Ima li spasa od migrena tokom sportskog nastupa kakav je u Melburnu?

Kako sprečiti pojavu migrenskog ataka u toku ovakvog jednog vrhunskog sportskog događaja?

  • 0

Sigurno je da ekstremni vremenski uslovi kakvi ovih dana vladaju u Australiji ni na koji način ne pogoduju sportistima, kao ni gledaocima koje prate Asutralian open. Kada je reč o migreni poznato je da je to glavobolja, koja je jako povezana sa određenim vremenskim faktorima, i da neki od njih predstavljaju okidače za nastanak migrene, kod osoba koje imaju naslednu sklonost ka ovoj glavobolji.

Međutim, osim vremenskih činioca, na nastanak migrene, kao okidač mogu da deluju i mnogi drugi faktori iz okoline, kao što su: suviše mnogo ili malo sna, propuštanje obroka, unos alkohola u celini, posebno crnog vina, iznenadni jak stres ili period opuštanja nakon njega, veliki fizički napori, hormonalna kolebanja kod žena, te fizički stimulusi kao što su jako svetlo ili velika buka.

Iz napred navedenog vidimo da sportisti mogu biti neminovno izloženi nekim od navedenih okidača za migrenu. Ukoliko imaju genetsku sklonost ka migreni, raste verovatnoća pojave ataka, a posebno ukoliko vremenske prilike ostanu kao do sada ekstremne, ali nažalost, i ako dodje do naglog zahladjenja i povećanja vlažnosti vazduha te promene atmosferskog pritiska.

Kako sprečiti pojavu migrenskog ataka u toku ovakvog jednog vrhunskog sportskog događaja?

Suština je pre svega u poštovanju uhodanog bioritma sportiste, sa krajnje preciznim pridržavanjem svih preporuka vezanih za san i odmor, ishranu, metode relaksacije nakon treninga i meča, te posebno bitno adekvatan unos tečnosti u toku i nakon meča, jer je praktično gubitak tečnosti iz organizma, pi ekstremnim naporima i temperaturama neminovnost. Ovim merama se rizik od pojave ataka migrene smanjuje, ali ne potpuno eliminiše. Upotreba bilo kakvih lekova u sprečavanju nastanka migrene kod igrača nije moguća, pre svega zbog njihovog uticaja na psihofizičku sposobnost.

Dr Miodrag Manigoda

specijalista neurologije

Dom zdravlja Dr Ristić

Članica MEDIGROUP

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA