≫ 

Nekadašnji rekorder Srbije veruje u Tuku: Ima istorijsku šansu, ovo su dva moguća pravca trke!

Dragan Životić jedan od najboljih 800-metraša Jugoslavije veruje u Amela Tuku i predviđa šta bi moglo da se dogodi za vreme finala

  • 2
Amel Tuka, Doha 2019

Foto: AP/Tanjug

Prvu medalja na prostore bivše Jugoslavije sa Svetskog prvenstva u atletici mogao bi da donese Amel Tuka u utorak uveče (21:10 Arena sport), Ovaj. 800-metraš iz Bosne i Hercegovine bi tako ponovio fantastičan uspeh sa SP 2015. u Pekingu.

I ako nije Srbin, Amel Tuka je neko ko rado dolazi u Srbiju i zbog toga je uvek rado viđen gost. Njegov ulazak u finale Svetskog prvenstva u Dohi je pomno ispraćeno i u našoj zemlji.

Jedan od najboljih 800-metraša bivše Jugoslavije Dragan Životić veruje u njega i predviđa moguće scenarije trke i šta će Tuka da uradi ako trka bude krenula jednim ili drugim putem.

- Svim srcem ću biti uz Amela Tuku i skoro sam siguran da će osvojiti medalju! Da li može do zlata... ima šanse, ako mu se sve pogodi u trci!

Amel Tuka, Doha 2019

Amel Tuka; Foto: AP/Tanjug

Po njegovim rečima visok nivo forme je pokazao u dosadašnjim trkama u Dohi.

- U prve dve trke je trčao perfektno, taktički izvanredno, spreman je za rezultat ispod 1:43 i to se vidi.

U polufinalu Tuka je trčao 1:45,63 sa prolazom na 400 metara 53,23 što znači da je drugi krug išao za 52,40, a to je najbolji pokazatelj da je u jako dobroj formi ističe Životić.

Dragan Životić ima svog favorita, pored Tuke, ali i upozorava na jednog kojeg se treba pribojavati.

- Najveći konkurent će mu po meni biti Amerikanac Donovan Brazier koji jako dobro izgleda i ima odlične rezultate ove godine. Ovda je u polufinalu išao 1:44,87 i to 52,46 prvi krug pa 52,41 drugi, što pokazuje da je jako spreman i on mi je veliki favorit. Kenijac Rotič je uvek opasan i u krugu je favorita. Kenijaca se uvek treba bojati - ističe nekadašnji rekorder Mediterana u ovoj disciplini čiji je rekord stajao 34 godine i od čijeg postavljanja je nedavno obeleženo punih 40 godina.

Dr Dragan Životić

Foto: Marko Jovanović

Kad je u pitanju potencijalno iznenađenje, kao što je to Tuka bio pre četiri godine Životić ističe jedno ime.

- Potencijalno iznenađenje za medalju mogao bi biti Kanađanin Marko Arop koji ima tek 21 godinu i jako dobro izgleda.

Po nekadašnejm rekorderu Srbije u ovoj disciplini trka će imati sledeći tok.

- Trku će sigurno povesti Vesli Vaskez iz Portorika i verujem da neće proći prvih 400 metara kao u polufinalu kada je išao ''ludačkih'' i ''samoubilačkih'' 48,79 sekundi, već negde oko 50,00. On bi mogao biti uz Aropa kandidat za medalju - ističe Životić.

Po rečima prvog čoveka AK Partizan, Tuka ima životnu priliku da se domogne nove svetske medalje.

- Ovo mu je šansa karijere jer nema nekolicine najboljih. Nema najboljeg ove godine Najdžela Amosa, nema Emanuela Korira, potom Kcota, pa prvaka sveta Bosea, tako da bi trebao da to iskoristi - naglašava Dragan Životić.

Vremenski uslovi nikako ne idu na ruku trkačima. Visoke temperature od preko 30 stepeni, plus užasna vlažnost vazduha od preko 90 posto je nešto što mnogo utiče na rezultate na ovom šampionatu pa će tako i uticati i na ovu trku.

Amel Tuka, Doha 2019

Foto: AP/Tanjug

- Ko bude uspeo da se prilagodi vremenskim uslovima, taktici pameti, taj će uzeti medalju! Verujem da će jedna biti oko Tukinih grudi.

Po Životićevim rečima Tukina taktika za ovu trku bi mogla da izgleda ovako.

- Ako bude jako brz prolaz, ispod 50,oo sekundi,  držaće se rezervisano do 500-550. metara. Ako bude spor prolaz, na52-53 sekunde, biće u vodećoj grupi i čekaće poslednjih 100 metara za njegov čuveni finiš - smatra Životić.

- Nadam se da će nastaviti tradiciju osamstometraša bivše Jugoslavije duge 55 godina počevši od Vere Nikolić, Lućana Šušnja, Joze Međimurca, preko mene, Milovana Savića i Slobodan Popovića - zaključuje Dragan Životić.

(Filip Ištvanović)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA