Kijanovića povreda sprečila da uđe u finale, čeka nas duplo preponaško polufinale (VIDEO)

Danas, drugog dana, na programu je polufinale trke na 100m sa preponama u kojem će trčati naše Anja Lukić i Milica Emini

  • 0
Atletika gornji red: Zorana Grujić, Aleksa Kijanović, Elzan Bibić, Veljko Nedeljković; donji red: Bogdan Zdravković, Milica Emini, Anja Lukić, Marija Stojadinović; Foto: Atlex, A. Nalbantjan

Prvi dan prvenstva Evrope za mlađe seniore obeležio je Elzan Bibić, koji se rutinski plasirao u finale u trci na 1500m. Aleksa Kijanović prošao do polufinala gde ga je povreda zaustavila, dok su preponašice Anja Lukić i Milica Emini prošle kvalifikacije i danas ih očekuje polufinale.

Srbije već nakon prvog dana ima finalistu. Elzan Bibić je rutinski pobedio u svojoj kvalifikacionoj grupi u trci na 1500m u vremenu 3:47.61. Finale je na programu u subotu 13. jula u 18:20, a nakon toga ga u 20:05 čeka finalna trka i na 5000m.

Zadovoljan sam kvalifikacijama i trkom koju sam istrčao. Cilj nam je bio da obezbedim finale visokim plasmanom i u tome sam uspeo - rekao je Bibić nakon trke.

Dan je obeležio veoma jak vetar koji je svima pravio velike probleme. Daljaši su imali problem da uhvate dasku, dok su se sprinteri borili sa vetrom u prsa od preko 2 m/s.

Aleksa Kijanović nije pokazao svoju najbolju trku, ali za uspeh je potrebna i sreća, a najbolji srpski sprinter ju je imao u kvalifikacijama. Našao se u najsporijoj grupi i to je vešto iskoristio. Zauzeo je treće mesto koje ga je direktno plasiralo u polufinale koje je na programu bilo nešto kasnije tokom dana.

Prvu trku je istrčao za 10,95s dok je polufinalnu mogao mnogo brže. Mogao, jer je dobro držao ostale sprintere sve do poslednjih 30 metara, a onda je pokušao da doda gas i uhvatio ga je grč u zadnjoj loži. Tu je trci bio kraj.

Ostaje veliki žal, jer je za veliko finale bio potreban rezultat od 10,75s. Vreme koje Aleksa ima i rezultat sa kojim bi se sigurno borio do samoga kraja i u ovoj trci u kojoj je vetar ponovo bio veoma jak.

Kuglaši nisu bili na svom nivou. Loš dan i za dva jako perspektivna srpska atletičara. Nisu uspeli nažalost da bace onoliko koliko vrede. Veljko Nedeljković je bacio 17,18m, dok je Bogdan Zdravković najbolji hitac imao na 17,13m.

Dao sam sve od sebe, ali nije bilo dovoljno za prolazak dalje - razočarano je rekao Veljko nakon takmičenja.

Ništa zadovoljniji nije bio ni Bogdan.

Takmičenje je bilo super, nadao sam se boljem rezultatu, ali nisam uspeo. Jedno veliko iskustvo za mene.

Na 100m prepone takođe nismo videli najbolja izdanja naših preponašica, ali već iskusne sa velikim takmičenjima, istrčale su onoliko koliko im je trebalo da se plasiraju u polufinale.

Anja Lukić je trčala 14,14s i direktno, po plasmanu, se plasirala dalje. Bila je treća u svojoj grupi, dok je Milica Emini svoje mesto u polufinalu obezbedila vremenom.

Zadovoljna sam prolaskom u polufinale, očekivala sam bolji rezultat, ali s obzirom na to da je vetar jak i ovo je dobro - rekla je Anja.

Daleko je Milica od svojih najboljih trka ali 14,30s koliko je trčala u kvalifikacijama su joj bili dovoljni za još jednu trku.

Nisam istrčala onako kako sam očekivala, ali šta je tu je. Prošla sam u polufinale, a tamo je sve moguće - rekla je Milica.

Polufinale ženskih prepona na programu je u petak, 12. jula. Milica Emini biće u drugoj grupi, prva staza, koja je na programu 16:06, dok će Anja Lukić trčati u trećoj grupi, druga staza, u 16:12. U finale idu dve najbrže i dve po rezultatu.

Na 3000m stipl trčala je Zorana Grujić. Nije bio njen dan, trku je istrčala za 10:29.12, što je bilo pretposlednji rezultat u grupi. Iz ove sezone ima lični rekord koji iznosi 10:15.79. Za prolazak dalje nedostajale su joj 8 sekunde.

Drago mi je što sam izborila svoje mesto da se nađem u reprezentaciji Srbije za ovo takmičenje, ali nažalost nisam uspela da dođem do boljeg plasmana - rekla je Zorana.

Poslednji naš predstavnik prvog dana bila je Marija Stojadinović. Nadala se mlada skakačica da će uspeti da skoči napokon preko 13 metara ali je i na nju uticao snažan vetar. U tri serije, najbolji skok je zabeležila u drugoj, 12,53s. U prvoj je napravila prestup dok je u trećoj skočila slično kao i u drugoj, 12,48m.

Žao mi je što nisam uspela da skočim novi lični rekord. Imali smo samo tri skoka kao mogućnost da se plasiramo u finale, a ja najbolje skačem u petoj i šestoj seriji. Nadam se da ću na nekom narednom takmičenju uspeti da skočim bolje - rekla je Marija.

ODLIČAN SRPSKI MAKEDONAC

U trci na 400m trčao je i jedan Srbin. Jovan Stojoski je zvanično debitovao pod zastavom Severne Makedonije na velikom takmičenju.

Istrčao je odličnu trku, pogotovo prvih 200m, odnosno 300m. Na kraju se, kao trećeplasirani iz grupe, direktno kvalifikovao u polufinale istrčavši 47.68s.

Polufinalna trka na programu mu je u petak, 12. jula, u 17:05. Biće u osmoj stazi u prvoj grupi.

Pored 400m Jovan će se takmičiti i na 200m. Duplo kraču deonicu trčaće istog dana kad i polufinale na 400m samo u večernjem terminu. 200m je na programu od 19:20, a Stojoski će trčati u poslednjoj, petoj grupi u drugoj stazi, u 19:40.

(Telegraf.rs / Atlexrs.com)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA