Novak pokazao svoje novo moćno oružje na AO: Inspirisalo ga pojačanje u stručnom štabu

Iako je prvobitno bio dogovor da glavni treneri Novaka Đokovića podele kada su u pitanju Gren slemovi, već na startu dogovor je "prekršen"

  • 0

Novak Đoković je superiorno započeo pohod na svoj 8. Australijan open i odbranu titule, a ovoga puta ima novo moćno oružje koje mu može pomoći u tome. Naime, Đoković je bio ubedljiv protiv Japanca Jošihita Nišioke, a ono što je posebno impresioniralo sve, bio je njegov servis.

Novak je izgubio samo tri poena na prvi servis tokom čitavog meča. Imao je uspešnost od 93 % i bio je to verovatno njegov najbolji meč u karijeri kada je servis u pitanju.

- Nisam siguran, ako se desilo, nije se desilo mnogo puta. Jedan od najboljih mečeva moje karijere kada je servis u pitanju. inspirisao me je moj trener Goran, koji je došao danas. Mislio sam na njega - rekao je Đoković posle meča.

Goran Ivanišević, Marjan Vajda, Australijan open, Novak Đoković Goran Ivanišević u donjem redu pored Marjana Vajde i fizioterapeuta Ulisesa; Foto: Telegraf

I zaista, može se primetiti neverovatan napredak u Novakovoj kada je servis u pitanju. To je bilo vidljivo i na ATP kupu u kojem je vodio Srbiju do titule nezvaničnog prvaka sveta u tenisu, a to se posebno primećuje na njegova poslednja dva meča na Australijan openu.

Protiv Nišioke je imao 17 asova, 74% ubačenog prvog servisa, 93% osvojenih poena na prvi servis i 69 % na drugi, što su impresivne brojke i jasno je da Japanac nije imao čemu da se nada osim ubedljivog poraza.

Identičan procenat uspešnosti prvog servisa imao je i protiv Tacume Ita u 2. kolu - 93% i identične brojke - 43 od 46 poena je osvojio! Uz to, imao je i 16 asova.

Nešto slabiji procenat imao je protiv nemca Jana Lenarda Štrufa u 1. kolu, koje je očigledno bilo zagrevanje. I tu se ne može reći da je bio mnogo loš s procentima, jer je imao 65% ubačenog servisa i 77% dobijenih poena na prvi servis.

- Moj servis je funkcionisao ekstremno dobro u prvoj i drugoj rundi - rekao je Novak posle meča protiv Ita, a potvrda dominacije njegovog novog moćnog oružja videla se i u trećem kolu.

Novak je otkrio da je tokom pripreme za novu sezonu prioritet bio rad na servisu.

Novak Đoković servis, Australijan open Novak na treningu vežba servis; Foto: AP/Tanjug

- To je nešto na čemu sam radio tokom pauze posle završetka sezone, to je bio jedan od prioriteta na treninzima, da dobijem prednost u dobijanju lakih poena, posebno na prvi servis. Mislim da se to isplaćuje, i na ATP kupu i ovde u prva dva kola - rekao je Đoković posle meča.

Australijan open, Novak Đoković, servis Foto: AP/Tanjug

Nema sumnje da će Đoković u nastavku Australijan opena imati ozbiljnije rivale, a samim tim bi i procenat osvojenih poena na prvi servis trebalo da padne. Ipak, uz ovakav servis, i dolazak Gorana Ivaniševića, koji se pojavio na Australijan openu, iako je na kraju prošle sezone rekao da Đokovićev tim ima dogovor da dva Gren slema isprati Marjan Vajda, a dva on. Očigledno je zarad dodatnog poboljšanja Novakovih performansi "prekršen" taj dogovor, a sudeći po trećem kolu, dolazak Ivaniševića je dodatno pogodovao Đokovićevom servisu.

Đokovića u četvrtom kolu čeka meč protiv Dijega Švarcmana, a ukoliko tu opravda ulogu favorita, u četvrtfinalu će se sastati sa boljim iz duela Marin Čilić - Miloš Raonić.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA