• 1

Koristio je sportiste kao životinje u labaratoriji! Španski trener na udaru antidoping agencije!

Direktor Antidoping agencije SAD (USADA) Trevis Tajgart izneo je šokantne tvrdnje

  • 1

Španski trener Albert Salazar koji je nedavno suspendovan na četiri godine zbog doping afere "Oregon" tretirao je sportiste kao životinje u labarotiji, naveo je Trevis Tajgart iz USADA.

Bivši trener Moa Faraha, koji je bio deo projekta Oregon i sa njim osvojio šest svetskih titula i četiri olimpijska zlata na 5.000 i 10.000 metara, radio je i sa ostalim sportistima koji su osvajali medalje.

- Sportisti nisu imali pojma. Jednoj sportistkinji su davali lek protiv tumora na materici iako nije imala tu bolest. Lagali su sportiste i koristili ih za eksperimente - rekao je Tajgart.

Telo koje predvodi je saopštilo da je Salazar kažnjen zbog organizovanja i podstrekivanja na uzimanje zabranjenih supstanci kao šef kampa u kom su se pripremali američki atletičari.

Britain Athletics Worlds

Britanski atletičar Mo Farah (na zemlji) je sa Salazarom osvojio sve što se moglo osvojiti... Foto: Tanjug/Ap

Istraga Američke antidoping agencije (Usada) trajala je četiri godine, a sudski proces bez prisustva javnosti trajao je dve godine, preneli su mediji.

Salazar je rekao da je šokiran ishodom i da će se žaliti.

-Projekat Oregon nikada nije i nikada neće dozvoliti doping - rekao je 61-godišnji Salazar.

Doktor Džefri Braun, endokrinolog koji je lečio brojne Salazarove atletičare, takođe je suspendovan na četiri godine. Braun je takođe na platnom spisku Najkija.

Nezavisna komisija ustanovila je da su Salazar i Braun posedovali i trgovali zabranjenim susptancama i primenjivali ili pokušali da primenjuju zabranjeni metod na više atletičara.

Salazar je neovlašćeno ili pokušao neovlašćeno da utiče na proces doping kontrole, dodaje se.

- Oni su delili informacije sa ciljem da poboljšaju nastupe sportista medicinskom intervencijom, sa posebnim interesovanjem na uvećanje nivoa testosterona - navodi se u saopštenju.

Usada je pohvalila atletičare koji su imali hrabrosti da otkriju istinu. Britanski atletičar Mo Salah je u oktobru 2017. godine prekinuo saradnju sa Salazarom.

(Telegraf.rs)

Komentari

  • Ahhahahhah

    Kada to kaze amerikanac, onda to bas ima znacenje.

Preporuka sa Weba

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima