Ko su najveći favoriti iz senke na Australijan openu? Nisu nosioci, a mogu čak da napadnu i trofej!

Mnogi od njih su u prošlosti i osvajali Grend slemove, a danas vrebaju svoju šansu iz prikrajka

  • 3
Australijan open, pehar, melburn

Foto: Guliver/Quinn Rooney/Getty Images

Svako veliko sportsko takmičenje, pa i tenisko, sa sobom donosi uži i širi krug favorita za osvajanje trofeja. Međutim, uvek postoji šansa da neko iznenadi. U tenisu, to su već činili Pet Keš, Goran Ivanišević, Boris Beker, Andre Agasi i mnogi drugi. Dešavalo se ranije, a da li se na ovogodišnjem Australian Openu može dogoditi ponovo?

Tennishead.net je naveo neke od najopasnijih tenisera koji se nisu našli među nosiocima pred ovogodišnji žreb, a sveukupno su do sada osvojili čak 10 Grend slemova.

Karolina Voznjacki

 

Caroline Wozniacki

karolina Voznjacki sa peharom na Australijan openu 2017; Foto: Tanjug/AP

Danska teniserka najavila je povlačenje iz tenisa nakon Australijan Opena, i ovaj turnir za nju i njene navijače biće posebno emotivan. Otkako joj je u oktobru 2018. godine dijagnostifikovan reumatoidni artritis, 29-togodišnja teniserka nije uspela da osvoji nijednu titulu i karijera joj je u padu.

Međutim, bivša najbolja teniserka sveta stigla je do polufinala Ouklenda prošle nedelje, a kao šampionka Australijan Opena iz 2018. godine osećaće se kao kod kuće u Melburnu, na turniru na kojem nema šta da izgubi.

Marija Šarapova

 

Australijan Open, Marija Šarapova

Marija Šarapova; Foto: AP/Tanjug

Od povratka na teren posle suspenzije iz 2016. godine, Marija Šarapova ne igra ni približno kvalitetno kao nekada. Ne samo da je njena karijera izgubila inerciju, već joj i uporna povreda ramena otežava da da ono najbolje od sebe.

Ruskinja je od povratka na teren stigla samo do jednog četvrtfinala Grend slema, a prethodna godina bila je jako loša i rezultirala je velikim padom na WTA listi, te Šarapova sada zauzima tek 145. mesto.

Nije, međutim, mudro potceniti petostruku osvajačicu Grend slemova. Na prethodnom Australijan Openu, Šarapova je igrala dosta dobro, i u četvrtom kolu je eliminisala aktuelnu šampionku Karolinu Voznjacki.

Kevin Anderson

 

ATP Aegon Open Nottingham - Day Three

Kevin Anderson; Foto: Guliver/Daniel Smith/Getty Images

Nikada se o ovom igraču iz Južne Afrike ne pišu previše afirmativni tekstovi uoči velikih takmičenja, nikada se ne nalazi u krugu favorita, a često je i te kako uspevao da ih iznenadi.

Anderson je 2017. godine stigao do finala US Opena, a eliminisao je Rodžera Federera 2018. na Vimbldonu. Međutim, posle toga je usledio manje zapažen deo karijere. Anderson se prošlog septembra podvrgao operaciji desnog kolena koje ga je mučilo tokom cele godine, zbog čega je nastupio na samo pet turnira.

Međutim, prošle nedelje je protiv Novaka Đokovića u ATP Kupu pokazao da se vraća u formu i da na njega i dalje treba računati.

Garbinje Muguruza

 

Roland Garos, Serena Wilijams, Garbine Muguruza

Još Jedna Gren slem šampionka koja nije nosilac - Garbinje Muguruza; Foto: Tanjug/AP

Iznenađujuće je to da Muguruza, kao jedna od najboljih igračica novije generacije, ne samo da se ne nalazi među favoritima, nego nije ni među nosiocima.

Niz eliminacija već u prvim kolima turnira učinili su da padne na WTA listi, ali ne toliko drastično, tako da joj je uloga nosioca izmakla za dlaku.

Ipak, 26-togodišnjakinja je u stanju da odigra veoma dobar turnir kada uđe u formu, što je i dokazala ranije osvojivši dve Grend slem titule, a podloga u Australiji odgovara njenom agresivnom stilu tenisa.

Marin Čilić

 

Novak Đoković, Marin Cilic

Marin Čilić; Foto: AP/Tanjug

Čilić je pre dve godine stigao do finala Australijan Opena, ali u poslednje vreme beleži loše rezultate. Ovo je prvi Grend slem posle mnogo vremena u kojem Čilić nije među nosiocima.

Međutim, nekadašnji šampion US Opena uvek predstavlja pretnju na tvrdim podlogama i kada igra svoj najbolji tenis, u stanju je da pobedi svakoga. Hrvat poseduje neophodno oružje da se suprotstavi bilo kome – kada je u formi, njegov servis i ubitačan forhend predstavljaju veliki problem za svakog protivnika.

Štaviše, Čilić ima dosta iskustva - više puta je stizao do završnih kola Grend slemova, i jedan je od tenisera koji je najčešće igrao protiv najvećih tenisera današnjice.

Julija Gerges

 

Julija Gergeš

Julija Gergeš; Foto: Guliver/Hannah Peters/Getty Images

Iako još od 2016. godine nije bila slabije plasirana nego što je danas, nemačka teniserka u poslednje vreme doživljava bolje dane.

Pet od njenih sedam WTA titula osvojila je posle 2016. godine, a Australijan Open je jedino veliko takmičenje na kojem je uvek uspevala da dođe makar do četvrtog kola. Njen servis i forhend mogu svakoga da stave na ozbiljna iskušenja.

Ukoliko u dobroj formi zakorači u Melburn, mogla bi stići do završne faze, kao 2018. godine kada se plasirala u polufinale Vimbldona – i nijedna od nosilaca neće želeti da vidi njeno ime kao protivnicu.

Miloš Raonić

 

Britain Wimbledon Tennis

Miloš Raonić; Foto: Tanjug/AP

Pošteno je reći da Kanađanin ne uspeva da dostigne formu koja ga je 2016. godine dovela do finala Vimbldona. Prošle godine je u Melburnu stigao do četvrtfinala, pobedivši neka velika teniska imena poput Nika Kiriosa, Stena Vavrinku u Aleksandra Zvereva, ali nakon toga se mučio da pronađe bilo kakvu konstantnost.

Povrede su mu verovatno najviše odmogle, a fizičke posledice opterećenja koje sa sobom donosi vrhunski tenis kao da oseća sve više.

Međutim, njegovo najveće oružje – servis, ne sme se zanemariti i, kada je Raonić u elementu, na svetu verovatno nema boljeg servera od njega.

Jelena Ostapenko

 

France Tennis French Open

Jelena Ostapenko; Foto: Tanjug/Ap

Letonska teniserka poznata je po svojim oscilacijama u igri, ali već je dokazala da je vredna pažnje i da ume da priredi velika iznenađena na Grend slemovima.

Ukoliko u Melburnu bude u dobroj formi, mogao bi da se ponovi Roland Garos iz 2017. godine kada je stigla do titule.

Ostapenko na Australijan Open dolazi bez ikakvog pritiska, a pošto se Marion Bartoli priključila njenom stručnom štabu, mogla bi da demonstrira i neke nove elemente u svojoj igri.

(G.S.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mlatko Radic

    17. januar 2020 | 16:47

    Najveci favorit barem u muskom turniru je Djokovic.Slede Medvedev, Federer, Nadal i Bautista Agut.Jedna od najtezih stvari koja postoji u tenisu je pobediti Djokovica na Australian Openu.Medvedev je najblizi tome.Nadal uopste vise ne predstavlja neku pretnju na betonu.

  • Vd

    17. januar 2020 | 17:23

    Kirios

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA