≫ 

Ministarstvo zdravlja izdalo naredbu organizatorima Autralijen Opena: Zaštitite tenisere!

Zbog lošeg kvaliteta vazduha u Melburnu sve instance su u pripravnosti

  • 0
Australijan open, navijač s maskom Foto: AP/Tanjug

Ovogodišnji Australijen Open biće, po pitanju zdravlja tenisera, verovatno najzahtevniji za organizaciju od svih dosadašnjih.

Visoke temperature su dosad pravile najveće probleme organizatorima, igrači su se žalili na pravi pakao kroz koji su prolazili tokom mečeva, međutim ove godine za brigu svih je zagađen vazduh koji preti da potpuno poremeti takmičenje.

Australija je izašla teško izranjavana skorašnjim razarajućim požarima, tek su kiše uspele da obuzdaju vatrenu stihiju, ali katastrofalne posledice po eko sistem su vidljive na svakom koraku.

Nekoliko igrača se već požalilo na zagađen vazduh, Bernard Tomić i Dalila Jakupović su jedva dolazili do daha u kvalifikacijama, a pošto situacija postaje alarmantna, oglasili su se i zdravstveni zvaničnici zemlje. Zabrinuti za zdravlje tenisera, koje bi moglo da bude narušeno kada borbe budu u jeku, zatražili su od organizatora Australijen Opena da im dostave strategiju kojom će umanjiti efekte vazduha niskog kvaliteta na takmičare.    

Bernard Tomić Bernardu Tomiću se ukazuje pomoć tokom kvalifikacija Foto: Guliver/Daniel Pockett/Getty Images

Kiša koja je pala u sredu donekle je popravila situaciju, to je ohrabrujući znak, ali tokom dve nedelje trajanja turnira moraće da budu preduzete dodatne mere (čitaj ljudski faktor) kako bi takmičari igrali u optimalnim uslovima.

- Teniska organizacija Australije mora da izađe sa novom politikom kvaliteta vazduha - poručio je ministar zdravlja Australije Dr Bret Saton.

- Ne mogu još da odlučim koji bi to mogli biti pojedinačni pragovi, to zaista zavisi od toga koliko bi značilo da se zatvori prostor i koji bi filtracioni sistemi mogli da budu alternativa. Ali, mislim da bi organizatori trebalo da razmotriti sve opcije, od lošeg do opasnog kvaliteta vazduha i kakve bi im alternative mogle biti da bi se zaštitilo što više igrača.

Slično mišljenje kao i Saton ima i Ričard Ings, bivši sudija, koji je u međuvremenu postao čelnik ATP-a za pravila i takmičenje.

- U blizini terena gde se igra Asutralijen Open nalaze se uređaji koji očitavaju temepraturu vazduza. Trebalo bi da isti uređajoi budu ugrađeni i za očitavanje kvaliteta vazduha. To jeste šokantno po Australiju, ali mislim da su nam definitivno potrebni - "tvitnuo" je Ings.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA