Neverovatna veza dvojice velikana: Preci jednog od najboljih britanskih atletičara bili su robovlasnici, a na njihovim plantažama, nekoliko vekova kasnije, rodio se Jusein Bolt!

BBC-jeva emisija ''Who Do You Think You Are?'' otkrila je poreklo prvog čoveka Svetske atletske federacije Sebastijana Koua i došla do vrlo zanimljivog podatka u koji je upleten i najbrži čovek svih vremena

  • 0

Predsednik Svetske atletske federacije i osvajač dva olimpijska zlata Ser Sebastijan Kou, bio je gost BBC-jevog serijala koji proučava porekla poznatih ličnosti, ''Who Do You Think You Are?'' (Šta misliš ko si?).

Prvo iznenađenje je usledilo kada je saznao da njegovi koreni vuku sa Kariba, a onda je usledio pravi šok: otkriveno je da je sedam generacija unazad, njegov predak Džordž Hajd Klark bio jamajčanski robovlasnik koji je bio umešan u strašne radnje na plantažama šećerne trske.

- U celoj mojoj karijeri bio sam okružen sa izuzetnim jamajčanskim atletičarima. Pretpostavljam da ću naći dublje i manje atraktivne korene - rekao je na samom početku Kou.

Njegove sumnje su potvrđene kada su podaci pokazali da je njegov predak posedovao 297 robova. Njihova imena i godine su popisani u inventaru i svi zajedno su koštali, po današnjoj vrednosti, 700.000 funti, odnosno nešto više od 800.000 evra!

printscreen: YouTube/Acorn UKDVD

Kao i mnogi vlasnici plantaža iz 18. veka, Hajd Klark je imao seksualne odnose sa ženskim robovima. Jedna od njih, Sara Li, rodila mu je ćerku. Devojka je dobila ime Elizabet Li Klark.

- Postoje čudne kontradikcije, jer sa užasom svega što je prošlo sa robovskim radom i brutalnošću svakodnevnog postojanja na tim plantažama, vi povremeno dobijate uvid u iskupljenje u primeru na koji način je on obezbedio Saru Li i njihovo dete - rekao je lord Kou, zaključivši da njegovog pretka ovo ''ne pere'' od grehova.

- Kako bih se osećao da živim od nasleđenog bogatstva šećerne industrije? Pa, znam da nisam nasledio i da je to nešto što je tako. Ali mislim da ne bi bilo tako prijatno da je to bio izvor (mog) bogatstava. Na sreću nije, i ne moram ući u taj moralni lavirint.

Sledeći potomak Kouove loze, šest generacija unazad, je šesto nezakonito dete Hajda Klarka, kapetan Kajd Džan Klark. Kou je i dalje ponosan na dostignuća svojih predaka, ali nije najsrećniji zbog onoga što su radili za života.

- Trenutno vlada neizbežna neugodnost, jer svaki put kada pogledamo vlasništvo plantaže uvek postoje robovi.

Printskrin: Youtube/IAAF Athletics

NEVEROVATNA VEZA IZMEĐU JUSEINA BOLTA I SEBATIJANA KOUA

Ovo istraživanje okrilo je još jedan veoma zanimljiv podatak, a ima veze sa najbržim čovekom svih vremena Juseinom Boltom: pokrajina Trelavnija na severu Jamajke povezuje dva fantastična atletičara, Juseina Bolta i Sebastijana Koua.

Naime, obojica vuku poreklo iz ove pokrajine!

Kouov pomenuti predak Hajd Klark, robovlasnik, posedovao je plantažu šećerne trske baš u tom delu zemlje, a tamo se, nekoliko vekova kasnije, tačnije 1986. godne, u malom gradu te pokrajine, Šervud Kontentu, rodio Jusein Bolt.

Lord Kou je bio veoma iznenađen ovim podatkom koji je dočekao uz osmeh.

Foto: AP/Tanjug

Da ne bude baš sve ''crno", Ser Kou je imao i pretka koji je bio zamenik guvernera Njujorka tridesetih i četrdesetih godina 18. veka. ''Hide Hall'' u gornjem Njujorku sada je muzej, a nekada je bila porodična kuća Hajdes Češira, Kouovog pretka. Kum je jednom gradu u Engleskoj, a grad Češir nosi i dan danas njegovo ime.

- Ovo je bilo fantastično putovanje. Strahopoštovanje je da se vide ti veliki komadi britanske istorije i da se zna da je vaša porodica sedela prilično u epicentru toga - rekao je Sebastijan Kou nakon sumiranja celokupnh utisaka istraživanja njegove loze.

Foto: Guliver/Steve Powell/Getty Images

Pre pomenute emisije, Kou je bio svestan samo svog anglo-indijskog porekla. Njegova baka po majci, Vera Svan, udala se za Sardari Lala, studenta univerziteta koji je došao iz Pandžaba (Indija). Gospođe Svan je predak Hajda Klarka, robovlasnika i vlasnika plantaža šećerne trske sa početka priče.

- Uvek je govorila o svojoj porodici, kako su dolazili iz duge loze manje aristokratije. Uvek ostavljaš otvorene mogućnost jer je baka stalno govorila ''on je rekao''. Želim da se iskreno izvinim svojoj baki što je stalno bila ''između dve vatre'' i verovatno verovala da je sve to neistina i zabluda - zaključio je danas prvi čovek IAAF-a

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA