≫ 

Spektakularani troskok: Tejlor ipak došao do petog zlata nakon velike drame!

Malo je falilo da šampion ostane bez plasmana u finale

  • 0
Kristijan Tejlor, Doha 2019 Foto: AP/Tanjug

Kao što smo najavili finale muškog troskoka na Svetskom prvenstvu donelo je pravu dramu i uzbuđenje do poslednjeg skoka. Klasa je pobedila formu, tačnije najbolji ove sezone Vil Klaje je morao da prizna da je Kristijan Tejlor jedan od najboljih u ovom poslu svih vremena.

Tejlor je stigao do svog petog zlata na šest Svetskih prvenstava. Od 2011. samo 2013. je ostao bez medalje, sve ostalo samo zlata. Do nove titule nije stigao nimalo lako.

U finalu je skakalo 12 atletičara a nakon tri skoka, kako to uvek i biva, četiri najslabija otpadaju i njih osam nastavlja da skače još tri puta.

U prva dva skoka Tejlor je imao dva preskoka i pretilo mu je da ostane bez dodatna tri skoka. To je uzrokovalo da mu treći skok bude daleko od daske, čak 31 centimetar, ali je uspeo da zabeleži ispravan skok od 17,42 metara koji mu je obezbedio ulazak u top osam.

Povoljan vetar od 0,9 metara u sekundi u leđa je bio na strani daljaša.

Nakon prvog dela u vodstvu je bio drugi Amerikanac i najbolji ove godine Vil Klaje sa preskočenih 17,72 metara, a to je popravio odmah u četvrtoj seriji na 17,74 metra.

Kristijan Tejlor, Doha 2019 Foto: AP/Tanjug

Ostavila su na Tejlora posledice ta dva prestupa pa je do kraja jedva ''hvatao'' dasku, međutim, u četvrtoj seriji je i pored toga (prestup od čak 15,4 centimetra) uspeo da preleti sve i doskoči do 17,86 metara. Da je uspeo da ''uhvati'' dasku, kako je to normalno na koji centimetar samo, ovo bi bio skok od preko 18 metara. Tada je bilo jasno ko će se do kraja pitati za zlato.

Do kraja takmičenja Klaje nije uspeo da ponovi skok koji ga je pred ovaj šampionat stavio u ulogu favorita, skok od 8,14. Podsetimo, on je jedini koji je ove godine uspeo da ''preleti'' čarobnu granicu od 8 metara.

Ali Tejlor se nije ovde zaustavio, hteo je dvostruki uzastopni Olimpijski šampion da pokaže ko je ubedljivo najbolji u ovoj disciplini poslednjih desetak godina. U petoj seriji skače najbolji svoj skok ove godine 17,92 i tu je već bilo jasno da će teško ko moći da mu stane na crtu.

To je na kraju bio pobednički skok, drugi je bio Klaje sa 17,74, dok je bronzanu medalju osvojio Hju Fabris Zango iz Burkine Faso sa skokom od 17,66 metara.

Kristijan Tejlor i Vil Klaj, Doha 2019 Kristijan Tejlor i Vil Klaje zlatni i srebrni u Dohi u troskoku; Foto: AP/Tanjug

Da bi došao do bronze morao je da skoči rekord Afrike i tako za četiri centimetra nadmaši skok Portugalca Pedra Pabla Pičarda koji je sa 17,62 skočio najbolji skok ove godine.

U toj borbi za treće mesto viđena je još veća drama jer je Portugalac vodio sve do poslednje serije. U prvoj je skočio 17,49 metara, u četvrtoj je to popravio na 17,62 i bio je siguran da je medalja njegova jer je Zango imao 17,46. Zangov zalet za medalju je krenuo u petoj, pretposlednjoj seriji kada je skočio 17,56, što je i dalje bilo slabije od Pičarda.

Hugues Fabris Zango, Doha 2019 Hugues Fabris Zango; Foto: AP/Tanjug

Međutim u poslednjoj seriji, kada su svi već mislili da je sve gotovo Zango preskače za svega četiri centimetra Pičarda i "skida mu" već viđenu bronzu sa vrata. Mogao je Portugalac odmah posle tog skoka da vrati medalju na svoje grudi, ali nije bilo više snage pa je skočio svega 17 metara nakon čega je slavlje u Burkini Faso moglo da počne.

(Filip Ištvanović)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA