≫ 

Novo svetsko čudo iz Ukrajine osvojilo srebro u skoku uvis, Ruskinja dominantna treći put

Jaroslava Mahučkih sa svega 18 godina postala vicešampion sveta i nakon 33 godine postavila novi svetski rekord u svom uzrastu

  • 1
Marija Lasickene, Doha 2019 Foto: AP Tanjug

Kao što se i očekivalo nova-stara prvakinja sveta u skoku uvis je Ruskinja Marija Lasickene, međutim slavu na ovom Svetskom prvenstvu uzela je jedva punoletna Ukrajinka Jaroslava Mahučkih, koja je čak dva puta uspela da postavi juniorski svetski rekord.

Fantastično takmičenje u ženskom visu kakvo se i očekivalo. Pokušala je Lasickene da se izjednači sa Hrvaticom Blankom Vlašić na drugom mestu svih vremena i da preskoči 2,08 metara, ali pomeranje od čak četiri centimetra je bio veliki ''raskorak''.

Sve do tad Ruskinja je rutinski preskakala sve visine iz prvog pokušaja, čak i 2,04 koja se ispostavila kao konačna.

To je za jedan centimetar više nego što joj je bilo potrebno pre dve godine u Londonu, odnosno tri koliko joj je bilo potrebno u Pekingu za titulu svetske prvakinje.

Marija Lasickene, Doha 2019 Marija Lasickene; Foto: AP/Tanjug

Pravo iznenađenje je priredila mlada Ukrajinka Jaroslava Mahučkih sa preskočenih takođe 2,04, ali iz trećeg pokušaja, a i na nižim visinama je rušila pa je zbog većeg broja rušenja zauzela drugo mesto.

Ovim skokom Jaroslava Mahučkih je oborila rekord star 33 godine. Daleke 1986. u Moskvi je Olga Turčak (SSSR) preskočila 2,01 metra. Čekalo se više od 33 godine i onda je Jaroslava u svega nekoliko minuta čak dva puta nadmašila ovaj toliko star rekord.

Svetski rekord je postavila iz prvog skoka, 2,02 je preskočila kao od šale, kao da to nije visina koju niko do 20 godina nije mogao da preskoči toliko dugo, a njoj je tek 18. Nedugo potom, u trećem skoku preskočila je i 2,04 i tako svoje ime već upisala u istoriju.

Jaroslava Mahučkih, Doha 2019 Jaroslava Mahučkih; Foto: AP/Tanjug

Pored rekorda ovaj skok joj je obezbedio i srebrnu medalju na seniorskom prvenstvu sveta, a ranije ove godine postala je i juniorska prvakinja Evrope.

Jaroslava je pre dve godine postala mlađe juniorska (U18) prvakinja sveta, a u Dohu je došla sa ličnim rekordom od dva metra.

Malo je falilo da Ukrajina slavi dve medalje, ali je zbog većeg broja pokušaja Julija Levčenko ostala iza Amerikanke Vašit Čuningam. Obe su preskočile dva metra sa tim što je Amerikanka to učinila iz prvog pokušaja.

Julija Levčenko, Doha 2019 Julija Levčenko; Foto: AP/Tanjug

Sa prostora biše Jugoslavije u finalu je skakala Hrvatica Ana Šimić koja je zauzela sedmo mesto na svetu sa preskočenih 1,93 metra.

Kako je Rusiji zabranjeno učešće Lasickene isto kao i dan ranije Angelika Sidorova, pobednica skoka sa motkom, nije smela da slavi uz svoju, rusku, zastavu.

Obe atletičarke će biti uskraćene i slušanja himne na pobedničkom podijumu.

Ana Šimić, Doha 2019 Ana Šimić; Foto: AP/Tanjug
Julija Levčenko, Doha 2019 Julija Levčenko; Foto: AP/Tanjug
Julija Levčenko, Doha 2019 Julija Levčenko; Foto: AP/Tanjug
Jaroslava Mahučkih, Doha 2019 Jaroslava Mahučkih; Foto: AP/Tanjug
Jaroslava Mahučkih, Doha 2019 Jaroslava Mahučkih; Foto: AP/Tanjug
Vašti Cuningam, Doha 2019 Vašti Cuningam; Foto: AP/Tanjug

(Filip Ištvanović)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Косингас

    1. oktobar 2019 | 08:56

    Докле више ово иживљавање Атлетске федерације према Русима? Цео свет се дрогира, само њих кажњавају.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA