Nove tehnologije prvi put viđene u Dohi: Kamere u stazi, novi način vizuelne najave atletičara

Noviteti koji su dobro primljeni među ljubiteljima "kraljice sportova"

  • 1
Najava finala na 100 metara, Doha 2019 printscreen: YouTube/IAAF Athletics

Svetsko prvenstvo u Dohi je mnogo osporavano prevashodno zbog ogromnih vrućina, a potom i zbog praznih tribina. To su stvari na koje organizatori nisu mogli da utiču mnogo, ali ono na šta jesu, uradili su fantastično i uveli su neke novine u svet atletike.

Međunarodna atletska federacija (IAAF) je promenio ime u World athletics (Svetska atletika), a sa njom su došli i novi vizuelni indetiteti i neke nove inovativnosti kada je samo takmičenje u pitanju.

SLIKA U SLICI I RAZDVAJANJE DISCIPLINA

Jedna od stvari koje su posebno obradovale sve one, koji od kuće prate svetski šampionat, jeste što je napokon uvedena ''slika u slici'', tačnije dve discipline u isto vreme.

Nije se doduše mnogo koristilo, i dalje je trka na 10.ooo metara bila gotovo sve vreme u kadru, ali pojava ove ideje je svakako napredak koji bi valjalo usavršavati.

Takođe, ideja je da se po prvi put discipline ne podudaraju, za razliku od prethodnih godina kada su u isto vreme bile i po četiri discipline. Sada toga nema, ali su ipak duže trke, ako što je to bio primer sa trkom na 10.000 metara bile u vreme finala skoka udalj.

Slika u slici, Doha 2019 printscreen: Arena sport

Mi u Srbiji smo bezbroj puta kudili reditelje prenosa velikih takmičenja, jer ne možemo da gledamo kako skače Ivana Španović zbog neke nama nebitne trke.

Upravo iz tog razloga discipline su razdvojene, a u slučaju preklapanja odobreno je da se na ekranu pojave dva ekrana sa obe discipline.

Kada je Beograd bio domaćin prvenstva Evrope u dvorani 2017. portal Atlexrs.com je kroz priču sa glavnim rediteljem prenosa tog događaja Veselinom Grozdanićem, otkrio da recimo RTS nema problem sa slikom u slici, ali po ugovoru nije smeo da ga radi.

KAMERE ISPOD STAZE I NA STARTNIM BLOKOVIMA

Na trkama na 100 metara imali smo prilike da po prvi put vidimo kako izgledaju sprinteri koju stotinku pre pucnja iz žablje perspektive.

Tu kameru su nam režiseri puštali nakon skoro svake trke, a povremeno su nam otkrivali i da kamere stoje i na startnim blokovima, pa smo mogli da vidimo svakog trkača pojedinačno kako izlazi iz bloka sa leđa.

KLIMA NA STADIONU ZA SPORTISTE

Oko celog stadiona, ispod tribina nalaze se rashladni uređaji koji atletičarima, ali i gledaocima, omogućavaju prijatniju temperaturu unutar samog objekta.

Džef Henderson i klimatiyovani stadion, Doha 2019 Duvači ispod tribina koji stvaraju prijatnu atmosferu za sve na stadionu: Foto: AP/Tanjug

FANTASTIČNA NAJAVA FINALA

Neposredno pred start finalne trke na 100 metara videli smo spektakularnu najavu i predstavljanje zahvaljujući vizuelnim efektima. Na samoj stazi smo mogli da vidimo i lica i imena aktera kako ih oficijalni spiker prozove.

(Filip Ištvanović)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Virus

    29. septembar 2019 | 20:59

    Fantazija, daleko smo mi od toga, cak nam je i var na stadionima daleko a ovo samo mozemo da sanjamo....

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA