≫ 

Jedna od najboljih motkašica u istoriji Srbije: Pad sa trećeg sprata - e to vam je skok motkom!

Zašto je ova disciplina jedna od zanimljivijih, a pritom i najtežih, kao najava ženskog finala od Slavice Momirović, nekad Semenjuk

  • 1
Katerina Stefanidi, motka, Glazgov 2019 Foto: Gulver/Getty Imges/Michael Steele

U nedelju, trećeg dana Svetskog prvenstva u Dohi jedno od zanimljivih finala biće i ženski skok motkom. O tome kako izgleda trenirati ovu disciplinu, kako izgleda taj let i ko su najbolji govori za naš portal jedna od najboljih srpskih motkašica Slavica (Semenjuk) Momirović.

Od 19 časova počinje velika borba najboljih svetskih motkašica na Svetskom prvenstvu. Grkinja Katerina Stefanidi braniće titulu pod naletima pre svih Amerikanki Dženifer Sur i Sandre Moris.

Ova disciplina deluje jako zanimljivo i atraktivno zbog niza elemenata koje moraju da se ispoštuju kako bi skok bio uspešan.

Skok motkom je atraktivna disciplina i uvek je privlačila veliki broj gledalaca jer je gledaocima fascinantno kako se uz pomoć "tanke" motke sportista vine na visinu od drugog, trećeg sprata. Sadrži i elemente akrobatike, a to je gledaocima uvek privlačno - kaže Slavica Momirović.

Da bi se stvorio motkaš neophodno je vreme, strpljenje, upornost, ali i uslovi. Motke su veoma skupe i to jedan od razloga zašto najbolji u ovoj disciplini dolaze uglavnom iz bogatijih zemalja.

Motkaša je u Srbiji jako malo. Jedino se u Novom Sadu, već tradicionalno, radi sa njima, dok su u ''koštac'' sa ovom disciplinom od nedavno ušli i u AK Partizana 1945 gde su počeli da stvaraju neke nove devojke koje će da krenu Slavičinim stopama i njene naslednice Jelene Vasić Radinović.

Slavica Semenjuk - Momirović, skok sa motkom Slavica (Semenjuk) Momirović, u dresu Crvena zvezde; Foto: MN Press

Zbog čega je tako teško napraviti motkaša priča nam Slavica, trener Beogradskog atletskog kluba i bivša reprezentativka Jugoslavije u ovoj disciplini.

Skok motkom je tehnički najsloženija atletska disciplina. Skakač mora da poseduje gotovo sve motoričke sposobnosti: brzinu, snagu, koordinaciju, gipkost, agilnost. Vrlo često su skakači bivši gimnastičari zbog svih navedenih neophodnih preduslova - priča Momirović.

Što se tiče ovog SP-a Slavica nema dilemu za koga će da navija.

- Volela bih da zlato ponovo osvoji Grkinja Katerina Stefanidi. Ona jedina iz Evrope može da pobedi pored odličnih Amerikanki.

Evropsko prvenstvo u atletici, Atletika, Beograd, Arena 2017 Stefanidi je pobedila na Evropskom prvenstvu 2017. koje je bilo održano u Beogradu; Foto: Tanjug/AP

Nekada su Rusi bili najbolji u ovoj disciplini, ali nakon doping afera, neke nove nacije su iskočile u prvi plan.

- Nekada je ruska škola motke bila jaka, posle Jelene Išinbajeve i svih problema oko dopinga koje ih prate nikako da izbace nekog novog talenta. Dobro rade Francuzi, Grci, pa i Šveđani i oni su u poslednje vreme uvek u borbi za neku od medalja, naravno pored Amerikanaca - zaključila je Momirović.

(Filip Ištvanović)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Храбро.

    29. septembar 2019 | 20:26

    СКОК МОТКОМ, ЈОШ И МОГУ ДА ГЛЕДАМ. ШТО СЕ ТИЧЕ ТРЕЋЕГ СПРАТА, НЕ!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA