Kako će izgledati rat Đokovića i Nadala za 1. mesto: Prva bitka već u februaru, a onda kreće ludilo!

Ukoliko izdrži prvi napad Rafe krajem ovog meseca, Novak će imati dobru šansu da učvrsti lidersku poziciju na turneji u Americi

  • 21
Novak Đoković, Rafael Nadal, ATP Ilustracija: Nikola Jovanović Foto: Tanjug/AP

Novak Đoković je posle Australijan opena 1. reket sveta i tako će biti sigurno bar do kraja februara, kada će i on i Rafael Nadal igrati svoje prve turnire nakon prvog Grend slem turnira.

Kako Telegraf saznaje, Đoković posle 17. Grend slema u istoriji ide na kraći odmor, a prvi naredni izazov čeka ga na turniru u Dubaiju od 24. do 29. februara.

Novak voli da igra na ovom turniru, koji je osvajao 4 puta u karijeri i tu će imati i prvi test za odbranu 1. mesta, pošto i Rafael Nadal u isto vreme igra u Meksiku na turniru u Akapulku, gde je prošle sezone ispao u 2. kolu od Nika Kirjosa, pa brani svega 45 poena.

Đoković ima 325 bodova više od Nadala, tako da mala razlika može da uslovi i žestoku borbu u nastavku sezone.

Đokoviću će sasvim sigurno glavni rival za titulu u Dubaiju biti Rodžer Federer, koji je prošle sezone osvojio ovaj turnir i najavio je da ga igra i ove.

Ukoliko Novak stigne bar do polufinala, sigurno će odbraniti titulu, šta god Nadal bude uradio u Akapulku, jer će imati dovoljnu razliku bar da za minimalno sačuva 1. mesto, dok bi mu titula u Dubaiju samo pomogla da dodatno uveća razliku.

Američka turneja šansa za dodatne bodove

Novak Đoković Novak u Indijan Velsu; Foto: AP/Tanjug

Ono što je odlično za Novaka, jeste podatak da na američkoj turneji u martu, na Mastersima u Indijan Velsu i Majamiju brani svega 135 bodova od mogućih 2.000 ukoliko slavi na oba. Sa druge strane, Nadal je prošle godine na oba turnira ispao u polufinalu, pa brani ukupno 720 bodova sa oba.

Nadalova šansa na šljaci pre Rima i Rolan Garosa

Rafael Nadal Nadal igra mnogo turnira na šljaci gde ima šansu za napredak; Foto: AP/Tanjug

Sudeći po kalendaru na zvaničnom sajtu, Novak Đoković će ove sezone preskočiti Masters u Monte Karlu, gde je prošle sezone izgubio u četvrtfinalu i brani 180 bodova. Nadal je u Monte Karlu prošle sezone ispao u polufinalu i sada ima prostora da dodatno popravi bodove.

Slično je i na turnirima u Barseloni i Madridu, gde je gubio u polufinalima, tako da na tri turnira na šljaci pred Rim, Nadal brani ukupno 900 od 2.500 bodova i ima ozbiljan prostor za napredak na listi.

Novak je za šljaku očigledno planirao tempiranje forme za Rolan Garos, tako da prvi turnir koji igra jeste Masters u Madridu, gde brani bodove, a zatim Rim, gde je igrao finale. Ukoliko bi na američkoj turneji napravio dobre rezultate (idealno bi bilo dve titule), imaće dobru zalihu da odbrani 1. mesto, čak i ako Nadal bude briljirao na šljaci do Rolan Garosa.

Noletova šansa na Rolan Garosu

Novak Djokovic, Dominik Tim Novak ima prostor za napredak na Rolan Garosu; Foto: Tanjug/AP

Đoković je prošle sezone ispao u polufinalu Rolan Garosa od Dominika Tima, pa u Parizu ima šansu za dodatni napredak, kao i pre toga u Rimu. Sasvim sigurno je Novaku Rolan Garos jedan od prioriteta, jer ukoliko bi osvojio, postao bi prvi u istoriji koji je osvojio najmanje dva Grend slema na sva četiri najveća turnira.

To bi mu donelo i ogromnu zalihu bodova i učvrstilo bi ga na 1. mestu na ATP listi.

Vimbldon novi test

Britain Wimbledon Tennis Novak Đoković sa peharom na Vimbldonu; Foto: Tanjug/AP

Đoković brani titulu na Vimbldonu, koju je prošle sezone osvojio u epskom finalu protiv Rodžera Federera. Sigurno je da će i ove godine biti glavni favorit, a ukoliko bi odbranio pehar, došao bi nadomak 1. mesta na večnoj listi Grend slem šampiona.

Nadal je prošle godine igrao u polufinalu Vimbldona, pa i on ima šansu za dodatni napredak na listi, te će Đoković biti na ozbiljnom testu u Londonu.

Ukoliko taj test prevaziđe, trasiraće sebi put da zadrži prvo mesto do kraja sezone, jer nije igrao u Kanadi, u Sinsinatiju brani 360 bodova, a na US openu samo 180, dok Nadal brani titulu.

Ipak, kako god se sezona bude odvijala, Novak je jasno stavio do znanja da su mu prioritet Grend slemovi, jer želi da sustigne Federera i Nadala koji imaju 20 i 19 Grend slemova.

Jedan od rekorda koji Novak želi da obori jeste i broj nedelja na 1. mestu na ATP listi. Nole trenutno ima 276 nedelja na 1. mestu, fali mu 10 nedelja da sustigne jednog od svojih idola Pita Samprasa na 2. mestu večne liste, a zatim bi mu nedostajalo još 25 da sustigne i Federera, koji je prvi sa 310 nedelja na 1. mestu ATP liste. Ukoliko provede čitavu ili veći deo godine na 1. mestu, Novak bi već do kraja 2020. godine oborio i taj Federerov rekord.

Novakova sezona do Vimbldona

Novak Đoković Novak Đoković; Foto: Tanjug/AP

Dubai 24. februar (ne brani bodove)

Indijan Vels 12. mart (brani 45 poena)

Majami 25. mart (brani 90 poena)

Madrid 03. maj (brani 1.000 poena)

Rim 10. maj (brani 600 poena)

Rolan Garos 24. maj (brani 720 poena)

Vimbldon 29. jun (brani 2.000 poena)

Ukupno brani 4.455 od 8.500 bodova

Nadalova sezona do Vimbldona

Rafael Nadal, Dominik Tim Rafael Nadal; Foto: Tanjug/ap

Akapulko 24. februar (brani 45 poena)

Indijan Vels - (brani 360 poena)

Majami - (brani 360 poena)

Monte Karlo - (brani 360 poena)

Barselona - (brani 180 poena)

Madrid - (brani 360 poena)

Rim - (brani 1.000 poena)

Rolan Garos - (brani 2.000 poena)

Vimbldon - (brani 720 poena)

Ukupno brani 5.385 od 10.000 bodova

Video: Emotivan govor šampiona: Đoković pomenuo Kobija i požare, svi mu apladirali zbog reči o Timu

(D. Uštević)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Marko cg primorje

    3. februar 2020 | 13:31

    Nadam se sva 4 slema ove god ,znam pristrasan sam, al sto da ne ..nije nemoguce idemooooooo

  • Gm

    3. februar 2020 | 13:21

    Nadal vise nema sanse da se vrati na prvo mesto. Novak koliko ove godine stize Federera po gs titulama, a isto tako i po broju nedelja na prvom mestu. Suvise je jak za sve ostale tenisere. I fizicki i mentalno.

  • Nole

    3. februar 2020 | 13:27

    Je poslije osvajanja GS Australian Opena rekao da se sad posvećuje najviše GS turnirima i naravno svojoj porodici??!!Stiže to Nole još do kraja 20??!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA