≫ 

Đokovića pokušali da uvuku u "gej aferu" AO pitanjem na konferenciji, a on je opet pokazao klasu

Različita pitanja postavljena su Novaku posle eliminisanja Federera

  • 8

Novak Đoković je savladao Rodžera Federera u polufinalu Australijan opena sa 3:0 i obezbedio je svoje 8. finale u Melburnu, na kojem napada i 8. titulu, čime bi dodatno popravio svoj rekord na ovom turniru.

Novak je na konferenciji rekao da je ključan momenat bio prvi set, koji je osvojio posle preokreta (gubio je sa 5:2) i ubedljive igre u tajbrejku, koji je dobio sa 7:1.

U pripremi meča se trudi da ne razmišlja o protivniku i njegovom zdravstvenom stanju.

Prvi set je bio ključan, ogromno poštovanje za Federera

Federer, Novak Djokovic Novak Đoković i Rodžer Federer; Foto: Tanjug/AP

- Pokušao sam da se fokusiram na sebe, moj tim mi je rekao da mi prioritet bude moja igra i da ne razmišljam o tome kako on igra, kako se kreće. Kada sam bio na terenu je bilo drugačije na startu, više sam vodio računa na to kako se on kreće, nisam bio u balansu, nisam dobro udarao loptice, zbog toga je on vodio na startu, nekoliko puta me je doveo u problem. Posle osvajanja prvog seta, koji je bio ključni momenat, bilo je lakše, počeo sam da igram bolje - rekao je Novak, koji je iskazao poštovanje za Federera.

- Nikada nije lako sa Rodžerom. Poštovanje za njega što je pokušao sve, imao je medicinski tajmaut posle izgubljenog prvog seta, prošao je kroz sve. Nije bio na svom najvišem nivou fizički, ali je i dalje igrao dobro. Bilo je jasno da ga boli kada udara. Bilo je tenzije na startu, ali kada sam osvojio prvi set sve je bilo lakše - rekao je Novak i pokazao poseban respekt za podatak da Federer nikada u karijeri nije predao meč.

Novak Đoković, Rodžer Federer Federer dobija medicinsku pomoć tokom meča; Foto: Tanjug/AP

- Poštovanje, ne znam šta drugo da kažem. Ja sam imao predaje tokom karijere, znam kako je kada ste povređeni na terenu. Razmišljanje da li predati ili ne, da li možete da pogoršate stanje, samo igrači znaju to. To je individualno kod igrača. Ali mislim da je neverovatan podatak da nikada nije predao meč tokom čitave karijere. Ogromno poštovanje za njega zbog toga.

Đoković ističe da mu prija Australija i da će mu odgovarati dva slobodna dana da se spremi za finale.

- ATP kup mi je dao mnogo samopouzdanja. Imao sam i mnogo pozitivne energije. Imam dva dana bez mečeva, što je zapravo veoma dobro, daje mi vremena da se oporavim i da vratim potrebnu energiju.

U finalu ga čeka pobednik duela Dominik Tim - Aleksander Zverev.

Tim napredovao na tvrdoj podlozi, igrao je impresivno protiv Nadala

Dominik Tim Dominik Tim; Foto: Tanjug/AP

- Dominik je pobedio poslednji meč koji smo igrali u Londonu, igrao je neverovatno protiv Rafe, gledao sam taj meč, jedan je od najboljih i zaslužuje da bude tu gde jeste. Izgleda kao da je napredovao i na tvrdoj podlozi, zna se da mu je šljaka omiljena podloga, ali napredovao je i na betonu, osvojio je prošle godine Indijan Vels protiv Rodžera u finalu, to mu je verovatno dalo samopouzdanje za velike turnire na drugim podlogama.

- Aleks nije počeo najbolje, gledao sam njegove mečeve, sparingovali smo u Brizbejnu, impresivno je kako je igrao i napredovao kroz ovaj turnir. Ovo mu je prvo polufinale Grend slema, sigurno da je mnogo motivisan da uđe u finale.

Saša Zverev Aleksander Zverev; Foto: AP/Tanjug

Da li Dominika Tima smatrate najvećom pretnjom iz nove generacije?

- On se već ustalio među top 5 tenisera, nije više nova generacija, igrao je finala Grend slema, osvojio je Masters, igrao je finale završnog mastersa. Ima igru, sada i iskustvo, snagu, sve je tu što je potrebno, napredovao je na tvrdoj podlozi. Gledao sam da igra dobro na tvrdoj podlozi. Drugačije je kada igrate protiv Rafe, ali bio je sjajan meč, obojica su se borila sjajno, svaka im čast.

Novak se nada da će i u 8. finalu pokazati partiju kao i u prethodnih sedam.

- Prošlogodišnje finale je bilo verovatno najbolje moje Grend slem finale, protiv Rafe koji je bio u formi. Ovoga puta ću imati drugačijeg protivnika, razlika između Tima i Zvereva je velika, imaju drugačije stilove. Pripremiću se za taj meč, nadam se da ću biti spreman da prikažem igru kao i uvek do sada u finalima Australijan opena.

Šta je Ivanišević doneo novo u stručnom štabu?

Goran Ivanišević, Marjan Vajda, Australijan open, Novak Đoković Goran Ivanišević u štabu Novaka; Foto: Telegraf

- Zaista sam presrećan da ga vidim u Kući slavnih. On je sjajan prijatelj i moj mentor već nekoliko godina. Nakon završetka karijere bio je 7 godina trener sa drugim igračima. Pričamo istim jezikom, dolazimo iz sličnog podneblja, on je bio jedan od mojih idola dok sam odrastao. On je postao bitan faktor u unapređenju moje igre i velika je čast što je u mojoj loži. Doneo je nešto drugačiji način treniranja u odnosu na Marjana Vajdu, ali se dobro uklapaju. Goranova filozofija je bila manje je više, da da prave informacije igračima na što jednostavniji način i da ga igrači lakše razumeju.

Novaka pokušali da uvuku u "gej aferu" ovogodišnjeg Australijan opena

Pre nekoliko dana su Martina Navratilova i Džon Mekinro na teren Margaret Kort arene izneli transparent kao protest, u želji da se preimenuje teren Margaret Kort u Ivon Gulagong, čije je ime bilo obojeno u dugine boje, koje su obeležje gej populacije.

Razlog što su to uradili jeste protest zbog izjava Margaret korg da je tenis pun lezbijki i da su transrodna deca - deca đavola. Zbog toga su zahtevali da ime druge po veličini arene u Melburnu bude nazvana po drugoj australijskoj teniserki, Ivon Gulagong, koja je 7 puta osvajala Gren slem.

- Video sam transparent i fotografiju, nisam bio mnogo upućen u tu priču. Znam da je Margaret Kort rekla to. Uvek postoji različito mišljenje. Margaret je teniski heroj u Australiji i širom sveta, jedan od najvećih igrača u istoriji ženskog tenisa i rekla je nešto takvo i to ima veliki uticaj. Ne podržavam to što je rekla, ne mislim da je to pravi način da se kaže, ali verovatno ima svoje razloge i moramo da poštujemo njeno različito mišljenje. A potez Džona i Martine, ne mogu nešto mnogo da kažem, jer ne znam mnogo o tome šta su hteli da kažu, ali razumem da su mnogi povređeni time što je rekla Margaret Kort.

Nadam se da ću odlagati osvajanje Grend slema nove generacije

Federer, Novak Djokovic Foto: Tanjug/AP

- Bolje je da kada dođete u Gren slem finale sa nekim očekivanjima, ali sa druge strane nekada i kada dođete u finale po prvi put, to može da bude prednost jer nemate toliko velika očekivanja i opuštenije možete da igrate. Mislim da je dobro za sport što dolaze nove snage. Nadam se da ću da odložim osvajanje Grend slema nove generacije, verujem da se i Rafa i Rodžer slažu, ali to će se desiti. Ne znam da li ove, ili sledeće godine, ali desiće se. To je dobro za naš sport, da imamo nove šampione - zaključio je Đoković.

(D. U.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA