• 0

Kako je srpska maratonka sa prošlog SP-a videla pakao Dohe: Nehumani uslovi u ''idealnom'' terminu

Teodora Simović trčala je ovu disciplinu na prošlom SP u Londonu

  • 0

Nesnosne vrućina u Dohi na Svetskom prvenstvu, na koje je ukazao i Asmir Kolašinac, uzrokovala je da se maraton održi u nesvakidašnjem terenu, posle ponoći. O tome kako je bilo ovim devojkama govori Teodora Simović maratonka Srbije koja je učestvovala na prošlom SP-u.

Pored termina na koji trkači nisu navikli ni da treniraju, a kamoli da trče, po maratonce je bilo i loše i to što nije bilo nikoga da ih bodri na ulicama i ''pogura'' u kriznim trenucima jer su svi tad spavali.

Lepota maratona je upravo u tome da ulice budu pune i da je to spektakl za ceo grad, međutim nesnosne vrućine u ovo doba godine, i pored toga što je prvenstvo pomereno u poslednji mogući termin za održavanje, uzrokovalo je da je to jedino rešenje.

Organizatori su morali da prilagode koliko toliko uslove maratonkama, još veći ''pakao'' bi bio da je trka išla u standardnim terminima po danu. Sve te žene trče maratone po svetu, nije to njima problem, ali ipak startovati u ponoć nije ni malo lako - kaže Teodora Simović srpska maratonka.

TEODORA SIMOVIC, OLIVERA JEVTIC,  ROSA MOTA, NATASA CULAFIC

Simovićeva drugoplasirana na Beogradskom maratonu 2017. na kojem je ispunila normu za SP te godine; Foto: Tanjug/Zoran Žestić

I pored toga što je trka bila ovako kasno, skoro trećina njih je moralo da odustane zbog nikad težih uslova, verovatno i najtežima u kojima su se svi oni našli u karijerama.

Srpska prestavnica na maratonu na prošlom Svetskom prvenstvu iz Londona Teodora Simović kaže da nikada nisu bile ovako spore trke i da je to najbolji pokazatelj izuzetno lošeg vremena.

- Teško bi bilo i da je preko dana ili da je ujutru rano, trčanje maratona u Dohi je pakao, to se videlo i po tome što je čak oko 30 maratonki odustalo, ove koje su završile su išle preko 3 časa, pobednica 2.32, prva Evropljakna Volha 2.36... Daleko su to slabiji rezultati od njihovih ličnih rezultata ipak je bilo i preko 32 stepena i 94 posto vlažnost, to je za maraton ubistvo, u takvoj zemlji je generalno zaista teško organizovali maraton - zaključuje Teodora Simović.

Pobednica Rut Čepngetiš trku je završila za dva sata 32 minuta i 43 stotinke, a lični rekord 25-godišnje maratonke iznosi 2:17:08 koji je istrčan početkom ove godine.

Muški maraton je n aprogramu petog oktobra, predposlednjeg dana takmičenja.

(Telegraf.rs/Filip Ištvanović)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima