≫ 

Počinje bitka modernih gladijatora na SP: Mihail Dudaš najavljuje spektakl u višeboju!

Zbog povrede najbolji srpski višebojac nije bio u mogućnosti da nastupi na ovom takmičenju

  • 0
Miahil Dudaš i Kevin Majer, višeboj Foto: Guliver/Getty Images/David Ramos

Kada se uzmu svi sportovi u obzir, stručnjaci su skloni mišljenju da je ipak najteže biti atletski višebojac, jer mora da si podjednako dobar u čak deset različitih disciplina, zbog toga te ljude zovu moderni gladijatori. U sredu počinju njihove borbe na Svetskom prvenstvu u atletici, a najbolji srpskih višebojac Mihail Dudaš specijalno za naš portal analizira favorite desetoboja.

Razlika između muškog i ženskog višeboja je što se muškarci takmiče u deset disciplina, dok se žene nadmeću u sedam.

Kod muškaraca na ovom SP-u takmičiće se 27 atletičara podeljenih u tri grupe po devet.

Prva disciplina je 100 metara i tu će se neke stvari iskristalisati već, između ostalog, da li će Kevin Majer uspeti da ponovo obori svetski rekord kao prošle godine u ovo vreme.

Mihail Dudaš, Državno Prvenstvo U Atletici Za Seniore Mihail Dudaš; Foto: Nikola Tomić

- Vreme je izuzetno teško, pogotovo za višebojce koji moraju da provedu gotovo dva cela dana na stadionu. Sa druge strane oni nisu navikli da takmiče uveče. Uvek je to podeljeno na jutarnji i večernji deo, ali zbog velikih vrućina i vlažnosti celo takmičenje će se obavljati noću i završavaće jako kasno. To će biti veliki problem zbog oporavka. Nažalost, mislim da će to prouzrokovati veliki broj sitnih pehova koji će sputavati sve da pruže maksimum - ističe Dudaš.

Što se tiče favorita, srpski rekorder u višeboju tu nema dilemu.

- Zlato će, ako ne bude nekih nepredviđenih okolnosti, pripasti Kevinu Majeru koji će pokušati ponovo da obori, svoj, svetski rekord. On je tip atletičara koji je sposoban da tempira formu kada god je to potrebno, prosto neverovatno. Da je na tom putu i ove godine pokazala su takmičenja ovog leta u kojima je bio sve bolji i bolji. Prva disciplina će nam donekle dati odgovor na pitanje da li ćemo možda videti novi svetski rekord, ako istrči između 10,50 i 10,60 sekundi biće - najavljuje Dudaš pa nastavlja sa ostalim pretendentima za medalje.

Po njegovim rečima srebro bi trebalo takođe da je rezervisano, ali velika borba vodiće se za bronzano odličije između trojice atletičara.

Atletika, prvenstvo Srbije u atletici Foto: A. Nalbantjan

- Damjan Vorner iz Kanade bi po meni trebalo da osvoji srebro bez većih problema. Njegova prednost u odnosu na sve ostale je brzina. U prvoj disciplini na 100 metara bi trebalo da trči oko 10 sekundi, ako to uspe ne bi trebalo da ima nikakvih problema da se dokopa drugog mesta. Ta brzina mu mnogo znači u još nekoliko disciplina, prepone, dalj itd. Već nakon tih prvih 100 metara znaćemo da li je Majer sposoban da obori svetski rekord i van Francuske i da li će Kanađanin doći do srebra.

Za treće mesto će se voditi najveća borba.

- Što se tiče bronze, e tu nas očekuje prava drama gde će sitnice odlučivati. Po meni toj medalji je najbliži još jedan Kanađanin Pjer Lepaž. Pokazao je ovog leta da je u odličnoj formi, a brzina, 100 metara trči oko 10,30 sekundi, mu dodatno ide u prilog.

- Pored njega tu su dva Nemca Niklas Kaula i Kai Kazmirek. Prvi ako istrči dobro 100 metara, napašće lični rekord, a to će ga dovesti jako blizu medalje. Drugi je ove sezone pokazao je odličnu formu, pre svega se to ogleda u odličnom dalju gde je skočio odličnih 7,70 metara.

Miahil Dudaš se za Svetsko prvenstvo pripremao u Južnoj Africi sa svojim velikim prijateljem, ali i konkurentom na stazi Belgijancem Tomasom Van den Pleceom. Međutim Miša je morao da odustane od cele sezone zbog nezgodne povrede dok je njegov prijatelj ispao iz konkurencije za medalju takođe zbog povrede.

Adam Helkelt, Tomas Van den Plecen i Mihail Dudaš, najbolji višebojci u Evropi, Evropsko prvenstvo 2016 Amsterdam Adam Helkelt, Tomas Van den Plecen i Mihail Dudaš, najbolji višebojci u Evropi, Evropsko prvenstvo 2016 Amsterdam; Foto: Guliver/Getty Images/Dean Mouhtaropoulos

- Tomas je odlično radio, bio je baš spreman, ali je imao problema sa zadnjom ložom pa zbog toga najverovatnije neće biti spreman na napad na medalju.

Na Evropskom prvenstvu 2016. u Amsterdamu Van den Plece je postao prvak starog kontinenta dok je Dudaš osvojio bronzanu medalju, od tada su postali nerazdvojni prijatelji, pa se Belgijanac jedno vreme tokom leta pripremao i u Novom Sadu.

I pored toga što je neko favorit i bolji od ostalih u većem broju disciplina to ne garantuje da će i pobediti.

- Višeboj je jako težak, ali i pipav, da tako kažem. Jedna mala greška može sve da vam upropasti. Recimo da imate sve prestupe na dalju, ili da padnete na preponama, ili da ne preskočite početnu visinu na visu, vi automatski gubite praktično sve jer veliki broj bodova ostaje ''prosut'' i ostaje vam samo borba protiv samog sebe. U suštini višeboj i jeste borba atletičara sa samim sobom, jer je cilj da budeš bolji u svakoj disciplini nego što si do sad bio, a tu ti drugi neće ni pomoći ni odmoći. To je lepota ovog sporta i ove discipline - ističe Dudaš.

Višeboj počinje u sredu prvom disciplinom 100 metara u 15:35 u dva dana višebojce očekuje 10 različitih disciplina.

SATNICA 6. DANA:

15:35 - Desetoboj - 100 metara

15:45 - Bacanje kugle (Ž) kvalifikacije

16:05 - Sedmoboj - 100 metara prepone

16:30 - Desetoboj - Skok udalj

16:35 - 1500 metara (Ž) kvalifikacije

17:00- Bacanje diska (Ž)  kvalifikacije grupa A - DRAGANA TOMAŠEVIĆ

17:15 - Sedmoboj -  Skok uvis

17:25 - 5000 metara (Ž) kvalifikacije

17:50 - Desetoboj - Bacanje kugle

18:25 - Bacanje diska (Ž)  kvalifikacije grupa B

19:05 - 110 metara prepone (M) polufinale

19:30 - Sedmoboj - Bacanje kugle

19:35 - 400 metara (M) polufinale

19:40 - Desetoboj - Skok uvis

20:05 - 400 metara prepone (Ž) polufinale

20:40 - Bacanje kladiva (M) FINALE

20:50 - Sedmoboj - 200 metara

21:35 - 200 metara (Ž) FINALE

22:00 - 110 metara prepone (M) FINALE

22:15 - Desetoboj - 400 metara

(Filip Ištvanović)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA