• 9

Haos u Švajcarskoj za Federera: Napalo ga društvo za zaštitu životne sredine zbog saradnje sa bankom

Mladi aktivisti za klimatske promene žele da im najbolji teniser Švajcarske pomogne u razgovoru sa svojim sponzorima

  • 9

Najveća sportska zvezda Švajcarske Rodžer Federer nije nedodirljiv u svojoj zemlji. Iako je njihov možda najbolji sportista svih vremena, ne može da se ponaša baš neodgovoro kako hoće. Zato sad ima problema sa društvom za zaštitu životne sredine.

Zapravo radi se o mladim aktivistima koji se bore protiv klimatskih promena na zemlji,  oni su mu zamerili zbog njegovog partnerstva sa Švajcarskom bankom.

Naime, ova banka je uložila još više novca u istraživanje korišćenja fosilnih goriva kao što su ulje, gas, ugalj, čije korišćenje zagađuje životnu sredinu i utiče loše na klimatske promene.

Zivotna sredina u arktickom krugu. Sever Kanade

Životna sredina u arktičkom krugu. Sever Kanade. Foto: Wikimedia Commons/Paul Gierszewski

Federer je morao da se oglasi i poslao je svoju izjavu iz Australije u kojoj je naveo:

- Veoma ozbiljno uzimam u obzir klimatske promena u sve što utiče na njih. Pogotovo otkako smo moja porodica i ja doputovali u Australiju usred velikih požara.  Imam veoma veliko poštovanje za mlade aktiviste klimatskih promena i zahvalan sam im što nas teraju da sagledavamo naše ponašanje i potražimo bolja rešenja - rekao je Federer i dodao:

Rodžer Federer

Foto: Violeta Đorđević

- Takođe sam svestan svoje odgovornosti kao individualca i sportiste. Voleo bih da iskoristm svoje priviliegije i pozicije u društvu za razgovor sa mojim sponnzorima oko ovih važnih problema - rekao je Švajcarski teniser.

Australija požari

Foto: Tanjug/AP

Mari Kler Graf (23) članica pokreta mladih aktivista protiv klimatskih promena je istakla:

- Razgovor sa Rodžerom i njegovim partnerima može biti veoma važan da raspravljamo oko naših zahteva bankama u vezi klimatskih promena. Nadam se da je ozbiljan u svojoj izjavi. - rekla je ona.

Sa druge strane mladi aktivista Andri Gigerl (19) je istakao da je iznenašen izjavom Federera.

- Mislim da je lepo jer nije izbegao celu stvar već se oglasio. Mi nismo tu da optužimo Federera kao individualca, već više da demonstriramo na netolerantnu praksu Švakcarske banke. Veoma smo otvoreni za svaku diskusiju sa njima - rekao je Gigerl.

Mladi aktivisti žele da Federer stane na njihovu stranu i pomogne im u razgovoru sa kompanijama koje ugrožavaju životnu sredinu.

Video: Ovo je Federer, ili Đoković, Ili Zdravko Čolić... Blam muzeja voštanih figura

(D. S.)

Komentari

  • Pitanje

    Fedju zanimaju samo pare.

  • giba

    Da, kao da su klimatske promene uzrok pozara! Smesno... Verovatno su i u Brazilu isto uzrok klimatske promene, bez sumnje.

  • 534

    Razgovaraće sa bankom čim mu istekne ugovor. I nemojte da ga sad ometate kad umesto za Švajcarsku na ATP kupu igra egzibicije za svoj groš.

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima