Da Srbija pokaže svoju snagu: Jovančević zaštitno lice ekipnog prvenstva Evrope u Skoplju

Svi naši atletičari će zajedno sakupljati bodove za Srbiju

  • 0
Kup Evrope u atletici, fičer Foto: Wikipedia/MitkoK23,Tanjug/AP, Marko Todorović, MN Press

Narednog vikenda, 10. i 11. avgusta na stadionu Toše Proeski u Skoplju održaće se jedino takmičenje u atletici za reprezentacije - ekipno prvenstvo Evrope.

Skoplje će biti domaćin treće lige najboljih nacionalnih selekcija. U glavnom gradu Makedonije takmičiće se 12 ekipa među kojima će biti i naša reprezentacija.

Pored naše zemlje, koja je šokantno pre dve godine ispala iz druge lige zajedno sa Islandom i Moldavijom, boriće se još reprezentacije Asocijacija malih zemalja Evrope (kao jedna ekipa).

Andora, Jermenija, Azerbejdžan, Severna Makedonija, Crna Gora, ali i Albanija i tzv. Kosovo koje nisu učestvovale na prošlom takmičenju pre dve godine, ali i Bosna i Hercegovina koja je izborila opstanak u drugoj ligi.

Naknadno je ustanovljeno da je jedna članica BiH pala na doping kontroli pa su njeni bodovi oduzeti i na kraju se i reprezentacija BiH našla ove godine u trećoj ligi.

Strahinja Jovančević, skok u dalj Foto: AP/Tanjug

Naša reprezentacije putuje gotovo u najjačem sastavu, a ekipu će predvoditi jedne od naših najuspešnijih atletičarki Dragana Tomašević (disk, kugla), Olivera Jevtić (5000m) i Asmir Kolašinac (kugla).

Posle problema sa povredama vraćaju se Strahinja Jovančević, treći daljaš Evrope, ali i Milica Gardašević, treća daljašica Evrope za mlađe seniore.

Ivana Španović je na spisku ali verovatno će preskočiti ovo takmičenje zbog povrede stopala, isto kao i naš drugi najbolji daljaš Lazar Anić.

Ivana Španović Ivana Španović; Foto: Tanjug/AP

Ovo je jedinstveno atletsko takmičenje gde se sabiraju svi rezultati i muškaraca i žena i najbolje tri selekcije će se takmičiti za dve godine u drugoj ligi.

Srbiju će, između ostalih predstavljati i Elzan Bibić (1500m i 3000m), bronzani sa U23 prvenstva Evrope, učesnici seniorskog prvenstva Evrope u dvorani Milana Tirnanić i Aleksa Kijanović (100m).

Posle odsustva od skoro godinu dana na stazu se vraća i Tamara Salaški, državna rekorderka na 400m i učesnica svih velikih takmičenja zaključno i sa Olimpijskim igrama. Međutim, ona će se oprobati u novoj disciplini, 800m, za koju je počela da trenira po odlasku u Ameriku.

Na 400m će nastupati državna rekorderka iz dvorane Maja Ćirić.

Pored Bibića, na 1500m i 3000m trčaće, kod žena, Teodora Simović, učesnica svetskog prvenstva u Londonu pre dve godine.

Elzan Bibić Elzan Bibić; Foto: Guliver/Joosep Martinson/Getty Images for European Athletics

U našoj reprezentaciji naći će se i najbolja sportiskinja vojske Srbije za 2018. godinu Nevena Jovanović koja će svu zemlju sada predstavljati na 3000m stipl.

Naš najbolji preponaš Milan Ristić nažalost neće učestvovati ali će se umesto njega naći Luka Trgovčević, koji je zimus debitovao za našu reprezentaciju nakon odbacivanja italijanskog atletskog državljanstva.

Pored Trgovčevića koji dolazi iz Italije, iz Amerike stiže novi-stari državni rekorder u skoku sa motkom Miloš Savić.

Redovni učesnici evropskih prvenstava u bacanju koplja i naši najbolji kopljaši, Vedran Samac i Marija Vučenović takođe će se takmičiti na ovom takmičenju.

Marija Vučenović Marija Vučenović; Foto: ASS

Prenos ovog takmičenja moći ćete da pratite putem ovog linka, a rezultati će se uživo ažurirati i bivaće objavljeni na ovom sajtu.

Evropska atletska federacija ovo takmičenje najavljuje fotografijom našeg Strahinje Jovančevića.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA