NE MAŠTAJTE O ODLASKU U MELBURN: Hleb košta 400 dinara, dan prevoza 700! (FOTO)

Visok standard u Australiji ogleda se i u cenama osnovnih namirnica za život. Ako vas zanima tenis, samo za finale Australijan opena trebalo je izdvojiti cifru koja je većini Srba mesečna zarada

  • 9

Australiju tokom januara poseti veliki broj turista, a glavni razlog za to je prvi Gren slem sezone Australijan open koji se održava u Melburnu. Međutim, onih koji su došli iz Srbije, ako ne računamo par izveštača, gotovo i da nema.

Razlog? Cene koje vas okružuju.

Grad Melburn (2)

Navijači koji su pristigli sa svih strana sveta, kako bi uživo gledali mečeve najboljih tenisera i teniserki, za ovo uživanje morali su da izdvoje pozamašnu sumu novca, u šta je imao prilike da se uveri i reporter Telegrafa iz Melburna.

Za osnovne ljudske potrebe, u jednom od dva najveća grada u Australiji, poput hrane, pića, prevoza i smeštaja, potrebno je potrošiti dva do deset puta više novca nego u Srbiji!

Najprostiji primer za to je cena hleba, koji u supermarketu košta pet dolara, što je nešto manje od 400 dinara! Ni razlika u ceni mesa, mleka, voća i povrća nije manja, dok za obrok u restoranu brze hrane treba izdvojiti između 800 i 1.200 dinara.

Hotelski smeštaj, čiji su kapaciteti gotovo krcati u periodu održavanja teniskog turnira, košta u proseku oko 11.000 dinara za noć, a za javni prevoz treba izdvojiti 700 dinara, koliko je dnevna karta.

Naravno, ukoliko dolazite u Australiju kako biste gledali tenis, potrebne su dodatne sume novca za ulaznice u teniski kompleks Melburn parka, koje za manje terene prve nedelje turnira koštaju 3.000 dinara, dok je nešto veća cena u završnici takmičenja.

Ukoliko biste da gledate mečeve TOP 5 igrača sveta koji igraju na najvećim stadionima, potrebno je bilo platiti od 5.200 dinara za dnevni odnosno noćni program prvog dana turnira, dok je cena karte za finale iznosila 395 dolara ili čak 30.000 dinara!

Uz to, u Melburn parku brojne prodavnice suvenira prosto mame posetioce da potroše novac, pa tako kačketi u zvaničnoj prodavnici Australijan opena, kakvih nema po gradu, koštaju 2.600 dinara, dok je cena peškira koji igrači koriste za brisanje u pauzama između poena 4.500 dinara!

Za najjeftinije stvari, kao što su privesci, bedževi ili najlonske torbe treba izdvojiti 400 dinara.

Kad se sve izračuna dobija se cifra od koje se čoveku u Srbiji zavrti u glavi, pa je pitanje ko je od naših zemljaka u mogućnosti sebi da priušti dvonedeljno uživanje na Australijan openu?

Jednostavnije je uz srpski hleb i TV...

Sportske vesti iz zemlje i sveta možete pratiti i na našoj Fejsbuk stranici Telegraf Sport!

Takode nas možete pratiti i na našem Tviter nalogu @TelegrafSport

(Izveštač Telegrafa iz Melburna: Petar Milinkovića / Dom zdravlja Doktor Ristić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Vlada

    27. januar 2014 | 14:47

    Standard bato, a jos i toplo :)

  • FADILJ VOKRI DO KOSKE

    27. januar 2014 | 15:09

    A plata im na 10 dana 2500 australijskih dolara,gradjevincu...pa ovo su normalne cene sta je tu cudno

  • Vladimir

    27. januar 2014 | 15:12

    Hleb je sirotinjska hrana, da zivim tamo ne bih ga ni jeo

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA