ŽENSKI MESI: Srpska klinka (9) je novo fudbalsko čudo! (VIDEO)

- Kad sam u školi ne idem s drugaricama da se igram, već sam s dečacima na terenu, igram fudbal. Navijam za Barselonu zbog Mesija, zbog njega nosim 10 na leđima, kaže mala fudbalerka Anđela Popović, jedan od najvećih srpskih talenata u ženskom fudbalu

  • 8

Ona ne voli lutke, lastiš i šminku. Za nju je najbolja igračka lopta. I to ne bilo kakva, već ona fudbalska, bubamara.

Upoznajte malu Anđelu Popović (9), najvećeg srpskog fudbalskog čuda među decom, a možda i najvećeg evropskog talenta. Njen san je da zaigra za Barselonu, a najveći uzor joj je, pogađate - Lionel Mesi.

KAPITEN EKIPE

Ukoliko vas nekada put nanese na Zvezdaru, u balon za mali fudbal "Enfild", primetićete među grupom od tridesetak dečaka koji treniraju fudbal, jednu devojčicu duge plave kose s brojem 10 na leđima, koja ih predvodi.To je kapiten ekipe Anđela.

Pogledajte video, ali do kraja, jer se ima šta videti:

Telegraf je posetio malu Anđelu na jednom od njenih treninga u školi fudbala "Viktorija star" i uverio se u njene igračke kvalitete.

Iako je teško poverovati da bi jedna devojčica mogla da se opredeli za fudbalsku igru, mlada nada ženskog fudbala je od najmlađeg uzrasta znala šta želi da trenira, već posle prvog kontakta s loptom.

- Još kao sasvim malu tata me odveo u park da se igram s loptom, kad se javila želja da počnem da treniram fudbal. Imala sam tek tri godine. Tata je odmah primetio da sam talentovana i nije se usprotivio toj mojoj želji, dok se mama malo začudila. Na kraju je prihvatila moju želju da igram fudba - počinje priču o svojim prvim fudbalskim koracima Anđela Popović.

Kako govore dvojica njenih trenera, Dalibor Aćimović i Dušan Stepanović, njena posvećenost treninzima i fudbalu je neverovatna i ne viđa se često ni kod dečaka njenog uzrasta.

Pored toga što ima treninge tri puta nedeljno, ona se i posle toga ne odvaja od lopte - ni kod kuće, ni u školi.

KAD KRENE DA IH LOMI, DEČACI SE IZNERVIRAJU

- Kad ne treniram, obično igram fudbal s dečacima u parku. Kad sam u školi ne idem s drugaricama da se igram, već sam s dečacima na terenu, igram fudbal. Ne zanima me da s drugaricama igram lastiš. Razmišljam samo o fudbalu.

Potvrda njenog neograničenog talenta svake nedelje na utakmicama Mini maksi lige, gde u društvu mnogih dečaka nastupa za čak tri selekcije.

Pored svoje generacije 2004. godišta, Anđela igra i za godinu dana stariju i godinu dana mlađu selekciju. Pre utakmice joj se često dešava da je dečaci prozivaju, a kad ih raspameti umećem s loptom često pribegavaju i grubostima. Ipak, ona modrice ne broji, već samo golove i pobede.

U početku mi podsmešljivo viču: "Vidi, devojčica igra fudbal", ali kad počnem da ih ševam, ostanu začuđeni. Onda se iznerviraju i postanu grubi, ali im uzvratim tako što dajem golove - kaže kroz smeh mala Anđela.

Njen trener Dalibor Aćimović nam je ispričao anegdotu s utakmice protiv Pančeva, kad su je protivnici toliko tukli da je sama uzela loptu, predriblala sve i dala gol u poslednjem minutu za pobedu svog tima od 5:4.

Omiljeni fudbaler joj je as Barselone Lionel Mesi, zbog koga i navija za španskog giganta. Naravno, omiljeni broj na dresu joj je desetka.

- Navijam za Barselonu zbog Mesija, zato što je on odličan igrač, najbolji na svetu. Zbog njega i nosim broj deset na leđima, a jednog dana bih želela da igram centarfora baš kao on - kaže o svom fudbalskom idolu mlada nada ženskog fudbala u Srbiji, koja u srpskoj ligi navija za Crvenu zvezdu.

Anđela ne krije da bi jednog dana volela, kao i njena starija koleginica Jelena Čanković, da zaigra u dresu katalonskog kluba i da u njemu daje golove.

- Maštam da kad porastem da igram za za Barselonu i da dajem golove u finalima, a volela bih da igram i za reprezentaciju Srbije i ostvarim neki dobar uspeh - za kraj pričala Anđela o svojim snovima.

TRENER: NISAM VIDEO OVAKAV TALENAT

Trener koji radi s njom od kada se priključila školi Viktorija star, Dušan Stepanović, kaže da se talenat kao ona retko sreće. Na treninzima gotovo svaku vežbu uradi perfektno, a kad igra samo razmišlja o svom sledećem potezu.

- Anđela je nešto što se ne sreće svaki dan. Već 13 godina radim kao trener mlađih kategorija ja niisam doživeo da u ovo vreme, kad se deca sve manje bave sportom, neko ima takav voljni momenat.

- Mi kao treneri i pedagozi imamo veliku obavezu da ispoštujemo njenu posvećenost i veliki talenat. A to je neograničeno, ništa joj ne treba pokazivati dva puta, upija sve - kaže Stepanović o njoj.

U Srbiji nema mnogo omaldinskih škola u kojima bi Anđela mogla da stiče iskustvo i da se usavršava i verovatno bi morala da ode negde u inostranstvo, gde se dobro radi sa ženskim selekcijama, u čemu njen trener vidi mogući problem.

- Mislim da bi trebalo za sada da ostane ovde i uživa u svemu što radi. Kad bude došlo vreme da krene dalje, to bi mogao da bude problem za njenu porodicu, ali i za nju samu.

- Pitanje je kako bi ona u toj situaciji psihički sazrela. Neko od roditelja bi sigurno morao da krene s njom. Za sada je bolje da ostane kod nas, ali kad odluči da se posveti velikom fudbalu, tad bi mogao da nastane problem - objašnjava pesrpektivu ovog nesvojstvenog fudbalskog bisera njen trener.

- Njen talenat ovde u Srbiji možemo samo mi treneri i organizacija da ugušimo nepravilnim radom i pogrešnim usmeravanjem. Ovde je ženski fudbal još nerazvijen, takva je sredina, nema novca Nju može da spreči da uspe samo nedostatak sredstava - dodaje Stepanović.

PET GOLOVA U MREŽI ŽARKOVACA

Jedini problem joj je fizička snaga, ali uprkos tome neverovatno je videti da jedna devojčica bez ikakvog straha ulazi u duele sa snažnijim dečacima i ravnopravno se bori za loptu.

Anegdota s jednog od mečeva Mini maksi lige kada je ekipa Žarkova htela da napusti teren pošto im je u prvom poluvremenu dala pet golova timu govori o kakvom biseru je reč.

Nema sumnje da se talenat poput Anđele Popović retko viđa u Srbiji, naročito u ženskom fudbalu. Zaista bi bila neprocenjiva šteta kad se ta darovitost ne bi ostvarila do kraja.

Ko zna, možda se zbog nje i neke druge devojčice okrenu ovom sportu. Talenat koji treba negovati i razvijati kako bi se ženski fudbal u Srbiji podigao na novi nivo, ne bi li konačno doživeli i neki velik uspeh u ovom sportu.

Sportske vesti iz zemlje i sveta možete pratiti i na našoj Fejsbuk stranici Telegraf Sport!

Takođe nas možete pratiti i na našem Tviter nalogu @TelegrafSport

(U. Marjanović)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dragan

    11. februar 2014 | 20:23

    Igra pa rastura :)

  • vlada

    11. februar 2014 | 21:16

    Samo da nauči da koristi i levu nogu i biće fenomenalna...Tehniku ima, brzinu ima, osećaj za igru ima. dakle samo leva i kompletan igrač

  • Ja

    11. februar 2014 | 22:27

    Ja sam devojcica treniram fudbal u fk institutu imam 10 godina igram bolje od nje

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA