NAUČILI IH FUDBALU, SADA OD NJIH STREPE: Nova epizoda najstarijeg rivalstva!

Za mnoge će Englezi i Danci odmeriti snage još jednom u nizu prijateljskih utakmica širom sveta. Ali istorija je ovaj susret dodatno "začinila"

  • 0

Nova epizoda najstarijeg međunarodnog fudbalskog rivalstva odigraće se tamo gde je fudbal rođen. Engleska će dočekati rivala Srbije u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo 2015. godine, s kojim "Gordi Albion" ima itekako zanimljivu istoriju.

Engleska je pobedila Dansku u finalima Olimpijskih igrara 1908. i 1912. godine, u godinama kada je od kontinentalnog dela Evrope samo Danska ozbiljno shvatala fudbal.

Zapravo, fudbal je u Dansku stigao zahvaljujući engleskim moreplovcima, koji su preneli pravila igre, a koja se potom ogromnom brzinom raširila po zemlji. Udeo je i imala viša klasa koja se obrazovala u Engleskoj. Tako je 1876. godine osnovan Kjobenhavns Boldklub, najstariji fudbalski klub u kontinentalnoj u Evropi. Onda, 1904. godine, ova zemlja formira i prvi nacionalni savez, koji posle učestvuje u osnivanju FIFA (sa Francuskom, Belgijom, Holandijom, Španijom, Švedskom i Švajcarskom).

Logično, u Danskoj je bio zgrađen i prvi stadion, 1911. godine, "Idraetsparken".

Danski fudbaleri su uneli svoj "šmek" u novu igru, a prvu utakmicu sa engleskim klubom, Kvins Parkom, odigrali su 1898. godine, posle čega su turneje sa ostrva bile sve učestalije. Godine 1905. je Ilford Taun bio prvi engleski klub koji je poražen od kombinovanog sastava Kopenhagen XI, i to u dva navrata - 8:1 i 6:1 Dve godine kasnije je isti tim savladao Seltik 2:1.

"Danska je ipak bila jedina nacija koja je mogla da bude pravi izazivač britanskoj dominaciji", navodi kolumnista "Gardijana".

Ovako zanimljiva istorija bi mogla da jedan od bitnih faktora za novi okršaj "učitelja" i "učenika", prvi od devetog februara 2011. godine, kada je "Gordi Albion" slavio 2:1.

Pre toga su se poslednji put sastali tek 2005. godine, kada su Danci bili veoma ubedljivi - 4:1.

A ako je gledati po formi u poslednjih pet mečeva koji su odigrali u kvalifikacijama ili prijateljskim utakmicama, Danci su zabeležili četiri pobede i jedan remi. Englezi s druge strane imaju dva poraza, od Nemaca i Čilea, a pobeđivali su Poljake i Crnogorce, dok su sa Ukrajincima igrali nerešeno.

U svakom slučaju, kladioničari, pripazite na ovaj meč, koji je na programu od 21 čas.

PRIJATELJSKE UTAKMICE, SREDA 5. MART

Australija - Ekvador

Japan - Novi Zeland

Gruzija - Lihtenštajn

Iran - Gvineja

Rusija - Jermenija

Litvanija - Kazahstan

Bugarska - Belorusija

Albanija - Malta

Alžir - Slovenija

Crna Gora - Gana

Grčka - Južna Koreja

Južna Afrika - Brazil

Mađarska - Finska

BiH - Egipat

Češka - Norveška

Rumunija - Argentina

Kolumbija - Tunis

Makedonija - Litvanija

Belgija - Obala Slonovače

Švajcarska - Hrvatska

Irska - Srbija

Nemačka - Čile

Poljska - Škotska

Francuska - Holandija

Engleska - Danska

Portugalija - Kamerun

Španija - Italija

Sportske vesti iz zemlje i sveta možete pratiti i na našoj Fejsbuk stranici Telegraf Sport!

Takođe nas možete pratiti i na našem Tviter nalogu @TelegrafSport

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA