Izmenjena atletska pravila za OI 2020: Više dana za "kraljicu sportova", nove discipline i raspored

Na narednim olimpijskim igrama gledaćemo malo drugačiju atletiku

  • 0

Olimpijske igre u Tokiju održaće se od 22. jula do 9. avgusta naredne godine. Atletika će na programu biti rekordnih deset dana sa još nekim novitetima.

Takmičenje će otvoriti hodači na 20 kilometara 31. jula a poslednja disciplina biće muški maraton 9. avgusta.

Foto: Tanjug/AP/The Japan Sports Council

- Raspored u Tokiju 2020. bitno se razlikuje od naših prethodnih olimpijskih rasporeda, ali će ponuditi velikoj većini atletskih navijača koji prisustvuju igrama priliku da se odluči za gledanje atletskih osvajača olimpijskih medalja.

Petnaest od sedamnaest finala disciplina će biti na glavnom stadionu- rekao je direktor IAAF takmičenja Pol Hardi.

- Neka od finala biće u prepodnevnim sesijama, kako je tražio Međunarodni olimpijski komitet. Time će se povećat vidljivost atletike u svim vremenskim zonama.

Događaji koji se baziraju na stadionu ostaju u večernjim satima kako bi se smanjio rizik od velikih vrućina za naše sportiste izdržljivosti, dok će se disicpline koje se odvijaju na putu početi što je ranije moguće.

Novi raspored obuhvata i tradicionalne štafete ali i istorijsku, mešovitu štafetu 4x400m. Prvi put će atletika zajedno kombinovala talente i muškaraca i žena u jednom događaju na Igrama - istakao je Hardi.

Foto: Tanjug/AP/The Japan Sports Council

NEKE OD KLJUČNIH NOVINA:

- Devet finala će se održati tokom jutarnje sesije, plus završetak oba maratona i sva tri hodanja. To će omogućiti većem broju globalne publike da gleda finale u udarnom terminu.

- Zbog produženog broja dana biće veći razmak između podudarajućih disciplina u kojima jedan atletičar može da učestvuje u dve (100m / 200m, 200m / 400m, 800m / 1500m, 1500m / 5000m, 5000m / 10.000m)

- Svih pet disciplina na putu će se održati u različitim danima, bez preklapanja. Tako će dobiti svojih ''5 minuta''. Sve trke će početi u 6 ujutru ili ranije (pištolj će označiti početak muške trke na 50km hodanja u 5:30) kako bi sportisti dobili najspremnije i najsigurnije moguće trke.

- Prvi atletski događaj na programu biće muško hodanje na 20 km koje je i finale. To je disciplina gde će domaćin Japan imati značajnu ulogu u borbi za medalje.

- Desetobojci i sedmobojke će se takmičiti istovremeno,5. i 6. avgusta. Po rečima ljudi iz IAAF-a, to će podići gledanost jer će ljubitelji višeboja moći u jednom cugu da isprate sve događaje.

- Novi raspored omogućiće dovoljno vremena 400-metrašima da se odmore između mešovite i standardne štafetne trke.

(Telegraf.rs/Atlexrs.com)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA