NOVA BRAĆA GRBIĆ? Srbija dobija novi odbojkaški tandem snova! (VIDEO)

U odbojkaškom klubu "Blokaut" trenira oko 900 dečaka i devojčica, a među njima su dva brata, Nikolić Dušan i Danilo. Stariji je primač, a mlađi tehničar. Svaka slučajnost sa braćom Grbić je slučajna

  • 6

U Srbiji preovlađuju pozitivne emocije kada neko podseti na igračke karijere braće Grbić, Vladimira i Nikole, koji su u velikoj meri "zadužili" naciju požrtvovanim igrama za reprezentaciju. Velika je šteta da generalno odbojka kao trofejni sport, koji je doneo zlatnu olimpijsku medalju, u toj istoj Srbiji "ide iza" drugih popularnih sportova.

Srećom, nekoliko odbojkaških kolektiva uspeva da održi tradiciju, pa i da "izbace" velike šampione kojima se hvalimo posle uspeha na velikim takmičenjima.

Jedna od tih baza je klub "Blokaut", u kom između ostalih igraju i dva brata. Stariji je primač, a mlađi tehničar. Između njih je razlika tri godine. Svaka slučajnost sa slavnim Grbićima je slučajna.

Dušan (16) i Danilo (13) Nikolić treniraju u klubu osnovanom 1996. godine, u kom ima od 900 članova u različitim kategorijama. Dušan već sedmu godinu provodi na odbojkaškim terenima, a godinu dana manje s njim trenira i Danilo. Njih dvojicu za sada ne upoređuju sa Grbićima, i otvoreno govore za Telegraf da treniraju bukvalno svaki dan.

- Ja sam iskreno hteo na fudbal, ali me je tata preusmerio ka odbojci, što se ispostavilo kao dobro. Sasvim slučajno sam krenuo ovde da treniram. Zanimljiv je sport i ima dosta druženja - rekao nam je kapiten Dušan, dok je Danilo potvrđivao reči svog brata.

Na treninzima i utakmicama uz mnoge druge momke pokazajuju potencijal.

- Odlični su momci, stvarno nose ekipu – rekao je trener Milan Ljubičić, inače nekadašnji odbojkaš kraljevačke Ribnice.

NA ODBOJKU DOLAZE KAD ISPROBAJU FUDBAL I KOŠARKU

"Blokaut" ima takmičarske ekipe u kadetskoj i seniorskoj konkurenciji, i tu dolaze najbolji iz škole odbojke. Kada je u pitanju odnos dečaka i devojčica prema treninzima, treneri su generalno zadovoljni. Konkretno, takmičarske ekipe imaju treninge svakodnevno.

- To su deca s kojom nemamo problema, svoje vreme su podredili školi i treningu. Sve ostalo kombinuju kako treba, svi su uglavnom odlični đaci i svi su na svakom terningu. Kakvo god da je vreme, da li su praznici ili rođendani... uvek su tu i za svaku pohvalu - ističe Ljubičić.

Za skoro pet godina rada u ovom klubu, mladi trener ima dobre uslove za rad i ne nailazi na probleme koji su možda u drugim svakodnevni.

- Mislim da imamo jedan dobar kolektiv, ljude koji nas vode, kao i da se susrećemo sa manje problema neko neki drugi klubovi. Ispunjavamo obaveze, a to prepoznaju deca i roditelji i mi zato nemamo problema sa brojnošću, kao i organizacijom. Funkcionišemo na opštinama Novi Beograd i Zemun i polako se širimo ka Dorćolu, Starom gradu i Vračaru - objašnjava Ljubičić.

U velikoj većini treniraju devojčice, kojih ima oko 750 u "Blokautu". Kategorije su od minivoleja, odnosno prvog razreda osnovne škole, pa sve do seniora i seniorki, koji su na fakultetu.

ODBOJKA SE POSMATRA KAO ŽENSKI SPORT

Iako Srbija ima bogatu odbojkašku tradiciju, ona živne tek kada reprezentacije odlaze na velika takmičenja. Odatle uglavnom dolaze sa visokim plasmanom, ali je i pored toga slučaj takav da mladima ovaj sport nije izbor "broj jedan" kada treba da se opredele kojim će se baviti.

Trofejni sport je dakle u krizi, što potvrđuje i trener Ljubičić.

- Glavni problem je taj što se za odbojku uglavnom opredele oni koji nisu izabrali fudbal ili košarku. Tek posle dođu na odbojku. Takođe, ovaj sport kod nas se smatra ženskim sportom. Oko 80 odsto devojčica dođe prvo na odbojku, a dečaci počnu da treniranju u 7. ili 8. razredu. Igraju fudbal ili košarku, pa im se tamo nešto ne sviđa, pa onda hajde na odbojku i retko kom je odbojka prvi sport – tvrdi Ljubičić i dodaje:

- Odbojka i vaterpolo svake godine donesu neki rezultat, ali setimo ih se uglavnom kad su takmičenja, ali ih zapostavimo zbog fudbala i košarke. Neka jaka promocija bi dobro došla.

Osnivač, direktor kluba i jedan od trenera je Slobodan Tripković, a najveći uspesi "Blokauta" su učešće kadeta na dva od četiri završna turnira.

Sportske vesti iz zemlje i sveta možete pratiti i na našoj Fejsbuk stranici Telegraf Sport!

Takođe nas možete pratiti i na našem Tviter nalogu @TelegrafSport

(B. Mekić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Jovana

    20. februar 2014 | 16:09

    Predivno je znati da postoje deca koja ce da ozive ovaj, nepravedno zanemaren, sport. Svu im srecu zelim na tom putu!

  • Sandra

    20. februar 2014 | 16:21

    Ovo treba da budu vesti za naslovne strane svih nasih novina! Bravo momci!!

  • Ivana

    20. februar 2014 | 17:02

    Shaman tekst. Lepo je videti da deca idu u dobrom smeru :)

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA