≫ 

Oni će obeležiti Svetsko prvenstvo: Atletičari od kojih se najviše očekuje u Dohi

Amerika koja ima ''novog Bolta'' favorit je u sprintu, Norvežani čekaju svetski rekord na 400m sa preponama, dok Kubanac veruje da može da ''preleti'' jamu

  • 0

Velika takmičenja donose i velike rezultate, ali i nove zvezde. Svetsko prvenstvo u Dohi biće prvo posle 12 godina bez najbržeg svih vremena Juseina Bolta i Osake 2007, ali to ne znači da neće biti zabave, jer Amerika ima novog ''šoumena''.

Jedan od najstarijih takmičara biće Džastin Getlin sa 37 godina, ali iako neće biti čuvenog duela Getlin-Bolt, biće mnogo drugih duela, veliki broj novih zvezda i odličnih rezultata, možda čak i neki svetski rekord ''padne''.

Od 947 atletičara izdvojili smo njih sedmoricu za koje smo sigurni da će obeležiti šampionat u Dohi.

NOA LAJLS (Amerika) - 200 metara

Novo američko čudo ima svega 22 godine i najbrži je ove godine na 200 metara na svetu. rezultat od 19.50 sekundi je četvrti svih vremena.

Noa Lajels pobednik Dijamantske lige 2019 na 200 metara Noa Lajls sa ''peharom'' Dijamantske lige 2019.; Foto: Guliver/Getty Images/Dean Mouhtaropoulos

Možda je baš on naaslednik legendarnog Juseina Bolta zbog svoje nonšalancije i plesa koja izvodi nakon pobeda. Ovo će mu biti debi na svetskom prvenstvu i očekuje se da će pobediti na 200 metara, dok će naredne godine na Olimpijskim igrama biti glavni favorit i na 100 metara.

KARSTEN VARHOLM (Norveška) -  400 metara prepone / 400m

Trku na 400 metara sa preponama ne smete propustiti jer će Lristijan Vorholm napasti svetski rekord! Sa istrčanih 46,92 sekunde, Varholm ima drugi rezultat svih vremena. Rekord drži legendarni Kevin Jang sa 46,78 sekundi istrčanih 1992. na Olimpijskim igrama u Barseloni.

Svetsko prvenstvo u atletici, London 2017 Foto: Tanjug/AP

Finale u ovoj disciplini biće jedno od uzbudljivijih na šampionatu jer pored čoveka koji ima drugi rezultat svih vremena trčaće i Amerikanac Raj Benžamin koji ima treći rezultat svih vremena (46,98). Odmah iza njih biće i domaći atletičar Abderahman Samba.

KRISTIJAN KOLMEN (Amerika) - 100m

Najbrži čovek u 2019. je favorit u trci na 100 metara. Ovo zvanje mora da potvrdi i titulom svetskog šampiona, a glavni konkurenti biće mu sunarodnici Noa Lajls i veteran Džastin Getlin, kao i Nigerijac Divine Oduduru. Aktuelnom svetskom rekorderu na 60 metara najbrža ovosezonska trka bila je 9,81 sekundu.

Svetsko atletsko prvenstvo, Doha Katar 2019 Kristijan Koman koristi metar kako bi startni blok namesti što bolje; Foto: AP/Tanjug

Međutim, pored odlične sezone američkog sprintera prati doping afera. Bio je pred suspenzijom (godina do dve), ali se američka antidoping agencja (USADA) povukla iz ovog slučaja. Tako će Kolman ipak biti u prilici da odbrani svetsko srebro.

Što se tiče 37-godišnjeg Getlina, niko nikad na svetu u tim godinama nije trčao kao on ove godine - 9,87 sekundi.

TIMOTI ČERIJOT (Kenija) - 1.500 metara

Trostruki šampion dijamantske lige, najbrži trkač na 1500 metara u godini. Nakon srebra iz Londona 23-godišnjak je glavni favorit za zlato u Dohi. Iako ima odličnih 3:28.77 ove sezone, prema njegovim rečima, na SP-u će trčati još bolje.

Atletika, svetsko prvenstvo u atletici, London 2017 Foto: Tanjug/AP

VIL KLAJE (Amerika) - Troskok

Jedini je koji je uspeo ove sezone da preskoči 18 metara. Glavni konkurent biće mu trostruki svetski šampion Kristijan Tejlor koji je ove sezone najbolje skočio 17,82 metara. Ukoliko  Tejlor uspe da napokon ove sezone preskoči 18 metara, može se očekivati izuzetno zanimljivo takmičenje. Tejlor u Dohi napada četvrto zlato, a to do sada nikome nikad nije pošlo za rukom.

Kristjan Tejlor i Vil Klaj, skok udalj, Svetsko prvenstvo 2017 Foto: Guliver/Getty Images/Michael Steele

SEM KENDRIKS, SAD, Skok motkom

Iako je najpoznatiji motkaš Reno Lavileni, Francuz na ovo takmičenje ulazi sa tek sedmim skokom. Najbolji je Amerikanac Kendriks sa 6,06 metara, a preko šest imaju još samo poljak Piotr Lisek (6,02m) i Šveđanin Armand Duplants (6,0m).

Pored Lavilenija koji će da vreba iz prikrajka, tu negde će biti i olimpijski šampion, Brazilac, Tijago Braz koji je ove godine zabeležio najbolji skok od 5,92 metara. Kenrdriks brani titulu, ako to uspe biće prvi posle rekordera Sergeja Bupke kome je to uspelo čak šest puta, od 1983-1997.

Reno Lavileni Laveleni, Tijago i Kendriks na postolju Olimpijskih igara u Riju 2016.; Foto: Tanjug/AP

HUAN MIGUEL EČEVARIA (Kuba) skok udalj

Leteći Kubanac je jedan od najboljih daljaša ikad i sigurno najbolji u ovoj deceniji.

Njegov skok od 8,68 metara iz prošle godine je deseti svih vremena, a kako se čini 21-godišnjak će vrlo brzo napredovati na toj listi i granici od 8,80 metara koja ga bi ga uvrstila u krug besmrtnih i nedodirljivih. Iako svetski rekord koji drži jedan od najboljih atletičara svih vremena Majk Pauel sa neverovatnih 8,95 metara, zvuči nerealno i predaleko, Ečeverija veruje da može da ponovi skok koji je zabeležio uz nedozvoljeni vetar (preko dva metra u sekundi) 8,92 i sa dozvoljenim vetrom.

Huan Miguel Ečeveria, troskok Kuba Foto: Guliver/Getty Images/Maja Hitij

Bob Bimon je bio rekorder skoro trideset godina, i smatralo se da niko nikada neće nadmašiti njegov nadljudski skok, kako su ga tad nazvali, od 8,90 metara 1968, ali onda se pojavio Pauel 1991. i skočio 8,95.

Da li je došlo vreme za novi rekord?

(Telegraf.rs/FilipIštvanović)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA