Predsednik ASS Jevrosimović upozorio na Danima atletike u Kragujevcu: Trepti „žuto svetlo“ srpskoj kraljici sportova

Važna poruka za srpsku atletiku iz srca Šumadije

Dani atletike u Kragujevcu
Foto: ASS/Nenad Milošević

Već je odavno postala uobičajna praksa da se, u organizaciji Atletskog saveza Srbije, na manifestaciji „Dani atletike“, koja je još jednom održana u poznatom kragujevačkom hotelu „Šumarice“ sumiraju rezultati srpske kraljice sportova u godini na izmaku.

O mnogim temama se govorilo tokom dvodnevnog skupa, koji je u određenom delu bio i edukativnog karaktera kroz predavanja eminentnih stručnjaka iz obalsti trenažnog procesa i medicine, dok su učesnici imali prilike da se upoznaju i sa planovima za naredni period od strane selektora Edina Zukovića, kao i kalendaru takmičenja, odnosno, izmenama i dopunama propozicija za narednu sezonu. Prvi put se na ovakvom skupu diskutovalo se i o atletskim takmičenjima izvan stadiona, s obzirom da ovakav vid bavljenja sportom ima sve više pristalica, uz značajan udeo nacionalnog saveza i organizaciji kalendara i kreiranju tih trkačkih zbivanja.

Uvod u sva dešavanja u „Šumaricama“ bila je redovna sednica Skupštine ASS, kojoj je prisustvovalo 70 delegata, predstavnika klubova, strukovnih organizacija i regionalnih saveza. Čelni čovek saveza, Veselin Jevrosimović je predsedavao ovim skupom, tokom čijeg trajanja je u nekoliko navrata bio pozdravljen aplauzima za iznete stavove izrečene u dobroj meri „bez dlake na jeziku“.

Foto: ATSS/Nenad Milošević

Prisutne je Slobodan Branković, direktor ASS, informisao o materijalno – finasijskom poslovanju za prošlu i planu za tekuću godine, obrazloživši i na koji način su prevaziđene „rupe“ u budžetu. Za 2018.godinu je planiran prihod od 118,5 miliona dinara, od čega je iznos od 61 milion obezbeđen preko Ministarstva omladine i sporta, dok je preostali deo sredstava proistekao iz aktivnosti ASS i njegovog rukovodstva.

- Iako smo u prethodnom periodu imali odličnu saradnju, sa Telekomom Srbije nije produžen ugovor, po kojem je ovaj subjekt bio generalni sponzor. Svakako da je to za nas predstavljalo veliki udarac, ali smo dodatnim aktivnostima i snalažljivošću uspeli da se održimo na površini.

Foto: ATSS/Nenad Milošević

- „Uskočio“ je poznati brend „Tesla“ sa finansijskom podrškom na čemu bih se zahvalio našem predsedniku Veselinu Jevrosimoviću, koji je i jednu pod prethodnih pozajmica saveza pretvorio u donaciju - između ostalog istakao je Branković.

U iscrpnom izveštaju, taksativno su navedene sve finasijske transakcije, bilo da se radi o prihodima ili rashodima. Takođe, izveštaje o radu za 2017.godinu kroz skupštinski materijali podneli su selektor Slobodan Popović, ali i Nadzorni odbor, odnsono, Zajednica atletskih sudija.

- U ovoj godini ASS je vezan i za poznatu aferu „koplje“. Ono što mogu sada da kažem, jeste da sam ja taj koji je prvi dobio video snimke sa takmičenje i omogućio da se oni kasnije dopru u javnost. Tako nešto ne sme više nikada da se ponovi, dok sam ja na čelu saveza neću dozvoliti takve stvari se nikako neće tolerisati.

Foto: ATSS/Nenad Milošević

- Već u narednoj sezoni, uvešćemo nenajavljene, „leteće“ kontrole, koje će kontrolisati ispravnost takmičenja kroz sve aspekte i doprinositi da sve protekne na načim u skladu sa pravilima i propozicijama. Ljaganje na ovakav način ne smemo da dozvolimo, ovo je i previše, ipak smo mi „kraljica sportova“ i tako moramo i da se ponašamo - jasan je bio Veselin Jevrosimović, uz zdušno odobravanje prisutnih delegata.

Čelnik ASS je istakao da se naša atletika još uvek nalazi na „zlatnom talasu“, kreiranim od ostvarenih rezultata Ivane Španović i ostalih takmičara, ali da voli da signalizira na vreme, da smo u situaciji kada na „trepti žuto svetlo“.

- Mi smo postigli neke rezultate, koji su dobri, ali iskreno očekivao sam i više, tako da ne mogu da budem baš u potpunosti zadovoljan. Ono što ja vidim kao problem jeste rad na stvaranju takmičara koji bi trebalo da naseledi tu garnituru sadašnjih vodećih atletičara. Mislim da tu zaostajemo, što ne bi smelo da nam se događa i to je ono o čemu moramo da vodimo računa, pravovremenim i sigurnim delovanje - smatra Jevrosimović.

Foto: ATSS/Nenad Milošević

Imamo situaciju da je u Srbiji značajno poboljšana atletska infrastruktura, izgrađena je hala, kao i novi stadioni, a rekonstruisani su i neki od postojećih. Primetan je i rast broja klubova, ali ...

- Koliko je vidim i škole atletike u našim klubovima nikada nisu bile tako masovne kao sada. To bi trebalo da raduje, međutim problem je taj što je veoma mali broj njih okrenut ka takmičarskoj atletici, kao što je recimo primer sa Top Džampom. Primetno je i to da treneri svoj rad koncepiraju na jednom, dvojici atletičara, pravdajući to time da tek u takvim okolnostima mogu u potpunosti da im se posvete!?

Foto: ATSS/Nenad Milošević

- I onda se, recimo, povredi neki od njih ili dođe do nekog drugog peha, šta tada ? Znači ceo taj koncept time pada u vodu. Smatram da treneri treba da rade sa znatno većim brojem atletičara i da je tako nešto apsolutno moguće. Lično, pod mojim rukovođenjem se nalazi nekih 30 kompanija, tako da i sa te strane sam uveren da radu sa većim brojem atletičari mogi i moraju da se prilagode i sami treneri -bila je još jedna opservacija Jevrosimovića, za koju je takođe nagrađen aplauzima.

U znatno vedrijim i opuštenijim tonovima protekla je svečana večera učesnika, tokom koje su plaketama nagrađeni najuspešniji treneri u godini na izmaku po dva osnova. Priznanja su pripala trenerima čiji su takmičari postigli nacionalne rekorde, 33 atletska stručnjaka se moglo podičiti takvim rezultatima rada sa svojim pulenima: Ljiljana Savičin, Neven Ranić, Ismail Mačev, Ljupčo Cvetkoski, Srđan Đorđević, Milan Stošić, Mirjana Stojanović, Rifat Ziljkić, Predrag Krstović, Biljana Planko, Milan Šolaja, Stanoje Burlić, Stevan Lazić, Slobodan Stojić, Boško Pejkić, Milisav Stanojčić, Miloš Salaški, Aleksandar Raković, Feren i Feđa Kamasi, Vladimir Savanović, Dragan Dukanac, Đerđi Vilagoš, Dušan Mandarić, Goran Radoja, Aleksandra Pešić, Ljubiša Stevanović, Mladen Gajić, Ivan Đinić, Dragana Đorđević, Ermin Ziljkić, Goran Trifunac i Zvonko Lozančić.

Foto: ATSS/Nenad Milošević

Zajednica atletskih trenera je donela i odluku o nagrađivanju najboljih trenera po starosnim kategorijam u obe konkurencije, a to su: Ermin Ziljkić (mlađi pioniri), Ljubiša Stevanović (mlađe pionirke), Goran Radoja (stariji pioniri), Đerđi Vilagoš (starije pionirke), Feđa Kamasi (mlađi juniori), Dragan Dukanac (mlađe juniorke), Rifat Ziljkić (juniori), Slobodan Stojić (juniorke), Stanoje Burlić (mlađi seniori), Ljupčo Cvetkoski (mlađe seniorke), Milorad Jovančević (seniori) i Goran Obradović (seniorke).

Evropska atletrika je dodelila plaketu za doprinos razvoju atletskog sporta, a nju je iz ruku Slobodana Branković, primila Milena Acić – Zarić. U znak zahvalnosti, uručeno je i jedno neformalno priznanje i to Milenku Marjanoviću, vlasniku i direktoru HTD „Šumarice“ , u čijim objektina se održavavaju „Dani atletike“, ali po tradiiciji tokom letnjih meseci i kampovi za najperspektivnije mlade takmičare.

(Telegraf.rs)

Tagovi: ASS, Atletski Savez Srbije, Slobodan Branković, Veselin Jevrosimović

Pogledajte sve vesti u poslednja 24 sata

Komentari (1)
Poređaj komentare:
  • V
    vesna

    Jeste atletika kraljica sportova,ali kod nas u klubovima niko ni za šta nije odgovoran,od Uprave,preko direktora do trenera.Za neuspeh se uvek okrive puleni i njihovi roditelji.Kada se bude radilo kao u odbojci,vetarpolu,tekvondou..biće i rezu8ltata

Važan dan za Ivanu: Najbolja srpska atletičarka juri završni turnir Dijamantske lige!

Elzan Bibić rekordom došao do petog mesta na mitingu u Geteborgu!

Javio se Moldavac zbog kojeg je Srbija diskvalifikovana: 'Izgubio sam ravnotežu...

Ivana se vraća posle mesec dana pauze, juri poslednju šansu za finale Dijamantske lige!

Srbija je doživela istorijsku krađu: Skandalozna diskvalifikacija štafete 4 x 400m!

Svetska šampionka i legendarna sprinterka šokirala svet: Povrede je oterale u penziju (VIDEO)

Da Srbija pokaže svoju snagu: Jovančević zaštitno lice ekipnog prvenstva Evrope u Skoplju

Završena atletska staza na stadionu ''Ivana Španović'' (FOTO)

Pobedila je Španovićevu na Olimpijskim igrama, danas skače kao dete u parku: Stahovit pad Bartolete!

Kad je ona na stazi, prepone padaju same: Amerikanka oborila svetski rekord star 16 godina (VIDEO)

Dupla kruna na Marakani: Atletičar Crvene zvezde osvojili i Kup Srbije u obe konkurencije

Kolašinac probio normu za Svetsko prvenstvo: Znači mi ovo za samopouzdanje

Srpski juniori doputovali sa EP: Malešević doneo srebro, Kijanović državni rekord! (VIDEO)

Malešević osvojio srebrnu medalju na EP

Malešević u finalu Evropskog prvenstva!

Poznat nagradni fond prvog Serbia marathona!

Preminuo poznati atletski radnik Ratomir Maksimović Maksa

''Dosadna'' povreda Ivane Španović: Novo takmičenje tek za mesec dana

Najizazovnije izdanje Jadovničkog ultramaratona.

Drama srpske atletičarke na EP: Jedva je mogla da stoji od bola, a onda proradio inat kao kod Noleta

Srpski atletičari stigli sa medaljama u Beograda: Bibić i Gardašević motivisani još više!

Svetsko čudo atletike debitovalo za Srbiju: Mlađi juniori pokorili Balkan i doneli 9 medalja (FOTO)

BRAVO: Nova medalja za srpsku atletiku, Milica Gardašević osvojila bronzu!

Bibić u finišu ostao bez zlata, srebro mu izmaklo za stotinku! (FOTO)

Gardašević, Lukić i Halili u finalu EP U23

Srušen rekord mitinga u Monaku u skoku s motkom: Poljak leteo preko šest metara!

Pao svetski rekord na jednu milju star 23 godine

Anja i Milica bez finala na EP U23

Kijanovića povreda sprečila da uđe u finale, čeka nas duplo preponaško polufinale (VIDEO)

Cilj je ispunjen: Bibić u finalu EP za mlade! (FOTO)

Ako volite Ivanu Španović ovo takmičenje se ne propušta: Njena naslednica napada novo evropsko zlato

Ivani za centimetar izmakla pobeda u Mađarskoj, a za dva centimetra olimpijska norma

Serbia Marathonu 5 zvezdica za kvalitet!

Bizarna scena na mitingu Dijamantske lige: Prošao prvi kroz cilj, pa shvatio da ima još jedan krug!

Andriana Vilagoš debituje za Srbiju na juniorskoj Balkanijadi

Ivana Španović i na bazenu vežba skakanje (VIDEO)

Milica Gardašević odlična pred Švedsku

Asmir Kolašinac bacio normu za prvenstvo Evrope: Bizu je i svetska norma

Ispratite uživo nastupe budućih atletskih zvezda Srbije: Juniorska Balkanijada počela u Rumuniji

Maja Ćirić je istrčala trku karijere: Ličnim rekordom izborila normu za EP u Parizu!

Dominacija Zvezde nastavljena: Crveno-beli su šampioni Srbije u atletici (FOTO)

10 zlatnih godina Atletskog saveza Srbije! U najavi još jači projekti!

/
<% galerijaAlt  %>

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima