Šta je teniski lakat?

U težim slučajevima prisutno je i ograničenje pokretljivosti.

  • 2

Ekstenzorna muskulatura podlaktice i šake pripaja se zajedničkim gornjim pripojem na spoljnoj koštanoj kvržici (epikondil) nadlaktne kosti. Teniski lakat (tenis elbow, eng) predstavlja upalu pripoja (entezitis) ekstenzorne muskulature podlaktice na spoljnom epikondilu nadlaktne kosti.

Tačan naziv dijagnoze je epicondylitis humeri lateralis. Kod tenisera nastaje zbog stalnog ponavljanja pokreta i udaraca - mikrotraumatsko delovanje dovodi do entezita.

Glavni simptom je bol u predelu epikondila nadlakatne kosti (humerus), koji se pojačava pri pokretu. Može biti od blažeg do veoma intezivnog. U težim slučajevima prisutno je i ograničenje pokretljivosti.

Dijagnoza se postavlja na osnovu anamneze (tegobe koje pacijent navodi ), kao i nalaza pri fizikalnom pregledu.

Lečenje u prvoj fazi podrazumeva stavljanje hladnih obloga ili trljanje ledom (kriomasažu) - nekoliko puta u toku dana, i uzimanje nekog antiinflamatornog leka koji propiše lekar.

Veoma korisna i efikasna je primena neke od fizikalnih procedura: magnetoterapije, lasera, elektroterapijske procedure (određuje ih lekar - fizijatar), koje imaju za cilj smanjenje bola i otoka, kao i ubrzanje oporavka. Po smirivanju upale, neophodno je započeti sa doziranim vežbama za povećanje obima pokreta i jačanje mišićne snage.

DR MILICA KRSTIĆ

spec fizikalne medicine

Dom zdravlja Dr Ristić

Članica MEDIGROUP

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Haja

    23. januar 2014 | 23:31

    Ukratko na srpskom ako nije problem?

  • Stany

    24. januar 2014 | 17:28

    Ukratko kad to imas nista ama baš nista ne pomaze osim da mirujes i cekas da samo prodje. Isao sam doktoru 15 puta jedino operacija kaze a sad me samo prestalo, vrlo neprijatan bol i niko ti nevjeruje da si bolestan sto je jos gore.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA