Teniseri pokrenuli protest na Australijan openu zbog igranja u dimu: Jedan hoće s maskom na teren

Katastrofalni uslovi za igru u Melburnu tokom prvog kola kvalifikacija žestoko su iznervirali neke od tenisera i teniserki

  • 7
Nikolas Mau Foto: Instagram.com/nicomahut

Organizatori Australijan opena imaju ozbiljan problem sa vremenskim uslovima i prvi Gren slem sezone je ozbiljno ugrožen zbog lošeg kvaliteta vazduha u Melburnu, koji je uzrokovan katastrofalnim požarima u Australiji, koji nedeljama pustoše najmanji kontinent sveta.

Zbog toga je 1. kolo kvalifikacija u jednom momentu prekinuto, nakon što se nekoliko tenisera i teniserki mučilo sa disanjem zbog dima koji se nadvio nad Rod Lejver arenom. Slovenka Dalila Jakupović je morala čak i da preda meč, iako je vodila, jer nije mogla da diše, a ni pomoć lekara nije pomogla.

Australijski teniser Bernard Tomić je dobio kiseonik od medicinskog osoblja, a ozbiljan problem sa disanjem imala je i jedna od najlepših teniserki na turu, Eženi Bušar, kojoj je takođe pomagalo medicinsko osoblje.

I na tribinama je bila prava pustoš, a retki koji su došli da gledaju kvalifikacije imali su maske na licima.

Takvoj taktici pribegao je i francuski teniser Nikolas Mau, koji u toku dana treba da odigra meč 1. kola kvalifikacija protiv Španca Marija Vielje Martineza.

 
 
 
View this post on Instagram
A post shared by Nicolas Mahut (@nicomahut) on

Mau je iskazao revolt zbog igranja u očajnim uslovima fotografijom na Instagramu, gde je na licu nosio masku.

- Spreman sam za moju prvu rundu na Australijan openu - napisao je uz fotografiju Francuz.

Eženi Bušar je posle meča rekla da bi trebalo razmotriti opciju da postoji pravilo o kvalitetu vazduha.

- Kao i pravilo za vrelinu, trebalo bi da postoji pravilo za kvalitet vazduha - rekla je Bušar, koja je ipak prošla u 2. rundu posle velike borbe, protiv Kineskinje Đaodi Ju.

Eženi Bušar Eženi Bušar se ozbiljno mučila zbog uslova za igru u 1. kolu kvalifikacija; Foto: Guliver/Darrian Traynor/Getty Images

Peta teniserka sveta, Elina Svitolina, takođe je digla glas protiv organizatora.

- Ne treba da čekamo da se desi nešto loše, da bismo napravili određene akcije - tvitovala je Svitolina uz prikaz indeksa kvaliteta vazduha u Melburnu.

Nebo nad Melburnom se smilovalo u noći između utorka i srede, pošto je konačno pala kiša, koja bi mogla da utiče na gašenje katastrofalnih požara. Kiša će sigurno uticati i na poboljšanje kvaliteta vazduha u Melburnu.

Nekoliko srpskih tenisera je bilo na terenu kada je kiša prekinula mečeve kvalifikacija, a među njima je bio i Viktor Troicki, koga su dva gema delila od pobede pre prekida, koji i dalje traje.

Nema sumnje da je pred organizatorima ozbiljan problem, ali bi vremenski uslovi, koji su najavljeni do početka Australijan opena mogli da im olakšaju i da poprave kvalitet vazduha pre nego što počne zvaničan turnir, koji startuje 20. januara.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Maria

    15. januar 2020 | 10:21

    Koliko puta je samo Djokovic pricao o ovome... o neljudskim uslovima za igru samo da bi organizatori napunili dzepove i da im ne bi propao turnir. Uzas..teniseri se dave na terenu

  • Panic

    15. januar 2020 | 10:56

    Kad punite dzepove lepo seljak na njivi na 40 stepeni kopa zanju zito puno prasine pa se ne zale a ovo uzimaju astronomske sume sve privilegije imaju i opet im ne valja

  • Fenix

    15. januar 2020 | 09:29

    A to ne može da se odloži?!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA