≫ 

Teniska bajka Sofije Kenin: Amerikanka preokretom pobedila Muguruzu i osvojila Australijan open!

Kakav rasplet ženskog finala!

  • 13
Australian Open Tennis Foto: Tanjug/AP

Američka teniserka Sofija Kenin pobedila je u finalu Australijan opena špansku igračicu Garbinje Muguruzu sa 4:6, 6:2, 6:2! Kenin je u finale ušla kao 15. igračica na svetu, osvojila je svoju prvu Gren slem titulu pobedivši dvostruku GS šampionku!

Neverovatan meč je završen u tri seta u kojima je Muguruza povela sa 1:0 sjajnom kombinacijom dobrih servisa i dubokih udaraca na koje Kenin nije imala pravi odgovor, mada je od starta pokazala da se ne boji.

Napadala je i bilo je pitanje vremena kada će ti udarci početi da prolaze. Mladost joj nije smetala da posle propuštene prilike već u drugom gemu meča i pretrpljenog brejka u trećem, nastavi da napada uprkos tome što je Muguruza vodila sa 3:1.

Australian Open Tennis Foto: Tanjug/AP

Taj brejk je Muguruzi dao krila, pa je u sedmom gemu imala tri brejk lopte i mogla je da povede sa 5:2. Kenin je tada sa tri sjajna poena uz malo sreće videla da može da se nosi sa španskom rivalkom, izjednačila je i na 4:4, ali je na kraju ipak izgubila prvi set.

U drugom je isforsirala nekoliko udaraca u četvrtom gemu, ali je nekoliko bitnijih i pogodila. Pod noge je poslala udarac Muguruzi koja je pokazala nestrpljivost i dopustila Sofiji brejk loptu 30:40, a onda posle aut lopte i brejk za 3:1.

U trenucima kada se Muguruza podizala u igri, Kenin se odlično branila i tako u finišu drugog seta još jednom oduzela servis protivnici za izjednačenje.

Australian Open Tennis Foto: Tanjug/AP

Treći set je pripao Sofiji na agresivnost i hrabrost koja je nije napuštala. Seriju gemova joj je Muguruza nakratko prekinula kada je izjednačila na 1:1 u trećem setu. U tim trenucima je svaka od igračica bez izgubljenog poena osvajala svoje servise.

Prva je još jednom popustila španska teniserka u šestom gemu. I to odmah posle gema u kom je Muguruza propustila tri brejk šanse. Ništa se nije pitala čak i u situaciji kada je Kenin branila te brejk lopte jer je Amerikanka odigrala briljantna dva vinera i time uzela gem.

To je uzdrmalo iskusniju od dve igračice koja je duplom greškom praktično poklonila Sofiji gem za 4:2. Kenin je nakon toga samo održala prednost i uvećala je za veliko slavlje njenog tima.

Treći set:

Australian Open Tennis Foto: Tanjug/AP

6:2 KRAJ! Pobeđuje Sofija Kenin posle novog brejka i definitivno potvrđuje da je rođena nova zvezda na teniskom nebu!

4:2 Brejk za Kenin! Duplom greškom Muguruze je, posle neverovatnog poena u kom je Sofija imala sreće, Amerikanka došla i do brejka, a Garbinje ne može da veruje šta joj se dešava.

3:2 Tri brejk lopte je spasila Kenin - Tri uzastopna poena uzima Muguruza, Kenin napada uprkos tome što brani tri brejk lopte i na drugoj pogađa neverovatan viner po paraleli, a onda i forhend! Spektakularno igra Amerikanka i spasava sve tri prilike za protivnicu. Osvaja gem savršenim poenom u kom Muguruza nije mogla mnogo da se pita.

Australian Open Tennis Foto: Tanjug/AP

2:2 - Dva sigurna gema za obe igračice, nastavlja se velika borba.

1:1  Vraća se Muguruza - Dve greške Kenin i to prilično velike, posle jedne je tražila čelendž i videla da je "omanula" za nekoliko desetina centimetara. Muguruza je na 40:0 odigrala jaku dijagonalu, kojom je protivnicu primorala na treći promašaj i osvojila je gem.

1:0 Kenin u seriji - Amerikanka je bez mnogo problema uzela prvi gem u trećem setu i nastavila da dominira igrom.

Drugi set:

Australian Open Tennis Foto: Tanjug/AP

6:2 Brejk i set za Amerikanku! Duboko napada španska igračica, greši i Kenin ima 0:30. Milimetar je posle voleja Muguruze odlučio da loptica bude u polju, umesto van i da bude 15:30, umesto 0:40 i tri set lopte. I to tek posle čelendža koji je tražila Garbinje. Uzela je i naredni poen za 30:30, ali je Kenin uzela dva vezana i uzela je set.

5:2 Kenin dominira - Neverovatna defanziva Sofije Kenin. Odigrava Muguruza u ćošak terena, Kenin se istegla koliko je mogla i vratila taj udarac u polje Špankinje za 40:15. Muguruza je odigrala još bolji udarac da bi makar bila nadomak prilike da zapreti, ali je Kenin na 40:30 odigrala jak forhend za viner i novi gem.

Australian Open Tennis Foto: Tanjug/AP

4:2 Bez mnogo problema osvaja svoj gem Muguruza, ali je delovalo kao da Kenin nije u istoj brzini kao i u prethodnom kada je protivnica servirala.

4:1 Potvrđen brejk za Amerikanku - Kakav lob Muguruze pošto je pozvala Kenin na mrežu. Na njenu nesreću to je bio i jedini koji je uzela u gemu u kom je Sofija poen za 40:15 i gem loptu uzela greškom rivalke, posle čega je potvrdila brejk.

3:1 Brejk za Sofiju - Forsira Kenin. Pogađala je u prvom poenu gema i primorala Muguruzu da pogreši, posle čega je Špankinja uzela dva poena. Na jaku forhend dijagonalu Muguruza nije imala odgovor za 30:30, a onda ni na napad pod noge za 30:40 i brejk šansu za Sofiju. Aut Muguruze i Amerikanka vodi sa brejkom prednosti.

2:1 za Kenin - Fantastični bekhendi Amerikanke, oštro i nisko, tik iznad mreže, nastavlja se dominacija one devojke koja je u tom trenutku na servisu.

Australian Open Tennis Foto: Tanjug/AP

1:1 Poravnava Muguruza - Lob, pa odbrana i mreža Sofije Kenin, a onda odličan servis i as Muguruze - obe teniserke sigurne na startu drugog seta.

1:0 vodi Kenin - Resetovala se Sofija Kenin posle izgubljenog prvog seta i bez izgubljenog poena je osvojila prvi gem u drugom.

Prvi set:

Australian Open Tennis Foto: Tanjug/AP

6:4 Osvaja set španska igračica - Greši Muguruza, a njena loptica završava u mreži za 0:15. To je nije omelo jer je servisima počela da diktira tempo i u razmenama, pa je sa tri uzastopna poena dobila dve set lopte. Prvu je ispustila greškom, iako je imala zicer na mreži, ali drugu nije jer je pogodila liniju.

5:4 Brejk Muguruze, serviraće za set! Ako je Muguruza nervozna, Kenin je nestrpljiva pa španska igračica osvaja dva poena za 0:30, a onda forhendom i poen za brejk šansu 15:40. Pogađa mrežu i gubi jednu od dve prilike, ali onda odigrava dva munjevita bekhenda, prvo iz riterna, a onda i iz igre. Njima namešta sebi egzekuciju na mreži i ponovo bravi brejk.

Australian Open Tennis Foto: Tanjug/AP

4:4 Vraća brejk Kenin! Jedna od ređih grešaka Muguruze dovodi je u neprijatnu situaciju jer Kenin dolazi do 15;30 na servisu Špankinje. Ubrzo je postalo jasno da je prethodni gem ostavio opasnog traga na Muguruzi jer je Kenin dopustila brejk loptu, a onda duplom greškom, jeftino, poklonila brejk Sofiji.

4:3 Jedva je živu glavu izvukla Kenin. Tri uzastopna poena za špansku igračicu i sa tri brejk prilike stiže i nadomak prvog seta. Međutim, Kenin brzo osvaja dva poena, a onda treći gradi dobrom promenom strana i istovremenim približavanjem mreži da bi duboko iz polja na kraju matirala protivnicu za 40:40. Pogodila je mrežu i dala Muguruzi i četvrtu brejk priliku koju je spasila bekhend dijagonalom. Drop šotom je potom došla do gem lopte i na kraju ga osvojila.

Australian Open Tennis Foto: Tanjug/AP

4:2 Sjajna igra obe teniserke - Nekoliko fantastičnih poena na obe strane, Kenin na 40:40 greši za prednost Muguruze koja na kraju drajv volejem osvaja napet gem.

3:2 Brani se Sofija - Sjajna tri poena za Kenin posle dva loša u kojima je Muguruza kombinacijom dubokog forhenda i skraćene dijagonale imala prednost i delovala kao da ide ka novom brejku. Američka igračica je imala i sreće jer je Muguruza promašila zicer u tom nizu, ali je uspela da sačuva svoj servis.

Australian Open Tennis Foto: Tanjug/AP

3:1 Potvrđen brejk Špankinje - Duplom greškom Garbinje unosi malo neizvesnosti u svoj servis gem, 30:30. Već u sledećen poenu poentira vinerom, da bi Kenin odgovorila novom linijom za 40:40. Nervira se Amerikanka jer joj udarci ne prolaze konstantno, pa posle njenih grešaka Muguruza potvrđuje brejk.

2:1 Brejk za Muguruzu! Brejk lopta za Muguruzu, pa još jedna, velika borba već u drugom gemu na servis Amerikanke. Posle dve greške i slanja loptice u aut, spasava prvu brejk šansu fantastičnim "brisanjem linije", na drugoj tera Muguruzu na grešku, a na kraju maratonskog gema od devet minuta i sama greši sa prvi brejk na meču.

Australian Open Tennis Foto: Tanjug/AP

1:1 - Servis kao spas za Garbinje - Odličnim i dubokim riternom primorava Muguruzu da napravi grešku, a Špankinja još jednom pogađa mrežu posle jakog forhenda po paraleli za 0:30. Servisom Garbinje probija Amerikanku do 40:30, a onda i gema.

1:0 Kenin sigurna na početku - Amerikanka ruskog porekla dopustila je jedan svojoj iskusnijoj rivalki, dobra je u razmenama od početka meča i povela je.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Keli

    1. februar 2020 | 12:00

    Ovaj zenski tenis veze nema 500 na svetu dobije prvu lagano... dok kod muskaraca se zna ko kosi a ko vodu nosi...

  • zekki

    1. februar 2020 | 10:48

    Reko bi covek da se igra tek prvo kolo a ne finale.

  • Antusa

    1. februar 2020 | 12:42

    Ko jos prati zenski tenis? Taj sport je jedino poznat po sestrama Vilijams koje jedine imaju zapazen uspeh i po lepoti nekih ruskih teniserki.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA