≫ 

10 stvari koje smo naučili na ovogodišnjem Australijan openu

Za koga vreme radi, a kome ističe?

  • 0
Novak Đoković Foto: Tanjug/AP

Posle ovogodišnjeg Australijan opena, mnoge stvari su mnogo jasnije. Nekoliko detalja je i obeležilo ovaj Grend slem kao što su maratonski mečevi, veliki šokovi i izvanredni nastupi mladih nada.. Šta smo zaista naučili od ovogodišnjeg Australijan Opena? Odgovore daje ausopen.com.

1. Kenin je na pravom putu

Ni Serena, ni Koko. Sofija Kenin je teniserka koja je zablistala pod američkom zastavom. Ova 21-godišnjakinja koja do sada nije stigla ni do četvrtfinala nekog Grend slema, uspela je da osvoji Melburn.

Plasiravši se na sedmo mesto WTA liste, postala je najmlađa teniserka posle Marije Šarapove 2008. godine koja je slavila u Australiji.

2. Đoković nastavlja pohod ka tituli najvećeg

Turnir je pokazao da je Novak Đoković ponovo predvodnik. Njegova odlučnost i gladijatorski instinkt spasli su ga poraza u finalu.

Sada, Srbin se vratio na mesto broj 1 na ATP listi, a želja mu je da provodi što više vremena sa porodicom i da ga njegovi sinovi vide kako podiže još Grend slem trofeja.

Novak Đoković Foto: Tanjug/AP

- To bi bio san. Da mogu da upamte, da budu svesni šta se dešava, da me podržavaju, da me vide kako osvajam velike turnire. Želja mi je i ambicija da osvojim što je više moguće Grend slemova, u ovoj fazi moje karijere - priznaje Đoković.

Vođen očinstvom i porodicom van terena, Đoković i dalje namerava da dostigne istorijsku slavu na samom terenu.

3. Barti će ostati na vrhu

Svetska teniserka broj 1, Australijanka Ešli Barti nosila se sa pritiskom i očekivanjima glavne favoritkinje za osvajanje turnira - osmehom.

- Da su mi pre tri nedelje rekli da ću osvojiti turnir u Adelejdu i stići do polufinala Australijan Opena, prihvatila bih to bez razmišljanja - kaže Barti.

Bio je to odličan turnir sve do polufinala, i čini se da će Australijanka neko vreme biti bezbedna na vrhu.

4. Tim ima motivaciju da uzvrati udarac

Za malo mu je promakao trofej, ali Austrijanac korača ka slavi. Ogromnih 65 vinera omogućilo mu je da eliminiše Nadala, a imao je branioca titule Đokovića u šaci u jednom trenutku.

- Svestan sam sada da mogu igrati na visokom nivou tokom celog takmičenja. Veoma sam motivisan i jedva čekam sledeći Grend slem - govori Tim.

Dominik je napravio velike korake u Melburnu.

Novak Đoković, Dominik Tim Foto: Tanjug/AP

5. Rast Nika Kiriosa

Niko ne može poreći talenat koji poseduje Nik, ali mu je u prošlosti osporavana motivacija pred domaćim navijačima.

Pa, 24-godišnjak je svojim kritičarima odgovorio odličnim igrama u četiri kola turnira.  Njegov vrtoglavi meč u pet setova protiv Kačanova demonstrirao je njegovu veliku mentalnu snagu, a meč protiv tada svetskog tenisera broj 1 Nadala pokazao je njegovu glad za borbom.

To je nekoliko koraka u pravom smeru.

6. Legendarni treneri i dalje su uticajni

Končita Martinez i Goran Ivanišević postali su deo Kuće slavnih, i dokazali su da još uvek imaju uticaja na teren.

Končita Martinez, ponovo ujedinjena sa Garbine Muguruzom, uticala je na samopouzdanje svoje zemljakinje koja je stigla do finala, dok je Ivanišević doprineo održavanju nadmoći Đokovića unapredivši njegov servis.

Takođe, nekadašnji Olimpijski šampion Nikolas Masu pomagao je Timu tokom 2019. godine, kao i početkom 2020, a saradnja je krunisana još jednim finalom.

Video: Novakov pehar iz Melburna bio prevelik za vitrinu, otac Srđan napravio trik da ipak stane

7. Garbin se vraća

Pre početka sezone, finalistkinja Melburna prošla je put do vrha Kilimandžara. Muguruza koja se sada vratila na listu Top 20 teniserki, izgleda kao podmlađena igračica, spremna da se popne na još jedan vrh.

Osim finala, partija Muguruze protiv Simone Halep u polufinalu bila je posebno impresivna, i najbolje pokazuje da se dvostruka osvajačica Grend slema zaista vraća na staze uspeha.

Video: Emotivan govor šampiona: Đoković pomenuo Kobija i požare, svi mu aplaudirali zbog reči o Timu

8. Rodžeru i Sereni ponestaje vremena

Ludi ste ako otpišete legendarni teniski dvojac – Rodžera Federera i Serenu Vilijams.

Ali, pratioci postaju sve brojniji i gladniji, što se najbolje vidi i na primeru Sofije Kenin.

Da li su legende tenisa i dalje sposobne da osvajaju Grend slemove? Naravno. Da li im ponestaje vremena za još jedan Australijan Open? Nesumnjivo.

Rodžer Federer Foto: AP/Tanjug

9. Gof nije samo trenutni bljesak

Veoma je lako zaboraviti da Amerikanka i dalje ima samo 15 godina.

Heroina Vimbldona i US Opena iz prethodne godine, nastavila je sa kvalitetnim igrama i na drugoj Zemljinoj polulopti. Eliminisala je Naomi Osaku, a u četvrtom kolu je uspela da uzme set budućoj pobednici Sofiji Kenin.

Gledanje Koko Gof u samim završnicama velikih takmičenja uskoro će postati realnost.

10. Zverev je pobedio svoje demone

Nemac je posle ATP Kupa izjavio da je njegov tenis bio užasan. Ovaj 22-godišnjak je potpuno izgubio samopouzdanje, napravivši gomilu dvostrukih servis grešaka. Tokom neumornih sati treniranja na Melburnu, Zverev je obnovio veru u sebe.

Svetski broj 7 odigrao je odličan turnir, a u polufinalu ga je savladao finalista Dominik Tim.

(G.S.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA