≫ 

Dragana ima finale ako ponovi hice iz ove sezone: Bivša rekorderka Srbije u disku veruje u prolaz!

Dragana Tomašević u sredu nastupa na Svetskom prvenstvu

  • 0
Dragana Tomašević, bacanje diska Foto: Guliver/Getty Images/Matthias Hangst

Nakon pet dana došao je red i na srpske atletičare da izađu na borilište. Prva će to učiniti Dragana Tomašević koja će u sredu od 17 časova pokušati da obezbedi ulazak u finale Svetskog prvenstva u bacanju diska.

Diskašice su podeljene u dve kvalifikacione grupe sa po 15 njih, a rekorderka Srbije bacaće u prvoj. Za sigurno finale neophodan je hitac od 63 metra ili da bude u 12 najboljih, pošto jako mali broj diskašica je sposoban da baci kvalifikacionu normu.

Tom prilikom kontaktirali smo nekadašnju rekorderku Jugoslavije u ovoj disciplini Danijelu Ćurović. Upravo je Dragana Tomašević je njena naslednica, a da li Srbija ima Draganinu naslednicu?

- Trenutni uslovi za treniranje bacanja diska u Srbiji je loše. Osim Dragane nemamo ni približno nekoga na takvom nivou. Međutim talenata u mlađim kategorijama ima, samo da li ćemo uspeti da ih dovedemo do velikih rezultata, pokazaće vreme. Ne zavisi to samo od trenera i atletičara nego i od mnogih drugih faktora koji bi trebalo da se realizuju - ističe Danijele koja je već nekoliko godina trener za diskaše u AK Top Džamp.

Danijela Ćurović, bacanje diska Danijela Ćurović iz perioda kada je bila najbolja u Jugoslaviji (2002); Foto: MP Press

Što se tiče kvalifikacija na SP-u, Danijela smatra da će Draganinih 61, 56 metara, koje je bacila na poslednjem takmičenju pre odlaska u Dohu, na prvenstvu Srbije, sigurno doneti novo finale.

- Do sada je skoro na svakom Svetskom prvenstvu za ulazak u finale bilo potrebno da se baci oko 60 metara. U finale ulazi njih 12, ako ponovi hitac sa državnog prvenstva sigurno ćemo je gledati u novom finalu. Mislim da Dragana to može - ističe Danijela Ćurović.

Ovo je Draganino osmo SP, a najveće uspehe je zabeležila na svom prvom 2005. u Helsinkiju gde je bila sedma sa bačenih 60,56 metara i 2011. je takođe bila sedma sa bačenih 62,48 metara.

Diskašica iz Sremske Mitrovice ima 37 godina, aktuelna je državna rekorderka u ovoj disciplina sa hicem od 63,63 metara koji je bacila 2006.

Za Danijelu glavni favorit za zlato je i najbolja diskašica sveta u godinama iza nas, Hrvatica Sandra Perković međutim, postoji ozbiljna opasnost da joj se preuzme tron.

Dragana Tomaševič i Sandra Perković u Medulinu Dragana Tomašević i Sandra Perković; Foto: ASS

- Najviše se očekuje od Sandre Perković, ustvari ona nas je navikla da je najjača na najvećim takmičenjima, ali su joj kubanske bacačice velika konkurencija i sada im je šansa da joj preuzmu tron - zaključuje Danijela Ćurrović.

(Filip Ištvanović)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA