≫ 

Jedna od najbržih žena Jugoslavije o finalu na 100 metara: ''Ženski Bolt'' i niko drugi

Dijana Sokač Ištvanović analizira šta bi mogle da nam donesu polufinalna i finalna trka na 100 metara za žene

  • 6
Šeli En Frejzer Prajs, Doha 2019 Foto: Guliver/Getty Images/Patrick Smith

Kada kažete ženski sprint na prostoru bivše Jugoslavije, ime Dijane Ištvanović jeste sinonim za to. Osvajačica čak 23 titule prvaka stare Jugoslavije za naš portal analizira šta su do sada pokazale sprinterke na Svetskom prvenstvu u Dohi i šta možemo da očekujemo od finala.

Nakon spektakularne finalne trke muškaraca na 100 metara gde je Kristijan Kolmen postao prvak sveta, u nedelju ćemo saznati koja je žena najbolja na planeti.

Nakon završenih kvalifikacija neke devojke su ostavile poseban utisak na ženu koja je nekada 100 metara trčala za 11,44 sekundi.

Najbolji utisak posle prvih trka na mene su ostavile Šeli En Frejzer-Prajs, Marie Žoze Ta Lu, Dina Ašer Smit i Elen Tompson. Međutim za razliku od ostalih, Frejzer-Prajs i Ašer Smit su baš lagano trčale i tako postigle odlične rezultate (10,80s; 10,96s), tako da očekujem još bolje rezultate u polufinalu i u finalu - rekla je Ištvanović.

Šeli En Frejzer-Prajs, Doha 2019 Frejzer-Prajs bez ikakvog grča do fantasatičnih 10,80s; Foto: AP/Tanjug

Jako je teško doći na takmičenje kakvo je Svetsko prvenstvo, a sam sistem takmičenja, odnosno kvalifikovanja u polufinale, po rečima Dijane dodatno otežava sprinterkama da dođu do još boljih rezultata, odnosno druge trke na šampionatu.

- Ovaj način kvalifikacija je jako težak jer samo dve prolaze direktno u polufinale. Lako može da se dogodi da se neko ’’uspava’’ na startu i da ne prođe dalje iako po kvalitetu zaslužuje to - ističe Dijana.

Kao i većina atletičara ili nekadašnjih atletičara i ona ima svoje favorite i svoje "ljubimce".

- Volela bi da Ta Lu iz Obale Slonovače napokon osvoji neko zlato. Uvek je na samom vrhu, ali nikako da dođe i do tog najsjajnijeg odličja. Međutim pored ovakve Frejzer-Prajs, to deluje nemoguće, ne samo za nju, nego verovatno i za sve ostale sprinterke. Iako je trčala odlično u kvalifikacijama, 10,85, za razliku od iskusne Jamajkanke i Elen Tompson, Talu je trčala maksimalno.

Dijana Ištvanović Dijana Ištvanović jedna od najbržih Jugoslovenki svih vremena; ilustracija: privatna arhiva

Ko će osvojiti zlato se ne dovodi u pitanje...

- Neverovatno je sa kojom lakoćom je Šeli En Frejzer Praj trčala tih 10,80. Imala je fenomenalan rezultat, a poslednjih 20 metara je vidno kočila. Volela bih da nakon porođaja ponovo osvoji zlato i da pokaže da rođenje deteta ne mora da znači i kraj sportske karijere - objašnjava Ištvanović.

Na ovom šampionatu bila je i jedna devojka sa prostora bivše Jugoslavije, Slovenka Maja Mihalinec. Mada je dobro trčala, nije imala sreće da se nađe u polufinalu.

- Žao mi je što je Maja Mihalinec, jedina sprinterka sa ovih prostora, ostala bez polufinala za jednu stotinku. Veoma je važno da sprinteri sa ovih prostora dospevaju do velikih takmičenja, da li ovako pojedinačno ili preko štafeta. Švajcarska i Poljska su najbolji primeri kako se kroz štafete prave i dobri trkači bilo na 100, bilo na 400 metara - zaključuje Dijana Ištvanović.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA