf Sport!

Takođe nas možete pratiti i na našem Tviter nalogu @TelegrafSport

(Izveštač Telegrafa iz Melburna: Petar Milinković/Medigrup)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA