≫ 

Menjaju se pravila zbog atletičarke za koju su svi mislili da je muškarac! (FOTO)

Kaster Semenje je atletičara, što je i dokazala posle brojnih testiranja

  • 3
Morala je na utvrđivanje pola - Kaster Semenja; Foto: Tanjug/AP

Međunarodna atletska federacija (IAAF) odlučila je da uvede promene koje se odnose na "hiperandrogenizam" zbog atletičarke iz Južnoafričke Republike Kaster Semenje, koja više neće moći da se takmiči u trkama na 800 i 1.500 metara. 

>>>Branković: ASS će u novembru organizovati "Serbia City maraton" i biće jedan od najbržih!

Kako se navodi, novo pravilo će sprečiti atletičarke sa povišenim nivoom testosterona od uobičajenog da se takmiče na trkama srednje dužine, od 400 metara do milje, jer to utiče da one miaju veliku prednost nad svojim rivalkama. Izuzetak od ovog pravila bi bio samo ukoliko atletičarke sa ovom anomalijom uzimaju lekove za smanjenje testosterona.

Promene koje je najavio IAAF će stupitu na snagu 1. novembra, a predsednik ove organizacije Sebastijan Kou je istakao da su Sudu za sportsku arbitražu sada predati dovoljni dokazi kako bi se nova pravila primenila.

Kaster Semenja dominira nad svojim rivalkama; Foto: Tanjug/AP

Da podsetimo, Kaster Semanju su kroz karijeru pratile kontroverze i optužbe da je muško, pa je morala da ih opovrgava. Tako je a posle pobede na Svetskom prvenstvu u atletici 2009. godine bila podvrgnuta i testu utvrđivanja pola, kako bi se tačno znalo da li se radi o prevari ili ne.

Do sada,  Semenja je bila dva puta olimpijska šampionka na 800 metara, a tri puta zlatna na Svetskim šampionatima na istoj dužini, dok je prošle godine na SP u Londonu je bila i bronzana na 1.500 metara.

Daljinac

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ajduk

    26. april 2018 | 17:27

    Toliko o ravnopravnosti...

  • Sanja

    26. april 2018 | 20:03

    Svuda oko Nas nepravda.

  • pejapeja

    6. maj 2018 | 13:08

    Bez veze,Na prvi pogled se uocava da zraci zenstvenoscu. Ne zelim da joj isticem atribute - sramota me. Ajde sto se maskirala gore sa dresom ali gde ga denu dole, doduse gledao sam bez naocara, nisam siguran.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA