FIFA dozvolila nošenje marama i turbana!

Međunarodna fudbalska federacija zabranjivala je do 2012. godine korišćenje marama i turbana jer se time rizikovala povreda glave ili vrata

  • 8

Međunarodna fudbalska federacija dozvolila je tokom mečeva nošenje marama i turbana u religiozne svrhe, saopštili su zvaničnici FIFA.

- Odlučeno je da žene mogu da pokriju glavu tokom utakmica - rekao je generalni sekretar FIFA Žerom Valke na sastanku Upravnog odbora Međunarodne fudbalske asocijacije.

Valke je dodao da je ovo omogućeno muslimanskim ženama, na zahtev zajednice Sika koja živi u Kanadi. On je naglasio da i muškarci imaju pravo da igraju sa turbanima na glavi.

- Važno je da boja turbana bude usklađena sa bojom opreme - rekao je Valke.

FIFA je do 2012. zabranjivala nošenje marame, jer se, kako je objašnjeno, time rizikovala povreda glave, ili vrata. U međuvremenu, je dozvoljeno da se jedan probni period dozvoli nošenje marama, na zahtev Azijske fudbalske konfederacije, što se očigledno ispostavilo kao uspešan test.

Francuska fudbalska federacija reagovala je na najnoviju odluku FIFA o ukidanju zabrane nošenja marame saopštenjem u kojem se navodi da će oni i dalje ostati pri zabrani, jer poštuju Francusku kao sekularnu državu.

- Ostaje na snazi zabrana nošenja bilo kakvihg religioznih obeležja - kaže se u sapštenju Fudbalskog saveza Francuske dostavljenom agenciji AFP.

Sportske vesti iz zemlje i sveta možete pratiti i na našoj Fejsbuk stranici Telegraf Sport!

Takode nas možete pratiti i na našem Tviter nalogu @TelegrafSport

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • golub

    1. mart 2014 | 18:01

    Polako, polako muslimani zauzimaju ceo svet, a to mi se uopste ne svidja!!!

  • Nezadovoljština

    1. mart 2014 | 17:39

    Nije fer, vidi im se lice. Trebalo bi da stave makar masku Spajdermena kako ih muškarci ne bi videli i ukaljali dostojanstvo.

  • lvan

    1. mart 2014 | 18:42

    Jadne te zene, one koje zaista ne zele da nose

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA