Pobedila je Španovićevu na Olimpijskim igrama, danas skače kao dete u parku: Stahovit pad Bartolete!

Pad od metar i po koji je oduzeo mogućnost nastupa na Svetskom prvenstvu

  • 12
Tiana Bartoleta, Ivana Španović Foto: AP/Tanjug

Bila je strah i trepet Tiana Bartoleta svetskog dalja pre nekoliko godina. Skakala je preko sedam metara a lični rekord 7,17 m postavila je na Olimpijskim igrama u Riju 2016. godina. Danas, tri godine kasnije, završila je na poslednjem mestu na prvenstvu Amerike, a najbolji skok kraći je za više od metar i po od tog najboljeg.

Kad je naša Ivana Španović bila blizu zlata na Svetskom prvenstvu i na Olimpijskim igrama, nekako su američke daljašice Tiana Bartoleta i Britni Ris uspevale da prskoče najbolju atletičarku Srbije.

Svi dobro pamtimo Olimpijske igre u Riju kada je Ivana imala Olimpijsko zlato skoro 5 punih serija. Sa skočenim državnim rekordom 7,08 m, svi smo mislili da je to to, pošto je to bio prvi skok preko sedam metara na takmičenju.

Međutim, Amerikanke su ''poludele'' u poslednje dve serije i prvo je Britni Ris skočila 7,09m da bi onda Tiana Bartoleta letela kao nikad u životu do neverovatnih 7,17m. Uspela je Ivana još jednom da skoči preko sedam metara ali nedovoljno za Amerikanke koje su zabeležile još po jedan skok preko 7,10m.

Tiana Bartoleta, Tianna Bartoletta, Svetsko prvenstvo u atletici 2015, atletika Foto: Tanjug/AP

Naredne godine na Svetskom prvenstvu u Londonu videli smo najveću misteriju modernog sporta i famozni slučaj ''Zihernadla'' koji je našoj daljašici oduzeo zlato a na kraju i bronzu.

Bolja od Ivane za svega jedan centimetar bila je upravo Bartoleta, kojoj se već tada videlo da je u strahovitom padu forme.

Skakala je sve serije oko šest i po metara, da bi u poslednjoj seriji uspela da pobedi Ivanu za jedan centimetar sa 6,97m. Pobednica je bila Britni Ris sa svega dva ispravna skoka i najdaljim od 7,02m.

Tiana Bartoleta Foto: Guliver/Richard Heathcote/Getty Images

Danas, dve godine posle Londona i tri posle Rija svi se pitaju gde je i šta se dogodilo sa Bartoletom.

Na državnom prvenstvu Amerike koje se održalo ove nedelje, aktuelna olimpijska šampionka dotakla je dno.

Nakon prve tri serije nije uspela da sebi obezbedi nova tri skoka. Toliko je loše skakala, da je bila poslednja. Toliko je loše skakala da je skočila metar i po slabije od svog najboljeg skoka. Skočila je samo 5,66m.

Koliko je ovo loš rezultat govori i podatak da bi na nedavnom finalu Kupa Srbije Bartoleta osvojila tek četvrto mesto, a na njemu nisu učestvovale dve naše najbolje daljašice Ivana Španović i Milica Gardašević.

Zbog ovog lošeg nastupa Bartoletu nećemo gledati na predstojećem Svetskom prvenstvu koje je na programu od 27. septembra do 6. oktobra u Dohi. Ovo je ujedno bilo i izborno prvenstvo Amerike za ovo takmičenje.

Pobedila je Britni Ris sa sedam metara, što joj je najbolji rezultat sezone. Drugoplasirana je bila Džasmin Tod sa 6,79m, trećeplasirana Šakela Saunders sa 6,78m, a četvrta predstavnica bi mogla da bude Tori Bouvi sa istim skokom kao i trećeplasirana.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA