FUDBALSKE MAKAZICE: Slave 100 godina, ovo je priča o njima (VIDEO)

Majstorije Krupnikovića i Klea su potvrda da je ovaj fudbalski potez večno obožavan među navijačima. Kako je sve počelo sa čudesnim šutem u vazduhu preko glave?

  • 1

Svi smo bili svedoci neverovatnog gola Tijaga Alkantare u nadoknadi vremena protiv Štutgarta, kada je makazicama doneo pobedu Bajernu rezultatom 2:1, a malo ko zna da te iste makazice ove godine obeležavaju jubilej  - 100 godina od prvog izvođenja.

Iako nije dugo igrao fudbal jer je živeo samo 29 godina, ime Ramona Unzage Asle ostaće zauvek upamćeno u knjigama kao čovek koji je prvi izveo najpopularniji fudbalski udarac. Godina je 1914. i Unzaga, koji se pored fudbala bavio i atletikom, je ovaj udarac izveo na stadionu ''El moro'' u Talkahuanu. Iako nije pogodio mrežu, ostavio je bez daha sve prisutne.

- Telo u vazduhu, natrag na zemlju, pucao je loptu unazad, a nogama je imitirao makaze - bilo je objašnjenje neverovatnog šuta koji je najpre nazvan ''La Čorea'', da bi potom iskristalisala ime u ''Čilena''.

Nekako logično, tada nije bilo uslova kao danas, pa fotografijom nikada nije ovekovečen ovaj potez.

Međutim, u Peruu imaju drugačije mišljenje pa samim tim i drugačiji naziv. Oni smatraju da su makazice, odnosno ''Čalaka'', nastale u luci Kalao gde su fudbal igrali lokalni meštani i britanski mornari. Dugo godina posle toga, makazice u Latinskom Americi su poprimile izraz ''Čalaka'', kako su u Boliviji i Panami takođe nazivali ovaj atraktivan potez.

U zemlji predstojećeg Svetskog prvenstva, Brazilu, makazice su zabeležene tek 1932. godine, a bile su delo Leonidasa da Silve. Ovaj potez, Brazilci su nazvali ''Bicikleta'' kako ga i danas dan zovu. U Italiji priča počinje imenom Karla Parole. Imao je 18 godina, te 1939. godine, i kasnije je postao jedan od najboljih fudbalera, a gol koji je postigao za Juventus protiv Fjorentine zauvek će ostati upamćen u istoriji ''bjankonera''. Udarac je nazvan ''Roveskata'' i postao je popularan u Italiji skoro kao i ''pica''.

Koliko je ''Roveskata'' bila popularna u Italiji govori i logo na Paninijevim sličicama koje su stekle neverovatnu slavu, a prvi album je objavljen za Svetsko prvenstvo u Meksiku 1970. godine, o čemu je Telegraf nedavno pisao.

Tokom fudbalske istorije viđali smo fenomenalne golove makazicama, a nema navijača koji ne voli da vidi atrakciju na terenu što nije slučaj i sa trenerima. Poznata je izjava utalijanskog stručnjaka Ariga Sakija koji je rekao da su makazice plod greške igrača, jer se prethodno nije dobro postavio te mora da ispravlja greške.

Međutim, ne verujemo da se mnogi slažu sa njim, pogotovo Ibrahimović koji je upravo zbog gola makazicama dobio nagradu ''Ferenc Puškaš'' za 2013. godinu, iako je krajem 2012. savladao Džoa Harta u prijateljskom meču Švedske i Engleske. Kad smo več kod Engleza, dugo će se na Ostrvu pamtiti gol Vejna Runija kada je u mančesterskom derbiju doneo pobedu Junajtedu rezultatom 2:1, što je posle Ibrahimovićevog svakako najbolji gol makazicama u novijoj istoriji.

Javnost u Srbiji, pogotovo ona zvezdaška, dugo, dugo će pamtiti 99. večiti derbi kada je Nebojša Krupniković  na neverovatan način savladao Gorana Pandurovića. Ali, ''Marakani'' pamti i gol Tijaga Galvaa jesenas na ''Marakani'' kada je Bajković, posle atraktivnog šuta Brazilca, morao da vadi loptu iz mreže.

Partizanovci se rado sećaju one dve majstorije Klea, u meču kvalifikacija za Ligu šampiona, ali i na prvenstvenom meču protiv Hajduka iz Kule.

Sve u svemu, makazice su bile i ostale važan deo fudbalske prošlosti, sadašnjosti, ali i budućnosti i bez obzira šta ko rekao o njima (Arigo Saki), današnji fudbal bez njih ne bi bio isti.

MAKAZICE, SREĆAN VAM PRVI VEK POSTOJANJA!!!

Sportske vesti iz zemlje i sveta možete pratiti i na našoj Fejsbuk stranici Telegraf Sport!

Takođe nas možete pratiti i na našem Tviter nalogu @TelegrafSport

(M. Marić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA