≫ 

Ako volite Ivanu Španović ovo takmičenje se ne propušta: Njena naslednica napada novo evropsko zlato

Milica Gardašević pokušaće da posle osvojenog juniorskog prvenstva Evrope osvoji i mlađe seniorsko * Pored nje Elzan Bibić je u mogućnosti da se čak u dve discipline popne na krov starog kontinenta

  • 0
Evropsko atletso prvenstvo za mlađe seniore Foto: ASS

U Švedskoj će se od 11. do 14. jula održati mlađe seniorsko prvenstvo Evrope. Domaćin je grad Jevle, a Srbija će imati čak 11 predstavnika od kojih su dva pretendenti na medalje.

Od ukupno 1105 atletičara iz 50 zemalja, Srbiju će predstavljati 11 - 6 devojaka i 5 muškaraca i to: Milica Gardašević i Sara Lukić skakaće udalj, Anja Lukić i Milica Emini trčaće na 100m prepone, Marija Stojadinović skakaće troskok, Zorana Grujić će trčati na 3000m stipl, Elzan Bibić na 1500m i 5000m, Jasmin Halili skakače uvis, Bogdan Zdravković i Veljko Nedeljković bacaće kuglu, dok će Aleksa Kijanović trčati na 100m.

SRPSKI FAVORITI ZA MEDALJU

Milica Gardašević

Juniorska prvakinja Evrope u skoku udalj iz 2017. pokušaće da objedini titule najbolje u Evropi. Ovo takmičenje joj je prirodni naredni korak u karijeri. Pokušaće mlada Novosađanka da ponovi uspeh Nemice Malaike Miambo koja je 2015. objedinila juniorsku i mlađe seniorsku titulu, a danas je jedna od najboljih daljašica sveta.

Milica Gardašević Na krovu Evrope 2017. ; printscreen: YouTube/Atlex

Milica je ove godine skočila 6,52m na poslednjem mitingu u veoma hladnoj Finskoj pre desetak dana. Važi za jednog od galvnih favorita za na ovom tkamičenju.

Podsetimo, Milica Gardašević je prošle godine učestvovala na seniorskom prvenstvu Evrope, skočivši ranije 6,64m, a na tom takmičenju bila je ubedljivo najmlađa.

Finale ženskog dalja je na programu 14. jula od 16:45.

Elzan Bibić 

Boriće se za čak dve medalje, na 1500m i 5000m.

Na 1500m glavni konkurent zlato biže mu Britanac Hejvard Džejk, dok će se na 3000m biti malo teže jer će imati čak 4 trkača sa boljim vremenom od njega trenutno.

Atletika, Balkansko prvenstvo u Atletici  2017, Elzan Bibić Foto: Marko Todorović

Njegov trener Rifat Zilkić ističe da su se dobro spremili za ovaj šampionat. Pripreme su obavljene na Zlatiboru i Kopaoniku

- Pripreme su prošle po planu. Ono što je zanimljivo kod mog nastupa na ovom takmičenju je to što ću trčati dve trke, a finala mi se (ponovo) poklapaju isti dan, sa razlikom od samo dva sata. Odlazim u Švedsku spreman i zdrav i očekujem borbu za visok plasman - rekao je Bibić pred odlazak u Švetsku.

Njegov nastup na prvenstvu Evrope je prvog dana od 19h.

Finalne trke su 13. jula, koje ga očekuju prvo u 18:20 na 1500m, a zatim u 20.05 na 5000m.

OSTALI SRPSKI ATLETIČARI

Skoro svi naši atletičari će se takmičiti prvog dana, zbog toga bi bilo dobro ispratiti makar taj 11. jul. Celo takmičenje prenosiće Eurosport.

Prvi na borilište od naših reprezentativaca izaći će Aleksa Kijanović. Već u 10:45, 11. jula, u prvoj grupi će trčati kvalifikacije na 100m.

Ovo će mu biti drugi uzastupni nastup na mlađe-seniorskom prvenstvu Evope. Pre dve godine u Bigošću 100m je istrčao 10,78s.

U kugli bi mogli da imamo makar jednog finalistu. Bogdan Zdravković odlično baca cele godine, dok Veljko Nedeljković nije imao sjajni prvi deo sezone, ali je samouveren da je forma dobro tempirana i da će svoje najbolje izdanje pokazati kada je to i najpotrebnije.

Na 100m sa preponama imaćemo dve atletičarke, Anju Lukić i Milicu Emini.

Nakon preponašica dolazi stipl gde će Srbiju predstavljati Zoran Grujić.

U23 prvenstvo Evrope u atletici - muška ekipa Foto: ASS

Možda i najzanimljivija trka dogodiće se oko 19 časova kada će Elzan Bibić trčati svoju prvu trku. Tada su na programu kvalifikacje na 1500m.

Na kraju dana nastupiće troskokašica Marija Stojadinović. Kao i Kijanović, Mariji če ovo biti drugo U23 prvenstvo Evrope.

Preostali naši atletičari  Jasmin Halili, Milica Gardašević i Sara Lukić na svoje nastupe čekaće do 13. jula.

Trećeg dana Jasmin Halili će se takmičiti u izuzetno jakoj konkurenciji u skoku uvis.

U 12:20, trećeg dana, očekuju nas kvalifikacije u ženskom dalju. Već smo navikli da je ova disciplina ona koja nam donosi najviše radosti. Ivana Španović nas već godinama uveseljava svojim bravuroznim skokovima dok nas je zimus sve iznenadio Strahinja Jovančević kada je postao treći daljaš Evrope.

Na ovom takmičenju imaćemo dve sjajne mlade daljašice. Sara Lukić je ove godine skočila lični rekord 6,25m što je odličan rezultat i ako uspe da ponovi ovaj skok moguć je ulazak u fnale.

Sa druge strane imamo Milicu Gardašević, koja posle iskustva sa prošlogodišnjeg seniorskog prvenstva Evrope, na ovo takmičenje dolazi kao jedna od favoritkinja sa namerom da osvoji šampionat.

Finale ove discipline je 14. jula od 16:45.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA