≫ 

Peti dan SP: Hoće li region dobiti prvu medalju i može li Turčin da odbrani titulu na 200 metara?

Amel Tuka će pokušati da ponovi uspeh na 800 metara iz Pekinga, dok će Sara Kolak nakon olimpijskog zlata napasti i svetsko u bacanju koplja

  • 6
Amel Tuka (800 metara Bosna), Sara Kolak (bacanje koplja Hrvatska) i Ramil GULIYEV

Foto: Tanjug/AP, Guliver/Ian MacNicol/Getty Images

Petog dana Svetskog prvenstva u Dohi biće održana četiri finala od kojih će na prostoru bivše Jugoslavije najznačajnije biti ono na 800 metara u kome će trčati atletičar Bosne i Hercegovine, i uvek rado viđen gost u Srbiji, Amel Tuka. Pored toga oči sveta biće uprte najviše na finale 200 metara za muškarce.

U dosadašnjim finalima iz zemalja bivše Jugoslavije učestvovale su Slovenke Maruša Mišmaš na 3000 metara stipl (12. mesto) i Hrvatica Ana Šimić u skoku uvis (7. mesto). U utorak, petog dana takmičenja, Slovenija i Hrvatska če imati nove finaliste dok će BiH imati svog prvog.

800 METARA

- MOŽE LI TUKA DO NOVE MEDALJE?

Pokušaće Amel Tuka da ponovi uspeh sa Svetskog prvenstva 2015. kada je uspeo da se domogne bronzane medalje. Prošlo je propustio, ali je zato za ovo spreman za najviše domete.

Jedna od najtežih disciplina je 800 metara. Taktika ovde igra veliku ulogu, ali i sposobnost prilagođavanja na datu situaciju da li je trka spora ili brza. Iako je ova disciplina nekada važila za srednju prugu, više ka 1500 metara, u poslednje vreme je postala sprinterska, tačnije produženi sprint, pa je to dodatni razlog zbog čega je ovo jedna od najtežih disciplina.

Amel Tuka, Doha 2019

Amel Tuka je bez ikakvih problema stigao do finala u Dohi; Foto: AP/Tanjug

Sam ulazak u finale Tuke je veliki uspeh, ali sigurno da će bosanski atletičar dati sve od sebe da osvoji medalju ponovo na SP-u.

Glavni favorit u ovoj trci je Nijel Amos iz Bocvane, koji jedini ove godine ima trku ispod 1:42 (1:41.89).

Neće Tuki biti nimalo lako da se dokopa medalje pored Kenijaca Fergusona Čerujita Rotiča, Timotija Čeruijota i Viklifea Kinjamale, odnosno Amerikanca Donovana Braziera. Rotič i Brazier su tu glavni izazivači Amosu jer imaju trke ispod 1:43.

Tukin najbolji rezultat ove sezone iznosi 1:43.62, ali čuven je momak rođen u Zenici po pravljenju velikih iznenađenja.

MOTKA

- KRAJ ERE RENO LAVILENIA I POČETAK KENDRIKSOVE ERE

Reno Lavileni u bogatoj riznici nedostaje samo svetsko zlato, međutim do njega neće doći jer je 33-godišnji motkaš ostao u kvalifikacijama sa preskočenih samo 5,60 metara. To je svakako najveće iznenađenje dosadašnjeg SP-a. Reno neće skakati, ali će zato skakati drugi Lavileni, njegov mlađi brat Valentin.

Renaud Lavileni, skok sa motkom, Doha 2019

Neverovatno loš nastup za svetskog rekordera; Foto: Guliver/Getty Images/Richard Heathcote

Najveći favorit je Amerikanac Sem Kendriks aktuelni svetski prvak i čovek sa najboljim rezultatom ove sezone (6,06 metara). Kendriks je zimus na dvoranskom prvenstvu sveta izgubio od Lavilenija, ali se nada da će odbraniti titulu na otvorenom

Sa petim rezultatom ove sezone (5,92 metara) do svoje medalje pokušaće da dođe aktuelni Olimpijski šampion Brazilac Tiago Braz, koji je u Riju na spektakularan i veoma dramatičan način onemogućio Lavileniju da odbrani titulu.

Preko šest magičnih metara ove godine su ''letela'' samo još dva motkaša, Poljak Pitr Lisek (6,02) i Šveđanin Armand Duplantis (6,00).

200 METARA

- MOŽE LI TURČIN DA ODBRANI TITULU??

Kristijan Kolmen je najbrži čovek na svetu na 100 metara. Opravdao je sva očekivanja, a sada to mora da uradi i njegov sunarodnik Noa Lajls koji će jedini braniti boje Amerike u ovom sprinterskom finalu.

Noa Lajels, američki sprinter, Doha 2019

Noa Lajls je bez problema ušao u finale; Foto: AP/Tanjug

Zvuči neverovatno da u finalu neke sprinterske discipline trči samo jedan predstavnik Amerike i ni jedan iz Jamajke, a da će najviše predstavnika imati Kanada, dva. Titulu brani Turčin rodom iz Azerbejdžana Ramil Gulijev.

Fantastično je Gulijev u Londonu iskoristio katastrofalno loše vreme praćeno velikom kišom i u stilu Airtona Sene prošao je prvi kroz cilj i tako načinio jedno od najvećih iznenađenja na svetu te godine.

Odbrana trona mu neće biti ni malo laka jer je Noa Lajls u fantastičnoj formi ove godine sa najbržom trkom od fantastičnih 19.50 sekundi.

''Američki Bolt'' je prvi favorit za zlato, a iznenada na drugo mesto iskočio je Turčin. Razlog je nedolazak Amerikanca Majkla Normana, dok se drugi Amerikanac Kenet Bendnarek prošetao u kvalifikacijama i bio je poslednji  u svojoj kvalifikacionoj grupi, što je šokiralo ceo svet.

Da se nalazi u lošoj formi pokazao je i Nigerijac Dvine Oduduru koji je prošao kvalifikacije, ali je onda bio poslednji u svojoj polufinalnoj grupi. Tako je Gulijev neočekivano sa petog favorita dospeo do drugog.

Svetsko prvenstvo u atletici, London 2017

Može li Gulijev ''kišni čovek'' da postane ''pustinjska mačka''?: Foto: Tanjug/AP

U polufinalnim trkama dobro se pokazao i Ekvadorac Aleks Kuinonez koji je pored Lajlsa jedini trčao ispod 20 sekundi (19,95).

U finalu će trčati još uvek nezgodni Kanađanin Andre de Gras sa sunarodnikom Aronom Braunom, Kinez Ženje Ksie, Kajli Greauks i Britanac Adam Džemili.

KOPLJE

- MOŽE LI HRVATICA DA IZNENADI KAO NA OLIMPIJSKIM IGRAMA?

Biće ova disciplina jako zanimljiva za gledaoce sa ovih prostora pošto će u njemu učestvovati čak dve devojke iz okruženja, Slovenka Martina Ratelj i olimpijska šampionka Sara Kolak iz Hrvatske.

Kolak je jedno od najvećih iznenađenja OI u Riju, jer na nju apsolutno nije računao, ulazak u finale smatran je za veliki uspeh, ali je onda Hrvatica iznenadila ceo svet, ali i sebe hicem od neverovatnih 66,18 metara.

Medalja u Londonu na prošlom SP joj je zamalo izmakla, bila je četvrta. Napad na odličije u Dohi je počela loše jer se jedva kvalifikovala u finale sa pretposlednjim rezultatom - 60,99 metara.

Sara Kolak

Foto: Guliver/Ian MacNicol/Getty Images)

Sa druge strane slovenačka veteranka Ratelj je kvalifikacije završila sa četvrtim rezultatom 62,87 metara. To će 38-godišnjakinji sigurno biti motiv da proba da se približi svom ličnom rekordu od 67,16 metara i da sa medaljom okonča svoju dugu i uspešnu karijeru.

SATNICA TAKMIČENJA:

15:30 - Bacanje kladiva (M) kvalifikacije grupa A

15:35 - 400 metara (M) kvalifikacije

15:50 - Skok uvis (M)kvalifikacije

16:30 - 400 metara prepone (Ž) kvalifikacije

17:00 - Bacanje kladiva (M) kvalifikacije grupa B

17:15 - 3000 metara stipl (M) kvalifikacije

19:05 - Skok sa motkom (M) FINALE

19:50 - 400 metara (Ž) polufinale

20:20 - Bacanje koplja (Ž) FINALE

20:35 - 200 metara (Ž) polufinale

21:10 - 800 metara (M) FINALE

21:40 - 200 metara (M) FINALE

(Filip Ištvanović)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • samo BiH

    1. oktobar 2019 | 16:03

    Haj'mo Amele, BH Zmaju!

  • Zoran

    1. oktobar 2019 | 18:42

    Mi prvaci Evrope Hrvati ne pišu da se igralao finale.Vest iz Pariz za njih je da smo zviždali zbog Širaka. Toliko ih je briga a mi treba čekamo da oni osvoje medalju da se radujemo. Ljudi kakav region više volim da osvoje Mađari ili Rumuni.

  • Косингас

    1. oktobar 2019 | 18:19

    А, што нас у Србији брига за регион? Знамо колико нас воле... И шта нам желе. Само Србија!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA