FUDBALERIZMI: Ovih 19 glupih izraza svaki fudbaler mora da zna!

Srpski fudbaleri formulisali su veliki broj izraza koji su ušli u žargon * Izrazi "ostavićemo srce na terenu", "Ispoštovali smo dogovor iz svlačionice", samo su neki od mnogobrojnih na koje se danas ljubitelji sporta uglavnom nasmeju

  • 23

Fudbaleri su poznati kao sportisti koji više od ostalih koriste besmislene floskule i izraze dok daju izjave medijima.

Oni su, maltene, rodonačelnici fraza koje su postale nova vrsta sportskog žargona.

Između ostalog, fudbaleri se odavno tretiraju kao sportisti s najnižim nivoom obrazovanja (iako mnogi od njih to nisu) jer često napuštaju školu, još u osnovnom uzrastu kako bi se bavili fudbalom. Zato i njihova socijalizacija teče nešto drugačije od ostalih sportista.

Naravno, najviše su u žiži igrači Crvene zvezde i Partizana, pa i Vojvodine, jer daju ubedljivo najviše izjava za medije.

Ako obratite pažnju, često ćete čuti na početku razgovora, na sasvim obično pitanje oko utakmice, izraz: "Pa, dobro, sigurno da...",  ili "Ništa, pa šta reći", a onda sledi odgovor na postavljeno pitanje.

Takođe, najčešći komentari fudbalera pred meč su da će: "utakmica biti teška", "mi se za sve pitamo" ili "ostavićemo srce na terenu".

Ponekad se malo zadire i u taktiku sa izrazima, pa igrači često govore: "Ako iskoristimo sve šanse neće biti problema", kao i to "da nema lakog protivnika" i "da će se truditi da ispoštuju dogovor iz svlačionice". Najbolja je ona da je "protivnik veoma ozbiljna ekipa" (iako su na 15 mečeva dali samo 4 gola uz 5 osvojenih bodova - prim.aut).

Međutim, ako su igrači baš onako zatvoreni za priču za medije i ne žele da daju neke optimistične izjave, onda će sigurno uslediti najčuvenija izjava "Reći ćemo sve na terenu". Naravno, treba dodati da je često "atmosfera u svlačionici odlična".

Naravno, posle meča slede već uobičajene, napamet naučene fraze tipa: "Videli ste sami sve", da su igrači "dali taj neki maksimum" i da danas "svi igraju fudbal" kao i da se utakmica igra "svih 90 minuta". Ukoliko je zabeležen ne baš ubedljiv trijumf, uz slabu igru, uglavnom ćete čuti: "Važna su tri boda".

Naravno, ako se izgubi uslediće najjača floskula, a to je da je "lopta okrugla" i da je "potivnik zasluženo pobedio" (kao da se može pobediti nezasluženo), a ako se ostvari neka veoma važna pobeda u neizvesnoj završnici, onda je "publika bila naš 12. igrač".

Ukoliko slušate ili gledate izjavu nekog fudbalera, vrlo verovatno ćete čuti: "Pa, dobro, sigurno, utakmica je bila teška, ali mi smo dali maksimum, ostavili smo srce na terenu, ali nismo uspeli da ispoštujemo dogovor iz svlačionice".

Što je najgore, izrazima starijih igrača počinju sve više da se služe i mlađi fudbaleri koji tek dolaze (čak i momci sa 16-17 godina), tako da će ovaj trend davanja besmislenih izjava u fudbalu biti i dalje nastavljen.

Sportske vesti iz zemlje i sveta možete pratiti i na našoj Fejsbuk stranici Telegraf Sport!

Takode nas možete pratiti i na našem Tviter nalogu @TelegrafSport

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Lamine

    29. januar 2014 | 22:32

    A ono: ovo smo uradili zbog armije naših najboljih navijača bez kojih ne bismo uspeli ništa... Tu vrstu šlihta koja je poslednjih deset godina svojstvena jednom klubu ste zaboravili...

  • markos

    29. januar 2014 | 22:33

    svaki pocinje recenicu sa sigurno

  • coa

    29. januar 2014 | 23:17

    boli njih briga za izjave .sve to rade preko k.... a da mi je znati kako bi se vi snasli,da pazite sta kazete,da ne preterate,da se ne izglupirate...itd ne branim ih,boli me briga za njih...za mene je srpski fudbal umro odavno

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA