≫ 

Deda mu je bio na putu za logor, ali ga je spasla sreća: Neobična porodična priča Novakovog rivala!

Dijego Švarcman je Argentinac, ali su njegovi preci došli iz Rusije i Poljske

  • 2
Dijego Švarcman

Foto: Tanjug/AP

Novak Đoković će u osmini finala Australijen Opena u nedelju (ne pre 05.00h,  Eurosport igrati protiv Argentinca Dijega Švarcmana (#14) koji je u trećem kolu bez izgubljenog seta savladao našeg Dušana Lajovića.

Meč je na programu oko 05 sati ujutru po srpskom vremenu, a neobična porodična priča Novakovog rivala idealna je najava za ovaj duel. Sastajali su se do sada tri puta i svaki put je slavio Đoković.

Pre šest godina u Njujorku, Novak je slavio sa 3:0, potom na Rolan Garosu 2017. igrali su u pet setova, a tri prošle sezone na Mastersu u Rimu.

Važna lekcija o važnosti porodice

 

Naime, Švarcmanovi su jevrejskog porekla, a Dijego je otkrio kako su se našli u Argentini.

- Saznanje kroz šta su sve prošli moji preci mi je u stvari dragocena lekcija o važnosti porodice, naučio sam bolje da razumem kako gledati širu sliku svega, narolito u sportu. Jer sve što se meni desi u karijeri ne može da se poredi sa onim što su moji roditelji prošli - rekao je Švarcman i dodao:

Novak Đoković Dijego Švarcman

Foto: Tanjug/AP

Život piše drame

 

- Moji su jevrejskog porekla, moj pradeda po majčinoj strani je živeo u Poljskoj i bio je u vozu na putu za koncentracioni logor u periodu Holokausta i Drugog svetskog rata.

- Spona koja je vezivala dva vagona nekako se polomila, deo voza je nastavio put, drugi deo je ostao iza. Tako su se svi oni koji su ostali u tom vagonu spasli, nisu ga uhvatili. To me je naučilo da život može da ti se promeni u trenutku - priča Dijego.

Koncentracioni logor Štuthof, Gasna komora,  logoraši, nacistički

Foto: Wikipedia/Wisnia6522

Dijego je istakao da je porodica sa očeve strane živela u Rusiji

- Taj pradeda je brodom doveo celu porodicu u Argentinu. Kad su stigli, govorili su na jidišu, nisu znali ni reč španskog. Porodica mog oca poreklom je iz Rusije i oni su takođe stigli tamo brodom. Nije im bilo lako da potpuno promene živote posle rata, ali uspeli su - kaže Švarcman.

Poznata je priča o njegovim roditeljima i majci koja je prodavala gumene narukvice kako bi Dijego mogao da plaća hotelske sobe i putuje na turnirima po Argentini i okolnim zemljama.

- Moj otac je obećao da će nam rezervisati lepu sobu, sa TV-om, kompjuterom, internetom i svime ostalim što nam je trebalo. Pitao sam ga, što me lažeš? Zvao sam ga često da ga pitam o tome. Nikad nije bilo TV-a, u skoro svakom hotelu smo delili krevet. Jednom smo ostali u nekom od njih jer je soba bila samo dva pezosa. Nismo imali izbora, to smo tada sebi mogli da priuštimo - zaključio je Švarcman.

Video: Od logora do luksuznog hotela: Poslednji snimci Mamule kao muzeja antifašističke istorije Bokelja

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dane

    26. januar 2020 | 01:47

    Svaka cast za momka koji ceni prave vrednosti, sve najbolje u karijeri i životu legendo.

  • eNL

    26. januar 2020 | 09:00

    mali...nije svaki dan pita

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA