≫ 

Ruskinja pobedila Amerikanku i postala prvakinja sveta: Išinbajeva je dobila naslednicu!

Angelika Sidorova jedina je uspela da preskoči 4,95 metara što je najbolji skok na svetu ove godine

  • 0
Angelika Sidorova, Doha 2019 Foto: AP/Tanjug

Kakvo iznenađenje na Svetskom prvenstvu u skoku sa motkom, Ruskinja Angelika Sidorova postala je nova prvakinja sveta skočivši najbolji skok na svetu ove godine i ostavivši iza sebe velike favoritkinje iz Amerike i Grčke.

Jeste Ruskinja došla sa drugim rezultatom ove godine na svetu, ali sve prognoze su govorile da će se branilac titule Grkinja Katerini Stefanidi tek zagrevala za ovo i njen najbolji skok od 4,83 metara od ove sezone bilo tek zagrevanje na napad na Dženifer Sur.

Međutim Sur je podbacila, zaustavila se tek na 4,70 a borba se vodila između dve glavne favoritkinje Grkinje Stefanidi i druge Amerikanke Sandi Moris. Upravo su njih dve vodile i bitku na prošlom Svetskom prvenstvu, međutim ove godine se između njih ''ugurala'' Ruskinja Sidorova, koja je dobila specijalnu pozivnicu da nastupa na ovom šampionatu jer Rusija ima zabranu takmičenja.

Skakala je odlično, u stopu je pratila fantastičnu Moris koja je sve preskakala iz prve. Stefanidi je titulu morala da preda na visini 4,85, jer 4,90 nije uspela da preskoči iz prve pa je još dva puta pokušala na 4,95 i da prati konkurentkinje, ali nije uspela. Visinu od 4,90Ruskinja i Amerikanka preskočile su iz prve.

Angelika Sidorova, Doha 2019 Foto: AP/Tanjug

Zapelo je na 4,95, visini koju niko ove godine nije preskočio još. Tako je i ostalo nakon tri skoka Sandi Moris, međutim Anđelika Sidorova u trećem pokušaju preskače tu visinu i osvaja zlatnu medalju.

Tako je 28-godišnja Ruskinja pobedila Amerikanku u direktnom duelu za najsjajnije odličje. Ovo je prvo zlatno odličije za Rusiju u ovoj disciplini od Jelene Išinbajeve i 2013. godine kada je svetska rekorderka skočila 4,89.

Podsetimo svetski rekord iznosi 5,06 metara.

(Filip Ištvanović)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA