≫ 

100 nastupa Ivane Španović za reprezentaciju: 11 godina i 18 medalja! (FOTO)

Najbolja srpska atletičarka svih vremena počela je svoj put još davne 2007. godine

  • 1

Ivana Španović je danas jedna od najboljih sveskih sportiskinja, iza nje su brojna takmičenja, priznanja i medalje, ali kada i kako je sve to počelo...

DAN KADA JE SVET UPOZNAO IVANU

Svet se prvi put sa Ivanom upoznao pre 12 godina. Bio je to 14. jul 2007. godine i svetsko juniorsko prvenstvo u Ostravi (Češka). Sedamnestogodišnja Ivana Španović kao drugoplasirana je prošla kvalifikacije sa skokom od 6,09m. U finalu je zabeležila mnogo bolji rezultat, čak 6,41m koji joj je doneo prvu veliku medalju.

Osvojila je srebro. Iste godine se takmičila i na festivalu mladih, EYOF, koji je bio održan u Beogradu. Na beogradskoj Marakani Ivana je u finalu skočila 6,20m i okitila se drugim srebrom u godini. Sa dve srebrne medalje na velikim takmičenjima ulazi u stariji juniorski staž.

U 2008. predstavljala je Srbiju na juniorskom svetskom prvenstvu u Poljskom gradu Bigošći. Prvo 6,51m u kvalifikacijama pa potom još jedan lični rekord u finalu, 6,61m i prvo zlato oko vrata Ivane Španović.

Ekipno prvenstvo Evrope 2010. Ivana Španović Foto: MN Press

LIČNI REKORDI PADAJU KAO NA TRACI

Naredna godina je donela novo veliko takmičenej srpskoj prestonici, Univerzijadu. Kvalifikacije je prošla sa mnogo boljim skokom nego što je to pokazala dve godine ranije u na EYOF-u, 6,42. Da je u odličnoj formi potvrdilo je i finale gde je pao novi lični rekord 6,64m i drugo zlato zaredom.

Osokoljena ovim uspehom spremno je dočekala prvenstvo Evrope za juniore u gradu u kome trenira, Novom Sadu. Skakala je fenomenalno i u kvalifikacijama i u finalu. Pao je još jedan lični rekord, 6,71m u finalu ali nažalost ni to nije bilo dovoljno za treće zlato zaredom, morala je da se zadovolji srebrom.

2010. godina i prva (mlađe) seniorska sezona jedna od samo dve godine kada Ivanu nije osvojila ni jednu medalju sa nekog velikog takmičenja. Uprkos tome veliki uspeh za tada dvadesetogodišnju Zrenjaninku predstavlja debi na seniorskom prvenstvu Evrope u Barseloni i njeno prvo veliko iskustvo i dodir sa pravim velikim takmičenjima. Kao najmlađa zauzela je 6, mesto sa skokom od 6,63m

Ivana Spanovic atletičarka reprezentacije Srbije na aerodormu Nikola Tesla posle povratka iz Pekinga 2008 Foto: MN Press

POČETAK DIJAMANTSKOG PUTA

Sledeće godine debituje na mitinzima Dijamantske lige. 6. maja 2011. u Dohi osvojila je 5. mesto sa 6,63m. Te godine se vratila na mesto gde je sve počelo, Ostrava i prvenstvo Evrope za mlaće seniore (U23). Novi lični rekord, 6,74m i četvrta srebrna medalja

2012. je donela Ivani druge olimpijske igre. London je bio domaćin najboljim sportistima sveta a među njima i dvadesetjednogodišnja Ivana Španović. Jako teška godina za našu daljašicu u kojoj je mučila muke sa povredama i nije uspevala da ponovi skokove od predhodne godine. Zauzela je 5. mesto, za nju već tad skromnih 6,41m. Posle Pekinškog ostanka u kvalifikacijama i skokom od 6,30m Ivana je svakako napravila dobar napredak. Druga i za sad poslednja sezona u kojoj  nije osvojena ni jedna velika medalja.

2013. je počela jako zinimljivo za danas najbolju daljašicu sveta. Prvo takmičenje joj je bio višeboj, 60m, 60m prepone, vis, 800m, dalj, troskok i kugla. Te godine je po prvi put takmičila i na dvoranskim šampionatima. Prvenstvo Evrope u Geteburgu bilo je prvo dvoransko za nju. Zauzela je 5. mesto sa 6,68m. Na leto ju je čekao još jedan debitantski nastup. U pitanju je svetsko prvenstvo u Moskvi koje je ostalo upamćeno po spektakulranom osvajanju trećeg mesta Emira Bekrića u trci na 400m sa preponama. Ivana je na ovom šampionatu osvojila prvu bronzu u karijeri sa novim ličnim rekordom 6,82m.

U Londonu 2012. nastupila je na svojim drugim Olimpijskim igrama Foto: MN Press

rugim

POČETAK DOMINACIJE U DVORANI

Posle evropskog dvoranskog na red je došlo i svetsko prvenstvo u dvorani. Domaćin je bio poljski Sopot a Ivana je debitovala na ovom takmičenju. Drugu bronzanu medalju zaredom osvojila je skokom od 6,77m. Te 2014. godine domaćin letnjeg prvenstva Evrope bio je Cirih i novi izazov u Ivaninoj karijeri. Prvi nastup na evropskom završila je uspešno. Osvojena je nova srebrna medalja sa skokom 6,81m.

U 2015. jurila se te famozna sedmica. Skok od 7m+ bio je san, motiv i cilj za ovu godinu. Došao je Prag, dvoransko prvenstvo Evrope. Već iskusna Ivana Španović rešila je da se okiti prvim zlatom. Kvalifikacije je prošla kao prvoplasirana a onda fenomenalan nastup u finalu. 6,98m, zlato i istorija je počela da se piše. Prvo zlato na grudima Ivane Španović. U ovoj godini Ivanu je očekivalo i drugo prvenstvo sveta. U Pekingu u kvalifikacijama pao je novi lični ali i rekord Srbije 6.91m.  A finale za anale. Fenomenalno takmičenja i na kraju 7m+! 7,01m pala je i ta sedmica, pao je novi državni i na grudima nova svetska bronza.

Rio je bio najava njene apsolutne dominacije 2016. Ivana Španović Foto: MN Press

PORTLAND, RIO I NOVI REKORDI

Portland, Amsterdam i Rio su gradovi gde je Ivana napadala nove medalje. 2016. godina počela je dvoranskim prvenstvom sveta koje je bilo održano u Americi. Pao je novi rekord Srbije i u dvorani, pala je i prva sedmica u dvorani! 7,07m i srebrna svetska medalja. Posle dvoranskog evropskog zlata na red je došlo da se osvoji i na otvorenom u Amsterdamu! U finalu evropskog prvenstva skočila je 6,94m i evropske krune su ujedinjene. Mesec dana kasnije dolaze druge olimpijske igre u prestonici Brazila. Sjajna sezona i odlična forma donela je novi rekord Srbije na najvažnijem takmičenju na svetu. 7,08m ovoga puta nije bilo dovoljno da se pobede neverovatne Tijana Bartoleta i Britni Ris. Bronzana medalja je bila na Ivaninim grudima.

2017. nam je donela evropsku elitu u Beograd na dvoranskom prvenstvu Evrope. Naša prestonica je bila domaćin, a prepuna ''Kombank arena'' je bila neverovatan vetar u leđa Ivani Španović koja je zabeležila treći rezultata svih vremena na svetu i skok koji se merio gotovo 20 minuta, 7,24m i ubedljiva zlatna medalja.

U Glazgovu je napravila Het trik Ivana Španović skočila do treće zlatne medalje uzastopno Foto: Tanjug/AP

Te godine smo bili svedoci i jedne od najvećih nepravdi u istoriji sporta. Ivan Španović je na svetskom prvenstvu u Londonu ostala bez medalje a sigurno i bez zlatne zbog slučaja ''zihernadla''. Zihernadla joj se otkacila, delic papira je pao na pesak mnogo pre nego što je Ivana doskočila do novih 7m+. Od ovog skandala daljaši više ne nose brojeve na leđima.

Četvrto zlato osvojeno je prošle godine kada se Ivana popela na krov sveta! Osvojeno je dvoransko prvenstvo sveta u Birmingemu sa skokom od 6,96m. Kao jedino takmičenje sa koga još uvek nema medalju Ivana je 2018. učestvovala i na Mediteranskim igrama. Sa 6,99m odnosno 7,04m sa nedozvoljenim vetrom (+2,4 m/s) Ivana je bez ikakvih problema u svoju vitrinu stavila još jedno zlato.

Verovatno najlepša sportistkinja Srbije Ivana Španović Foto: Nikola Tomić

OSTALA JE JOŠ DOHA I TOKIO DA OBRNE IGRICU

2019. je tek počela a Ivana je ušla u istoriju izjednačivši rekord Hajki Dreksler po tri uzastopna zlata sa dvoranskih prvenstava Evrope. 6,99m je donelo ovaj neverovatni uspeh. Ove godine je na programu svetsko prvenstvo u Dohi gde Ivana želi da osvoji svoje prvo svetsko zlato na otvorenom i da ispravi nepravdu od pre dve godine.

Dogodine je na očekuje dvoransko svetsko gde će pokušati da i na svetskom nivou veže titule.

Za sve ove uspehe Ivani je bilo potrebno tačno 100 nastupa sa nacionalnim grbom. Jubilarni nastup zabeležila je upravo u finalu Glazgova.

11 godina, 18 medalja i 100 natupa!

SVE OSVOJENE MEDALJE:

2007. -  Svetsko prvenstvo U18 - SREBRO, EYOF - SREBRO

2008. -  Svetsji prvenstvo U20 - ZLATO

2009. - Univerzijada - ZLATO, Evropsko prvenstvo U20 - SREBRO

2010. - /

2011. - Evropsko prvenstvoU23 - SREBRO

2012. - /

2013. - Svetsko prvenstvo - BRONZA

2014. - Svetsko prvenstvo u dvorani- BRONZA, Evropsko prvenstvo- SREBRO

2015. - Evropsko prvenstvo u dvorani- ZLATO, Svetsko prvenstvo - BRONZA

2016. - Svetsko prvenstvo u dvorani- SREBRO, Evropsko prvenstvo- ZLATO,  Olimpijske igre- BRONZA

2017. - Evropsko prvenstvo-  ZLATO

2018. - Svetsko prvenstvo-ZLATO, Mediteranske igre - ZLATO

2019. - Evropsko prvenstvo u dvorani - ZLATO

Ukupno: 8 zlata; 6 srebra, 4 bronze

Seniorske medalje: 6 zlata, 2 srebra, 4 bronze

VIDEO: Ivana Španović: Ponosna sam na medalju, veliki povratak posle povrede

(Filip Ištvanović)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Tika

    7. mart 2019 | 00:43

    Spomenik...Njoj,Noletu i svim nasim najuspesnijim spotistima. To je nas ponos

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA