Crvena zvezda obeležila 30 godina od osvajanja Kupa šampiona!

Muška ekipa Crvene zvezde je te 1989. postala prvak Evrope dok je ženska ekipa bila druga najbolja ekipa starog kontinenta

U pres centru sportskog društva Atletski klub Crvena zvezda, obeležio je 30 godina od najuspešnije godina u istoriji srpske i jugoslovenske atletike, dan kada je muška ekipa postala prvak Evrope a ženska vicešampion.

U punoj pres sali prisutni su bili članovi šampionskih generacija muške i ženske ekipe, ljudi iz atletike, ali i sadašnji atletičari Crvene zvezde.

Atletičari Crvene zvezde prvaci Evrope 1989.

Ekipa Crvene zvezde nakon osvojanja Evrope 1989.; Foto: Zoran Dimić

Prisutne je prvo pozdravio predsednik atletskog kluba Crvena zvezda Srđan Rašković.

Dragi prijatelji, okupili smo se danas da obeležimo ovaj veliki dan u istoriji atletskog kluba Crvena zvezda, a rekao bih ne samo u istoriji klube već… ovo je veliki dan za Zvezdu uopšte, s obzirom da je atletski klub među prvima, iz uspešne i moćne Zvezdine porodice, uspeo da osvoji Evropu – ovim rečima se prisutnima obratio predsednik AK Crvene zvezde Srđan Rašković.

Srđan Rašković, predsednik AK Crvena zvezda

Srđan Rašković, predsednik AK Crvena zvezda; Foto: Atlex

-Rekao bih da su nam oni stvorili veliku obavezu s tim svojim uspehom, da budemo mnogo uspešniji, bolji , da stremimo višem i da pokušamo da ponovimo taj uspeh. Meni lično je to uvek bila motivacija i mislim da smo rezultatima koje smo postigli poslednjih pet godina (koliko je Rašković predsednik kluba), tu mislim na dve velike medalje (Tatjana Jelača vicešampion Evrope u koplju 2014. i Strahinja Jovančević treći u Evropi u dalju 2019. u dvorani) dokazali da idemo tim putem.

Prisetio se Rašković i članova ekipe koji na žalost više nisu sa nama. Ismail Mačev, član čuvene štafete, je preminuo početkom ove godine, dok je Borisav Pisić, tada sportski direktor, a ranije jedan od naših najboljih preponaša, preminuo 2015.

Počasni predsednik kluba, gospođa Olga Acić nažalost nije mogla da dođe zbog zdravstvenih razloga. Gospođa Olga ove godine puni 88 godina, ali i pored toga ni jedno atletsko takmičenje ne može da joj promakne i tačno zna svaki rezultat svakog našeg atletičara bilo iz istorije bilo iz današnjeg perioda.

Olga Acić, počasni predsednik atletskog kluba Crvena zvezda

Foto: Atlex

Njen govor je pročitao predsednik kluba. U tom govoru gospođa Acić se prisetila kako je tekao ceo put ekipe do evropskog trona, o kojem smo i mi pisali upravo u koordinaciji sa njom.

Dotakla se i ženske ekipe koja je istog dana osvojila drugo mesto na vrelom, gostujućem terenu.

- Treba reći i to, da je istog dana, 4. juna u Cirihu, ženska ekipa postala vicešampion Evrope, jer je osvojila drugo mesto na Kupu Evrope za seniorke. Dakle, obe ekipe Zvezde su na podijumu Kupa Evrope klubova šampiona. To je najveći i neponovljivi uspeh u ekipnom takmičenju. – ovim rečima je gospođa Acić podsetila sve prisutne da je i uspeh ženske ekipe podjedanko važan i veliki kao i muške ekipe.

Ženska ekipa AK Crvene zvezde na Kupu šampiona 1989. u Cirihu

Ženska ekipa AK Crvene zvezde na Kupu šampiona 1989. u Cirihu gde je postala vicešampion Evrope; Foto: Atlex

U toj ženskoj ekipi, Zvezda je imala čak dve najbolje sportiskinje Sportskog društva, Dijanu Ištvanović, kapitena ove ekipe, i Snežanu Risimić, tada Golubić.

Direktor ASS-a Slobodan Branković bio je član muške ekipe, i član koji je doneo najviše bodova Crvenoj zvezdi. Tim povodom on se obratio prisutnima ispred ekipe.

- Dok sam slušao predsednika i statistiku koju je izneo, prisetio sam se malo tih trenutaka, tog vikenda u Beogradu i prepunog zapada, navjača Crvene zvezde koji su došli na sever sa zastavama. Uopšte jedna nezamisliva atmosfera a da se radi o atletici – prisetio se malo Branković kakvo je nekada bilo interesovanje za atletikom i koliko je celom Beogradu ovaj događaj puno značio.

- Samo ime ovog takmičenja zove se ekipno – ekipa je disala kao jedan. Uspeli smo ono što nikome nije pošlo za rukom u istoriji atletike na ovim prostorima.Nikada ni jedan klub nije bio šampion Evrope sa prostora bivše Jugoslavije, uopšte iz regionanaglasio je direktor saveza značaj i veličinu uspeha koju je ostvarila generacija koje je on bio deo.

Branković je uveren da je moguće da se Zvezda ponovo vrati u vrh Evrope. Da je atletika sport u kojoj je to najrealnije ali da i sportsko društvo mora da pripomogne u toj realizaciji.

Slobodan Branković

Foto: Atlex

- Velika je obaveza na svma nama, naročito na ovom klubu, na ovom sportskom društvu da nastavi dalje da ulaže u ova dva tima, i muški i ženski. Verujem da u atletici bi možda mogli opet da uđemo u tu finalnu ligu Evrope, i da se možda i ovde kod nas u Beogradu borimo, pred našom publikom ponovo, za… da ne kažem šampionsku titulu, ali da se makar borimo u tih prvih osam ekipa Evrope.

Nažalost današnji atletičari Zvezde se nalaze u bezizlaznoj situaciji jer nemaju nikakve uslove za rad. Atletska staza im je prekopotrebna kako bi nastavili putem koji su utabali njihovi predhodnici.

- Za to (povratak na vrh) su potrebni uslovi. Ne bih hteo da budem… u ovom trenutku i da kukam, ali mislim da je ovo trenutak da… ja upravo kažem, kao čovek koji je doneo, na ovom šampionatu Evrope, najviše bodova i bio najuspešniji takmičar ovog šampionata, da apelujem da se atletskom klubu Crvena zvezda omoguće uslovi za rad. Oni ih trenutno nemaju!

- Nažalost, ja ovo izgovaram i kao direktor Atletskog saveza Srbije, kao čovek koji je proveo ovde par godina, lepih godina, u Crvenoj zvezdi. Ali, evo posle 30 godina od titule šampiona Evrope Crvena zvezda je i dalje u vrhu i na vrhu srpske atletike, ima značajne pojedince, ali ostala je bez uslova za rad.

- I to je ono što je poražavajuće i verujem da sledeće godine u ovo vreme, kada budemo slavili 31 godinu, verujem da će se drastično promeniti uslovi i da ćemo ponovo imati Crvenu zvezdu kao kandidata za vrh Evrope. Mislim da to zaslužuje, i zbog onih koji su, da kažem, ostavili litre i litre znoja na ovoj stazi dole, ali i zbog budućnosti jer Crvena zvezda ima najbrojniju školu atletike i zbog te dece koja bi  želela da ponovo budu ovo što su nekada generacije bile, mislim da imamo obavezu da svi pomognemo i da dobijemo jednu modernu atletsku stazu – ovim rečima je svoje obraćanje završio Slobodan Branković.

Na kraju predsednik atletskog kluba Crvena zvezda uručio je plakete prisutnim članovima šampionske generacije, dok će ostali, koji nisu mogli da dođu, te plakete dobiti naknadno.

Slobodan Branković, osvajač Kupa evropskih šampiona 1989

Slobodan Branković, osvajač Kupa evropskih šampiona 1989; Foto: Zoran Dimić

Slobodan Popović, osvajač Kupa evropskih šampiona 1989

Slobodan Popović, osvajač Kupa evropskih šampiona 1989; Foto: Atlex

Radovan Šćekić, osvajač Kupa evropskih šampiona 1989

Radovan Šćekić, osvajač Kupa evropskih šampiona 1989; Foto: Atlex

Andrea Marinković Baća, osvajač Kupa evropskih šampiona 1989

Andrea Marinković Baća, osvajač Kupa evropskih šampiona 1989; Foto: Atlex

Posebno dirljivo je bilo kada je na red došla plaketa sa imenom Ismail Mačeva. Usledio je najveći aplauz za čoveka koji nas je nažalost prerano napustio početkom ove godine.

Vukica Mačev, supruga Ismail Mačeva, osvajač Kupa evropskih šampiona 1989

Vukica Mačev, supruga pokojnog Ismail Mačeva, osvajača Kupa evropskih šampiona 1989; Foto: Atlex

Na kraju su usledila i grupa fotografisanja prisutnih članova mušeke i ženske ekipe.

Prisutni na ovom skupu bili su i predsednik UO SD Crvena zvezda Nebojša Čović kao i generalni sekretar SD Igor Milojević.

Obeležavanje 30 godina od osvajanja Kupa šampiona, atletski klub Crvena zvezda

Šampioni iz '89. sa rukovodiocima AK i SD Crvena zvezda, (sa leva na desno) Igor Milojević (GS SD), Andria Marinković, Radovan Šćekić, Srđan Rašković (Pr. AK), Vukica Mačev (supruga Ismaila), Slobodan Popović, Slobodan Branković, Nebojša Čović (Pr. UO), Zoran Dimić; Foto: Atlex

Vicešampionke Evrope iz1989. godine u atletici, atletičarke Crvene zvezde

Vicešampionke Evrope iz 1989. (sa leva na desno) Violeta Marinković, Kornelija Šinković, Snežana Risimić, Samra Bjelica, Dijana Ištvanović, Vera Ćosić, Slavica Rožić, Milena Stepanić i Mirjana Skoknić; Foto: Atlex

(Filip Ištvanović)

Tagovi: 30 godina, AK Crvena zvezda, Atletski savet Srbije, Godišnjica, Igor Milojević, Ismail Mačev, Jubilej, Kup šampiona, Liga šampiona, Nebojša Čović, Obeležavanje, Sećanja, Slobodan Branković, Slobodan Popović, Sportsko društvo Crvena zvezda, Srđan Rašković

Pogledajte sve vesti u poslednja 24 sata

Preminuo poznati atletski radnik Ratomir Maksimović Maksa

''Dosadna'' povreda Ivane Španović: Novo takmičenje tek za mesec dana

Najizazovnije izdanje Jadovničkog ultramaratona.

Drama srpske atletičarke na EP: Jedva je mogla da stoji od bola, a onda proradio inat kao kod Noleta

Srpski atletičari stigli sa medaljama u Beograda: Bibić i Gardašević motivisani još više!

Svetsko čudo atletike debitovalo za Srbiju: Mlađi juniori pokorili Balkan i doneli 9 medalja (FOTO)

BRAVO: Nova medalja za srpsku atletiku, Milica Gardašević osvojila bronzu!

Bibić u finišu ostao bez zlata, srebro mu izmaklo za stotinku! (FOTO)

Gardašević, Lukić i Halili u finalu EP U23

Srušen rekord mitinga u Monaku u skoku s motkom: Poljak leteo preko šest metara!

Pao svetski rekord na jednu milju star 23 godine

Anja i Milica bez finala na EP U23

Kijanovića povreda sprečila da uđe u finale, čeka nas duplo preponaško polufinale (VIDEO)

Cilj je ispunjen: Bibić u finalu EP za mlade! (FOTO)

Ako volite Ivanu Španović ovo takmičenje se ne propušta: Njena naslednica napada novo evropsko zlato

Ivani za centimetar izmakla pobeda u Mađarskoj, a za dva centimetra olimpijska norma

Serbia Marathonu 5 zvezdica za kvalitet!

Bizarna scena na mitingu Dijamantske lige: Prošao prvi kroz cilj, pa shvatio da ima još jedan krug!

Andriana Vilagoš debituje za Srbiju na juniorskoj Balkanijadi

Ivana Španović i na bazenu vežba skakanje (VIDEO)

Milica Gardašević odlična pred Švedsku

Asmir Kolašinac bacio normu za prvenstvo Evrope: Bizu je i svetska norma

Ispratite uživo nastupe budućih atletskih zvezda Srbije: Juniorska Balkanijada počela u Rumuniji

Maja Ćirić je istrčala trku karijere: Ličnim rekordom izborila normu za EP u Parizu!

Dominacija Zvezde nastavljena: Crveno-beli su šampioni Srbije u atletici (FOTO)

10 zlatnih godina Atletskog saveza Srbije! U najavi još jači projekti!

Imamo novi rekord Srbije u skoku sa motkom: Miloš Savić poleteo preko 5,30 metara

"Deda" koji obećava: Niko mu ne veruje da ima 17 godina, a rastura sve u atletskim trkama! (VIDEO)

Atletski savez Srbije ima novog partnera: Za zdravlje naših atletičara brinuće Bel Medic

Zečević i Branković posetili supertalentovanu atletičarku: Adriana Vilagoš u sigurnim rukama (FOTO)

Velika atletska takmičenja u 2019. godini koja ne smete da propustite!

Pogledajte drugi skok karijere Strahinje Jovančevića: Magična granica je sve bliža (VIDEO)

Fantastičan nastup Jovančevića na mitingu na Kipru!

Ovo je naslednik Mihaila Dudaša: Aleksandar Grnović blizu Evropskog prvenstva

Dominantni srpski atletičari na Mitingu u Zenici: Španovićeva najveća zvezda, skočila lagano do zlata!

Biljana Topić dobila kopiju medalje iz Berlina: Dopingovana rivalka joj otela svetsku bronzu, ali je nepravda simbolično ispravljena

Španovićeva šesta na mitingu u Rimu

IAAF izgubio bitku na sudu: Atletičarka sa izraženim muškim hormonom može da se takmiči

Pre dve godine postao prvi Srbin koji je skočio preko 8m u 21. veku, a onda je doživeo tešku povredu: Veliki povratak Lazara Anića, najvećeg rivala Strahinje Jovančevića

Ivana Španović u "Večnom gradu" otvara novu sezonu!

Prošlo je 30 godina od najvećeg uspeha srpske klupske atletike: Dan kada je počela Zvezdina evropska dominacija, da nije počeo rat, vladali bi godinama!

Bila je muško, sad razbija u ženskoj konkurenciji: Amerikanka izazvala lavinu komentara zbog dominacije na stazi (VIDEO)

/
<% galerijaAlt  %>

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima