≫ 

Osam od osam u Melburnu! Tim je najnovija Đokovićeva mušterija, Mari će ga pamtiti dok je živ

Godine prolaze, neke stvari se ne menjaju u Melburnu

  • 1
Federer, Novak Djokovic Foto: Tanjug/AP

Najbolji srpski, a od ponedeljka i svetski teniser Novak Đoković po ko zna koji put je pokazao neverovatnu snagu glave u finalu Australijan opena 2020. godine protiv Dominika Tima.

Nole je u Melburnu osvojio svoju osmu titulu i tu je kada dođe do finala pokazao da je neprikosnoven. Osam puta je stizao do meča za titulu u Melburnu i isto toliko puta je pobeđivao. Poslednji u nizu Austrijanac "stradao" je sa 6:4, 4:6, 2:6, 6:3, 6:4. Ukupno sedamnaesta titula na Gren slemovima donela mu je i prvo mesto na planeti.

Novak i Conga posle finala AO 2008. Foto: Guliver/Cameron Spencer/Getty Images Foto: Guliver/Cameron Spencer/Getty Images

Počev od 2008. kada je u finalu sa Žo Vilfredom Congom izgubio jedan jedini set i pobedio sa 3-1, 4:6, 6:4, 6:3, 7:6 (2), a sve to posle trijumfa nad Rodžerom Federerom u tri seta.

Conga je uzeo Đokoviću uvodni set posle velike pobede nad Rafaelom Nadalom, a onda se razbudio Novak u najboljem svetlu kakvo ćemo gledati i godinama posle toga.

Novak Đoković, Endi Mari, Australijan open 2011 Foto: Guliver/Lucas Dawson/Getty Images

Tri godine će se čekati na istorijsku sezonu Đokovića kada je Srbin igrao sa Endijem Marijem u finalu i pobedio ga glatko 6:4, 6:2, 6:3. Ovo je usledilo neposredno posle osvojenog Dejvis kupa sa Srbijom decembra 2010. i početka saradnje sa Igorom Četojevićem, nutricionistom koji je pogurao Đokovićevu karijeru napred.

Treća titula došla je nakon jednog od najboljih muških finala u istoriji tenisa, kada su Rafael Nadal i Đoković 2012. odigrali punih pet sati i 53. minuta.

Đoković sa peharom Australijan opena 2012. godine Foto: Guliver/Scott Barbour/Getty Images

Epski duel je dobio srpski igrač sa 5:7, 6:4, 6:2, 6:7(5), 7:5 i to je bio treći različiti protivnik i treći vrhunski igrač koji nije mogao da zaustavi Srbina na putu do titule.

Novak je tu sezonu započeo kao najbolji teniser planete po prvi put u karijeri.

Agasi Đoković MAri Foto: Guliver/Scott Barbour/Getty Images

Dominaciju je nastavio još jednom odbranom titule u finalu 2013. kada je opet bio bolji od Endija Marija sa 6:7(2), 7:6(3), 6:3, 6:2. Zanimljivo je da se opet vraćao iz minusa kao i protiv Conge 2008.

Dramu je tada odlučio taj-brejk drugog seta kada je Novak prelomio u svoju korist i opet razočarao Marija za svoj četvrti australijski pehar.

Novak Đoković Foto: Tanjug/AP

Mari je bio "mušterija" u finalu i dve godine kasnije kada je Đoković sa 7:6 (5), 6:7 (4), 6:3, 6:0 pobedio Britanca i nastavio da ga frustrira.

Nije se zaustavio ni u 2016, u godini u kojoj je "ponovio" svoju najbolju igru iz 2011. kada je uzeo tri Gren slem trofeja i za sada jedini Rolan Garos. Upravo tada je izjednačio rekord Roja Emersona i sa njim dve godine držao vrh liste najuspešnijih tenisera u Melburnu.

Novak Đoković, Endi Mari, Australijan open 2016, finale Foto: AP/Tanjug

Te 2016. pobedio je Marija i četvrti put na Rod Lejver areni sa 6:1, 7:5, 7:6 (3) i uzeo šestu titulu. Rodžer Federer je dve godine kasnije uzeo svoju šestu, da bi se 2019. Novak osamio na vrhu.

Stotinu sedmo izdanje prvog Gren slema sezone donelo mu je sedmu titulu posle dve godine velikih muka, što sa psihom, što sa povredom lakta i promenama tima.

Novak Djokovic Đoković VS Rafael Nadal Foto: Tanjug/AP

Posle svih tih muka, Novak se proleća pretprošle godine vratio u svom najboljem svetlu kada nije ni sam očekivao i bilo je vreme da još jednom zablista u Australiji.

Rafael Nadal je sjajnom igrom stigao do završnice i očekivalo se nešto sličnom onom finalu iz 2012. Umesto toga desio se čas tenisa. Novak je sa 6:3, 6:2 i 6:3 postao rekorder.

Dominik Tim je u finalu 2020. bio najveći izazov uz Nadala pre osam godina. Meč koji je potrajao više od četiri sata bio je jedno od najdužih finala i jedan od najboljih mečeva. Ishod se nije menjao svaki put i jedina konstanta je pobeda srpskog igrača koji je još jednom pokazao klasu, petim uzastopnim trijumfom u Gren slem finalima svih turnira na kojima je igrao.

Video: Pogledajte kako je Novak isprozivao sudiju posle skandalozne odluke

(M.LJ)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA