≫ 

Želja mu je bila da ga sahrane u Zvezdinoj trenerci: Marakana plače za legendom koju nikada neće zaboraviti (FOTO) (VIDEO)

Legendarni atletičar, Ismail Maki Mačev biće sahranjen u četvrtak na groblju u Vrčinu

  • 5
Ismail Mačev tokom atletske karijere; Foto: MN Press

Legendarni atletičar Ismail Maki Mačev, preminuo je u 59. godini života posle duge i teške bolesti. Čuveni četiristometraš, član nekada najbrže bele štafete, koja je na Svetskom prvenstvu 1991. u Tokiju, osvojila četvrto mesto rezultatom 2:59:95, što je tada bilo najbolje vreme koje ikada zabeležila štafeta sastavljena od atletičara bele puti.

Ostavio je veliki trag u Zvezdi, sa kojom je bio šampion Evrope i pobednik Kupa šampiona 1989. na punoj beogradskoj Marakani.

Učestvovao je na Svetskim, Evropskim prvenstvima i Olimpijskim igrama u Seulu, a Crvena zvezda, Atletski savez Beograda i Srbije proglašavali su ga nekoliko puta za najboljeg trenera mlađih kategorija.

Iako se borio sa teškom bolešću, kancerom pluća, u novembru se vratio na Marakanu i ponovo je počeo da drži treninge, govoreći da ga bolest neće zakucati za krevet.

- Ja sam borac! Ceo život sam išao preko limita i granica i sad ću! Ne bojite se vi za mene - govorio je Mačev.

Ismail Mačev na proslavi rođendana Sportskog društva Crvene zvezde; Foto: MN Press

Koliko je voleo Zvezdu i atletski klub crveno-belih, govori i podatak da je izrazio želju da ga sahrane u trenerci Zvezde, saznaje Telegraf.

Njegova smrt izazvala je veliku tugu na Marakani, gde je na atletskoj stazi stadiona Crvene zvezde stvarao šampione. Njegovi puleni, kojima je bio drugi otac, dirljivim porukama su se oprostili od Mačeva kada su čuli tužne vesti.

- Zbogom, najbolji! Bio si mi kao drugi otac, prijatelj, drugar, pedagog, psiholog, životni učitelj, pa tek onda trener! Nisi ni bio svestan koliko si promenio moj život!Hvala ti na tome! Hvala ti na svemu! Produžiću gde smo stali, ostvariću šta smo zacrtali! Ti ćeš biti moja snaga ubuduće! Odzvanjaće tvoj osmeh Marakanom doveka!! Jer LEGENDE NIKAD NE UMIRU! - napisala je atletičarka Zvezde, Dajana Petković, o čijoj je karijeri Mačev vodio brigu.

 
 
 
View this post on Instagram
A post shared by Дајана Петковић (@dayana.redstar) on

I u komentarima na vest o njegovoj smrti mnogi roditelji su izrazili zadovoljstvo i čast što je baš Mačev vodio brigu o karijeri njihove dece, koju je vaspitavao na najbolji mogući način. Osim što ih je podučavao da postanu šampioni, učio ih je i da postanu ljudi.

Printskrin: Telegraf

Maki je iza sebe ostavio suprugu Vukicu, ćerke Dejanu, Tatjanu i Tamaru kao i unuku i unuka. Komemoracija Ismailu Mačevu će se održati u Medija centru Fudbalskog kluba Crvena zvezda u sredu 23. januara u 13 časova. Sahrana će biti u četvrtak, 24. januara u 13 časova na groblju u Vrčinu. Opelo će početi u 13 časova.

Pogledajte i jednu od trka legendarne štafete Jugoslavije u sastavu Ismail Mačev, Slobodan Branković, Nenad Ðurović i Slobodan Popović.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA